Zelenskyjs toprådgiver til TV 2: - Hvis ondskab ikke bliver straffet, vokser den sig større
TV 2 har mødt Mykhailo Podolyak – en af Volodymyr Zelenskyjs toprådgivere – i Kyiv. Han mener, at det lige nu er næsten umuligt at fredsforhandle.
Papirbunkerne har hobet sig op på skrivebordet i Mykhailo Podolyaks kontor i regeringsbygningerne i Kyiv.
På kontorstolen hænger lidt tøj; et par beige og armygrønne t-shirts. På en reol ligger noget sikkerhedsudstyr, og på gulvet står adskillige par sko.
Det ser ud, som om at Podolyak, som er en af præsident Volodymyr Zelenskyjs toprådgivere, er på sin arbejdsplads 24 timer i døgnet.
Ud over at styre kommunikationen fra den absolutte politiske top i Ukraine er Podolyak også udpeget som fredsforhandler. Ikke at der er så meget at forhandle om lige nu, lader han forstå.
- Vi kan ikke indgå fred med et land, der affyrer raketter mod vores fredelige byer, konstaterer fredsforhandleren over for TV 2.
- EU ved, at krigen kun kan slutte på vores præmisser
Noget af det, Ukraine ifølge Podolyak har været bekymret for, er udenlandsk pres for fred.
Efter at Ukraines Krim-halvø blev annekteret af Rusland i 2014, og prorussere sidenhen indledte en krig i det østlige Ukraine, forsøgte flere vestlige ledere at finde en måde at stoppe krigshandlingerne på. Tysklands og Frankrigs daværende regeringschefer pressede på, og en aftale om våbenhvile blev indgået i 2015.
Våbenhvilen holdt dog ikke, og freden kom aldrig. Ukraine har efterfølgende ikke lagt skjul på, at de følte sig pressede til at indgå en aftale.
Podolyak svarer undvigende, da han bliver spurgt, om der igen er pres udefra.
Han siger, at det er et svært spørgsmål. Grundlæggende er budskabet fra ham dog, at han mener, at man i Vesten forstår situationen bedre i dag.
- Europa har en meget klar forståelse af intensiteten af krigen, og der er europæisk konsensus om, at krigen kun kan slutte på vores præmisser, lyder det fra Podolyak.
En udmattelseskrig
Mens der ude på gaden i Kyiv har indtruffet sig en form for normal hverdag, så er intet, som det plejer i de regeringsbygninger, hvor Podolyak og andre fra den ukrainske regering arbejder.
Sikkerheden er enorm, og lyset de fleste steder indenfor er enten på lavt blus eller helt slukket.
Korridorerne er derfor dunkle, og man skal se sig godt for. Der er stabler af sandsække overalt. Krigen er nu på vej ind i sin femte måned.
At det bliver en lang krig, er de fleste eksperter enige om. En udmattelseskrig kalder NATO den. Med de materielle og menneskelige omkostninger det har.
Døde civile og soldater
Myndighederne i Kyiv fortæller meget lidt om antallet af faldne soldater. Ifølge BBC har en kilde i Ukraines regering dog anslået, at landet mister 100 til 200 soldater om dagen.
Rusland hævdede i april at have slået 23.000 ukrainske soldater ihjel.
I forhold til de civile tab forsøger FN at bevare overblikket. Det seneste tal lyder på 4700 døde, men det nøjagtige tal er svært at verificere og kan være højere.
Mykhailo Podolyak afviser blankt, at der i toppen af den ukrainske regering er en diskussion om, hvor grænsen for tab går. Det fungerer ifølge ham ikke sådan, at man kan nå et punkt, hvor så mange har mistet livet, at man er nødt til at stoppe krigen.
Den slags snak kommer fra Rusland, siger han. For Mykhailo Podolyak handler det ikke om tabstal, men om hvordan krigen skal slutte.
- Hvis vi gør det på Ruslands betingelser, kommer krigen bare tilbage om et år eller to med samme intensitet. Hvis ondskab ikke bliver straffet, vokser den sig bare større, siger han.