Sjældent møde mellem udenrigsministre fra USA og Kina

USA ønsker at få etableret et "autoværn" i kommunikationen med Kina for at forhindre misforståelser.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, og hans kinesiske modpart, Wang Yi, mødtes lørdag.

Det er første gang siden oktober, de to mødes. De to udenrigsministre udtrykte begge håb om at kunne dæmpe spændingerne mellem USA og Kina.

USA og Vesten som helhed kritiserer, at Kina ikke har taget afstand fra Ruslands krig i Ukraine. Og at Kina ovenikøbet har kritiseret de sanktioner, Vesten har pålagt Rusland.

- I et forhold, som er så komplekst og afgørende, som det mellem USA og Kina, er der meget at tale om, sagde Blinken.

Han refererede til en dagsorden, der omfattede told, handel, menneskerettigheder og de stærke spændinger omkring Taiwan og territoriale stridigheder i Det Sydkinesiske Hav.

Blinken og Wang mødtes på øen Bali i Indonesien - dagen efter et udenrigsministermøde i G20.

USA ønsker autoværn

USA og Australien er også bekymret for, at Kina forsøger at befæste sig i den sydlige del af Stillehavet. Både når det gælder handel, transport og med militær tilstedeværelse.

Skrækeksemplet er en aftale, som Salomonøerne for nylig overraskende indgik med Kina. Den indeholder blandt mulighed for, at kinesiske krigsskibe kan anløbe havn i Salomonøerne.

Wang sagde, at Kinas præsident, Xi Jinping, tror på samarbejde og "gensidig respekt" mellem verdens to største økonomiske magter. Han sagde, at Xi ønsker en "normal udveksling af synspunkter".

Daniel Kritenbrink, USA's topdiplomat i Østasien, sagde forud for mødet mellem de to udenrigsministre, at USA ønsker at få skabt et "autoværn" i kommunikationen mellem Washington og Beijing for "at hindre enhver form for misforståelse, som kan føre til en optrappet konflikt".