Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk vicepremierminister til TV 2: - Tak til den danske befolkning

TV 2 har talt med Ukraines vicepremierminister for EU og NATO om landets vej til status som EU-kandidatland.

Krigen i Ukraine var kun fem dage gammel, da landet i al hast ansøgte om at få status som EU-kandidatland.

Få måneder senere godkendte EU-landenes ledere på et topmøde i juni 2022 Ukraines ansøgning og tildelte landet kandidatstatus.

Det var historisk hurtigt. Særligt, fordi Ukraine er et land i krig.

Der er meget at håndtere

Olga Stefanishyna, Ukraines vicepremierminister for EU og NATO

Men Olga Stefanishyna, der er Ukraines vicepremierminister for EU og NATO, understreger, at landets EU-ambitioner langtfra er nye.

- Det har været en lang proces for Ukraine. Vi har haft revolutioner, hvor folk er døde i kampen for en europæisk fremtid, siger hun

Olga Stefanishyna henviser til de voldsomme sammenstød mellem pro-EU-demonstranter og ukrainsk politi i Kyiv i 2014, hvor flere end 100 mistede livet i urolighederne.

Store problemer med korruption og retsvæsnet

Selvom processen med at få kandidatstatus var hurtig, er vejen til egentligt medlemskab stadig lang.

Ifølge EU har Ukraine store udfordringer med retsvæsnet og med korruption. EU-Kommissionen beskriver Ukraines retsvæsen som en af de mindst troværdige institutioner i landet, og ifølge den internationale organisation transparency.org er Ukraine et af de mest korrupte lande i Europa.

Vores folk ser sig selv som en del af EU

Olga Stefanishyna, Ukraines vicepremierminister for EU og NATO

Dermed trænger spørgsmålet sig på: Er det overhovedet er realistisk at få rettet op på problemerne i Ukraine, mens landet er i krig?

Og Olga Stefanishyna anerkender da også, at det ikke er lige til.

- De krav, EU stiller, er ikke taget ud af den blå luft, siger hun og fortsætter:

- Det er muligt at arbejde med retsstaten og antikorruption. Men vi har mange andre udfordringer at tage hånd om. Vi skal være konkurrencedygtige, vi skal genopbygges, vi skal opbygge tillid hos vores partnere. Der er meget at håndtere.

Ni ud af ti ukrainerne ønsker EU-medlemskab

Mens den folkelige opbakning til EU-medlemskab i Ukraine lå i omegnen af 60 procent før krigen, ændrede det sig markant efter 24. februar, hvor Rusland invaderede landet.

Den seneste måling, der blev foretaget i marts, viser, at over 90 procent af den ukrainske befolkning støtter EU-medlemskab.

- Vores folk ser sig selv som en del af EU, og det har været det stærkeste argument over for EU's stats- og regeringschefer. At de vidste, at hvis de havde sagt nej (til Ukraines kandidatstatus, red.), var det ikke til mig eller Ukraines præsident – så havde det været et nej til Ukraines befolkning, siger Olga Stefanishyna.

Vicepremierminister sender tak til Danmark

Også den folkelige opbakning i Danmark til Ukraines kamp er blevet noteret i ministerkontorerne i Kyiv.

En måling fra Ritzau i juni 2022 viste, at 60 procent af danskerne støtter Ukraines vej til EU-medlemskab.

- Støtten fra Danmark har været en afgørende drivkraft, når der har skullet træffes politiske beslutninger om støtte til Ukraine. Jeg er taknemmelig, fordi I forstår, at vi alle lider under denne krig, ikke bare ukrainerne, siger Olga Stefanishyna.