Udland

Biden vil lette adgangen til abort – men det er for lidt og for sent, siger analytiker

Den amerikanske præsident siger, at han er parat til at erklære en "abortrelateret sundhedskrise".

Joe Biden vil kæmpe for kvinders ret til abort.

Det sagde den amerikanske præsident ifølge Reuters søndag, da han blev passet op af tilstedeværende pressefolk efter en cykeltur nær hjemmet i Delaware.

På spørgsmålet om, hvorvidt Joe Biden overvejer at erklære en "sundhedskrise" vedrørende adgang til abort, svarede den 79-årige præsident, at han har bedt sine nærmeste medarbejdere om at se nærmere på, "om han har beføjelser og autoritet" til at gøre det.

Lækket notat skulle have kickstartet Biden

Debatten om retten til abort i USA har raset, siden USA's højesteret omstødte den skelsættende afgørelse 'Roe mod Wade' fra 1973, der har sikret kvinders forfatningssikrede ret til abort i hele USA.

Allerede i maj afslørede et lækket notat, at abortspørgsmålet i USA kunne stå ved en afgørende skillevej.

Der er en åbenlys konflikt hos Demokraterne

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker hos TV 2

Og præcis der svigtede Joe Bidens handlekraft, mener TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Dengang kunne man fra Biden-administrationens side have begyndt at indstille sig på, hvad der ville ske, hvis 'Roe mod Wade' fra 1973 skulle ende med at blive en realitet. Men her har man mildest talt været langsomme, siger Mirco Reimer-Elster.

Begrænsede handlemuligheder

Omstødelsen af retten til abort gør det dermed muligt for de enkelte delstater at forbyde abort. Og det betyder i praksis at 26 ud af USA's 50 delstater vil gå efter at forbyde abort straks, eller så snart det er praktisk muligt, ifølge The Guardian.

Biden har tidligere erkendt, at hans muligheder for at handle i forhold til abortrettigheder nu er begrænsede.

Og selv om han siger, at han vil have sin administration til at se på sagen, er der ikke meget bund i de gode intentioner, mener Mirco Reimer-Elster.

- Det er jo mest papirnusseri. Alt det kunne være sket for to måneder siden, da sagen tog sin begyndelse, siger han.

Fredag underskrev Biden ellers et præsidentielt dekret om abortrettigheder.

Dekretet indskærper blandt andet over for det amerikanske sundhedsministerium, at det skal beskytte adgangen til lægemidler, der forårsager medicinske aborter for at hjælpe kvinder til en svangerskabsafbrydelse.

- Vi kan ikke lade en højesteret, der er ude af kontrol og arbejder sammen med ekstremistiske elementer af Det Republikanske Parti, tage vores friheder og personlige råderet fra os, sagde Biden.

- Det valg, som vi som nation står overfor, er et valg mellem det etablerede og det ekstreme, lød det fra Biden.

Han virker handlesvag og alderssvækket

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker hos TV 2

Demokraternes konflikt

I kulisserne er Demokraternes venstreflanke rasende på kredsen omkring Biden, som man mener har været alt for langsomt opfattende.

Det afspejler også en konflikt, der vender indad i partiet, og hvor der er opstået politiske brudflader.

- Der er en åbenlys konflikt hos Demokraterne. Jo længere man kommer til venstre i partiet, jo mere utilfredse er man med Biden og hans embedsførelse. Omvendt siger folkene omkring Biden, at man er bange for at blive udfordret af domstolene i det her spørgsmål, siger Mirco Reimer-Elster.

For lidt og for sent

Amerikanerne er og har været meget splittede, når det kommer til netop abortspørgsmålet.

Mirco Reimer-Elster peger på, at Bidens interveneren i abortspørgsmålet derfor kan vise sig at være både for lidt og for sent. Det vil snarere være en rød klud for vælgerne.

- Bidens opbakning har været vigende i meningsmålingerne, hvor tilslutningen er lavere end Trumps. Han virker handlesvag og alderssvækket, så man kan vende den om og sige, at måske er det ikke Biden, der skal føre an i det her. Det er ikke ham, der er bjergrytteren, siger Mirco Reimer-Elster.

Ifølge en meningsmåling fra den uafhængige tænketank Pew Research Center fra 2021 mener 39 procent af amerikanerne, at abort bør være ulovligt i de fleste eller alle tilfælde. 59 procent mener, at abort bør være lovligt.

Perspektiv

Hvorfor hedder dommen 'Roe mod Wade'?

Norma McCorvey kendt som "Jane Roe".

Den historiske dom fra 1973 har fået sit navn efter de to parter i sagen. "Jane Roe" var et pseudonym for kvinden Norma McCorvey, som man ønskede at beskytte.

I 1969 ville hun have en abort, hvilket var ulovligt i hendes hjemstat, Texas.

Hendes advokater lagde sag an mod den lokale distriktsanklager Henry Wade. Derfor fik dommen navnet 'Roe mod Wade', da den blev ført videre for den amerikanske højesteret.