Udland

Lægerne i Polen ville ikke give ung kvinde en abort - og det kostede hende livet

Den katolske kirke har sørget for en af de mest restriktive abortlovgivninger i verden, og det koster kvinder livet.

Izabela Sajbor havde bange anelser i timerne op til sin død.

Hun vidste, viser hendes sms'er, at det kunne blive fatalt, hvis hun ikke fik en abort. Men så langt nåede den 30-årige frisør aldrig.

Bange for at overtræde loven

Lægerne på det lokale hospital, hvor Izabella Sajbor blev hasteindlagt, ville ikke foretage en abort. De var bange for at overtræde Polens strenge abortlovgivning, og det kom til at koste liv.

- Hendes medpatienter hørte hende sige, at hun gerne ville leve, og at hun bad om hjælp, fortæller hendes svigerinde, Barbara Skrobol, til TV 2.

Den polske lovgivning gør, at der kun må foretages en abort i det øjeblik, fosterets hjerte er holdt op med at slå, og barnet kan erklæres dødt. Og det var en medvirkende årsag til, at Izabela Sajbor mistede livet selv på grund af septisk chok.

- På grund af regeringen kan det ikke være anderledes. Hvis de skal redde mit liv, gør de måske noget, der er frygteligt, skrev Izabela Sajbor til familien kort før sin død.

1993 var skæringspunkt

Det overvejende katolske Polen har haft en meget restriktiv abortlovgivning siden kommunismens fald. Fra 1993 har det nærmest været forbudt.

Stort set alle aborter i landet de seneste snart 30 år er således udført på grund af alvorlige misdannelser. Den undtagelse fra forbuddet har i dag fået selskab.

I dag kan kvinder også få abort efter voldtægt eller incest. Eller hvis svangerskabet udgør en fare for kvindens liv, men det hjalp ikke i Izabela Sajbors tilfælde.

En del af forklaringen ligger ifølge kritikerne i den katolske kirkes indflydelse i Polen. Lægerne er bange for at komme på kant med loven. Eller i hvert fald selve tolkningen af den.

Det siger Sabrina Mana-Walasek, som er advokat og lobbyist i den polske Abortion Dream Team, der kæmper for kvinders ret til at få abort.

- Det sker ofte, at lægerne af frygt for kriminelt strafansvar venter med at hjælpe en patient, siger hun til TV 2.

Katolsk organisation afviser

Den katolske organisation Ordo Iuris afviser, at loven og håndteringen af den koster liv.

- Det skyldes, at læger ikke er vant til at fortolke loven korrekt, siger Filip Woloszcak fra Ordo Iuris til TV 2.

I efteråret gik tusindvis på gaden i demonstrationer mod en abortlovgivning, de mente var blevet skærpet yderligere.

Demonstranterne stormede katolske kirker i flere polske byer for at vise deres utilfredshed loven, der bliver anset som et de facto forbud mod abort.

Ifølge en opgørelse fra EU-parlamentet i november sidste år, har kun 300 kvinder i Polen fået adgang til abort på grund af en trussel mod liv og sundhed.

34.000 har søgt abort i udlandet

Det seneste år har organisationen Abortion without Borders hjulpet 34.000 kvinder fra Polen med at få adgang til en abort uden for landets grænser.

Den polske hjælpegruppe Abortion Dream Team melder ifølge Financial Times om markant flere henvendelser fra kvinder, som ønsker abort, men som ikke længere kan få det i Polen, når fostret har misdannelser.

Ifølge hjælpegrupper og læger, som avisen The Guardian har talt med, søger polske kvinder typisk til klinikker i Tyskland, Slovakiet, Holland og Tjekkiet for at få hjælp. Der betaler de 3-4000 kroner for en abort.

Herhjemme har både Enhedslisten, Venstre og De Radikale foreslået, at polske kvinder skal have mulighed for at få abort i Danmark.