Coronavirus

Hjerterne fortæller historien om dem, der mistede livet med coronavirus – efterladte udpeger én stor synder

Mens de drak og festede, måtte jeg ikke besøge min mand. Jeg fulgte reglerne, og det fortryder jeg sådan i dag, siger Linn Jones foran mindemuren.

Den lange stenmur, der smyger sig langs Themsen i London over for parlamentet, er overmalet med røde hjerter.

De mange hjerter er til minde om de mennesker i Storbritannien, der er døde med coronavirus siden pandemiens start i januar 2020.

Et for hver af de knap 200.000 briter, der er blevet tavse og lagt i graven.

I de håndmalede hjerter har efterladte med sorte tuscher skrevet de dødes navne, en varm tanke og datoerne, der blev rammen for deres liv.

Fran Hall på 66 år er en af dem, der besøger mindemuren hver fredag, og hun tøver ikke et sekund med at pege sin mands hjerte ud på muren under et platantræ, der rasler i vinden.

- Det er vanvittigt, hver gang jeg ser det, for jeg kan slet ikke fatte, han er død, siger hun.

Død tre uger efter brylluppet

Steve Mead og Fran Hall blev gift 29. september 2021 i parken foran deres hjem i Beaconsfield.

Det var en kold, men smuk efterårsdag, og de fejrede med 30 venner og familie til den lyse morgen. Steve Mead var med Fran Halls ord “en stor og flot politibetjent”, og da hun sagde ja, havde hun allerede elsket ham i ti år.

Nu kan de, der havde ansvaret under coronapandemien, ikke længere se bort fra det

Fran Halls, enke

Dagen efter var Steve Mead syg, men de troede begge, at det mest var konsekvensen af, at “han havde et champagneglas i hånden på alle billeder fra den dag”, som Fran Hall siger med et grin.

Men tre uger senere var han død med coronavirus. Dagen før sin 65 års fødselsdag.

- Han blev ved med at sige, at han ikke ville dø. Han havde så meget at leve for. Så meget han gerne ville opleve, siger Fran Hall, mens hun kigger over mod parlamentet på den anden side af floden.

Politikere fester foran knuste hjerter

Fran Hall er talsperson for gruppen for coronaefterladte i Storbritannien med navnet 'Covid-19 Bereaved Families for Justice', der har presset på for en granskning af regeringens coronahåndtering.

Og det er med vilje, at de har valgt at male de mange hjerter netop her.

Neden for parlamentets gamle mure er der bar efter bar i vandkanten med adgang for parlamentsmedlemmerne og deres gæster – og politikerne skal ifølge Fran Hall ikke kunne drikke og feste mere uden at se den omfattende smerte, der gemmer sig bag den alenlange mindemur.

- Det er et politisk statement at placere den netop her. Nu kan de, der havde ansvaret under coronapandemien, ikke længere se bort fra det og bare vende ryggen til, siger hun.

Den mand er frastødende. Som en skummel baggårdskat med en fornem accent

Linn Jones om Boris Johnson

Rent faktisk er mindemuren netop nu ulovlig, da gruppen af aktivister stadig afventer tilladelse fra St. Thomas Hospital, der ejer muren, og Lambeth Kommune, der ejer fortovet.

Men ingen har forsøgt at male hjerterne over eller fjerne aktivisterne med deres røde pensler, fortæller Fran Hall:

- Ja, faktisk har vi lavet kriminel skade. Men det samme har Boris Johnson.

Boris Johnson er – modsat de efterladte her – dømt for at bryde de coronalove, han selv var med til at skrive og vedtage som premierminister. Johnson fik en bøde for at deltage i en fest i sommeren 2020, men slap for bøder efter andre fester, som der også er blevet uddelt bøder for.

Og netop det gør Fran Hall og de andre aktivister rasende.

Maler hjerter hver fredag for at overleve

En af dem er 70-årige Linn Jones, der kommer ned til Themsen for at male nye hjerter hver fredag.

Det tager hende to og en halv time i toget fra Stoke-On-Trent, men uden de sorgfulde og samtidig sjove timer sammen med andre efterladte kan hun ikke komme gennem ugen, fortæller hun.

I marts 2021 mistede hun sin mand Gareth Jones. Og hun er rasende bag de blanke øjne.

