Udland

Gravid kvinde kørte i fast lane i USA – mener, at hendes foster gælder for ekstra person

En gravid kvinde argumenterede for, at hendes foster gælder for en person, da hun blev stoppet af politiet i en samkørselsbane.

I Texas i USA har en gravid kvinde indledt en kamp mod politiet om, hvorvidt hendes foster bør tælle for en person.

Hun blev nemlig stoppet af politiet, fordi hun kørte alene i en såkaldt samkørselsbane, hvor man skal være to eller flere i bilen.

Men kvinden, der var 34 uger henne, pegede blot på sin mave og sagde:

- Åh, vi er to.

Brandy Bottone mener nemlig, at hendes foster gælder for en ekstra person, fordi abortlovgivningen i Texas anser et foster som et liv. Det skriver The Washington Post.

USA's Højesteret omstødte 24. juni den skelsættende afgørelse Roe V. Wade fra 1973. Det betyder, at det nu er op til de enkelte delstater at afgøre, om retten til abort skal forbydes.

- Tog mig ikke seriøst

For at undgå trængsel har USA i store byer indført såkaldt HOV-lane eller samkørselsbane, hvor man skal være én eller flere passagerer. Banen er også forbeholdt eksklusiv brug af køretøjer med én chauffør, herunder samkørsler, vanpools og transitbusser.

Da Brandy Bottone 29. juni blev stoppet af en betjent i Texas, brugte hun netop Roe V. Wade som begrundelse for, at hun ikke skulle have en bøde. For hvis loven anser et foster som et liv, bør det også gælde i dette tilfælde, mener hun.

- En betjent tog mig ikke seriøst, da jeg nævnte, at det ifølge alt, hvad der foregår med omstødelsen af Roe v. Wade, er et levende barn. Så jeg sagde, at jeg ikke forstår, hvorfor de ikke kan se det, siger Brandy Bottone til Dallas Morning News.

Vil efterprøve det i retten

Den 34-årige kvinde oplevede dog ikke meget forståelse fra betjenten:

- Han (betjenten, red.) virkede, som om at han ikke gad forholde sig til det. Han sagde, at det skulle være to personer uden for kroppen, forklarede Brandy Bottone.

Bottone fik udstedt en bøde på 215 dollars. Men den har hun nu tænkt sig at få efterprøvet i retten senere på måneden.

- Hvordan kan det være fair? Ifølge den nye lov er det liv, siger hun til New York Post.

Efter at Brandy Bottone fortalte om det til de amerikanske medier, har hendes historie spredt sig vidt omkring på sociale medier. Her møder hun både meget opbakning og kritik.

- Højesteret, der er ude af kontrol

Fredag underskrev USA's præsident, Joe Biden, et præsidentielt dekret om abortrettigheder. Dekretet indskærper blandt andet over for det amerikanske sundhedsministerium, at det skal beskytte adgangen til lægemidler, der forårsager medicinske aborter.

- Vi kan ikke lade en højesteret, der er ude af kontrol og arbejder sammen med ekstremistiske elementer af Det Republikanske Parti, tage vores friheder og personlige autonomi fra os, lød det fra præsidenten.

Det præsidentielle dekret skal også øge beskyttelsen for kvinder, der risikerer at blive straffet, hvis de rejser mellem delstater for at få foretaget en abort.