- Mens de drak og festede, måtte jeg ikke besøge min mand. Jeg fulgte reglerne, og det fortryder jeg sådan i dag. Jeg skulle have været hos ham hver dag, siger hun.

I stedet for med omhu at male flere hjerter fægter hun nu med den røde pensel, mens hun snakker.

Som en anklagende pegefinger fuld af det blod, som hun mener, Boris Johnson har på hænderne for de mange ting, han i hendes øjne har gjort galt under coronapandemien.

Storbritanniens regering ventede flere gange med at lukke ned, til smittetallene var løbet løbsk, og lavede derfor meget strenge nedlukninger.

Den sendte også coronasyge ældre patienter fra hospitalet til deres plejehjem for at frigøre senge – en skandale, der har kostet et ukendt antal liv.

Samtidig var sundhedsvæsenet i knæ efter ti års besparelser.

Det og meget andet betød, at Storbritannien havde et af verdens højeste dødstal og en af de de mest sønderskudte økonomier.

- Boris Johnson fortjener en straf

Boris Johnson afviser fortsat, at der er noget at undskylde for og fastholdt så sent som i sin fratrædelsestale torsdag, at hans regerings håndtering af coronapandemien var en succes.

Det her er Boris Johnsons arv. Knap 200.000 briter døde af coronavirus på hans vagt

Fran Halls, enke

Og netop den attitude er for meget for de efterladte til coronadøde foran mindemuren.

- Boris Johnson kunne have stoppet det, hvis han havde hørt efter. Men det gad han ikke. Den mand er frastødende. Som en skummel baggårdskat med en fornem accent, siger Linn Jones.

Med en fattet stemme og tårer, der langsomt er begyndt at trille, forklarer hun, at hendes mand blev syg i januar i 2021. Dengang sundhedseksperter endnu en gang anbefalede Boris Johnson at lukke landet ned for at spare liv – og hvor de festede i premierministerens embedsbolig Downing Street 10 og andre steder i regeringskvarteret.

- Boris Johnson har fortjent en straf, og jeg mener, han skal i fængsel for drab. Han har jo myrdet mennesker. En af dem er min mand, siger hun.

Og gentager det om og om igen.

Regeringer verden over blev taget på sengen af corona og hundredetusindvis af mennesker er døde ej kun i Storbritannien. Hvorfor er det Johnsons skyld, at din mand er død med coronavirus?

- Min mand blev smittet i januar. Johnson blev gentagende gange anbefalet at lukke ned, og jeg tror, Gareth havde overlevet, hvis han havde gjort det, siger hun.

Gareth Jones, der var godt oppe i 60’erne og overvejede at lade sig pensionere som skoleinspektør, fik et brev med et tilbud om vaccinen, dagen efter han testede positiv for coronavirus.

- Det er som et mareridt hver dag, han er borte. Som om det sker for en anden end mig, siger Linn Jones og ser ned langs den hjertemalede mur med et blik, der fortaber sig.

- Det her Boris Johnsons arv

Nu samler de to enker og resten af gruppen for coronaefterladte styrke ved tanken om, at Storbritanniens håndtering af coronapandemien snart skal granskes.

Den afgående premierminister, Boris Johnson, er ansvarlig for den forsinkede start på den lovpligtige undersøgelse, som han havde lovet parlamentet at starte i foråret 2022.

I sidste uge blev den endelig sat i gang.

Der er ikke noget at se frem mod for vores familier

Fran Hall

Og gruppen for coronaefterladte håber, at Boris Johnson ikke slipper uden knubs.

- Det er, som om han er kommet videre, men vi er frosset i tid, siger Fran Hall.

- Johnson kan se frem til at tjene masser af penge på avisklummer, taler ved middagsselskaber og måske endda skrive en bog. Men der er ikke noget at se frem mod for vores familier. De er blevet ødelagt af ​​hans handlinger som premierminister.

I dag fylder de håndmalede hjerter over en halv kilometer mur – mere end man kan se med det blotte øje. Og de seneste uger er smittetallene skudt i vejret i Storbritannien igen.

Hver fredag mødes de efterladte og maler flere hjerter, så det passer med de officielle dødstal i Storbritannien. Og hver gang de maler et nyt, knuses Fran Halls hjerte en smule ved tanken om, at en ny familie er ramt af sorg.

- Det her er Boris Johnsons arv. Knap 200.000 briter døde med coronavirus på hans vagt.