Krigen i Ukraine

Guvernør er ikke imponeret over russerne: Vi tager Luhansk tilbage om to måneder

Putin har erklæret sejr i Luhansk-regionen, men slaget er ikke tabt for ukrainerne, mener regionens ukrainske guvernør.

Det er en uge siden, at den russiske præsident Putin erklærede sejr i kampen om den østlige Luhansk-region i Ukraine. Men modstanden er ikke væk. Sådan lyder det fra Serhij Hajdaj, guvernør i Luhansk-regionen, i et interview med TV 2.

- Putin er som altid for hurtig med sin udmelding om, at hele Luhansk-området er erobret. Der er stadig to lokaliteter, der holder linjen, siger han.

Alligevel må guvernøren indrømme, at næsten hele Luhansk-området faktisk er på russernes hænder nu. Men Hajdaj mener, at opgivelsen af Lysytjansk, den sidste vigtige ukrainske bastion i området, var den kloge beslutning.

- Vi har forladt Lysytjansk, fordi der var en russisk trussel om at omringe byen. Det ville betyde, at byen ikke kunne modtage mad eller våbenforsyninger og at vi ikke kunne få folk ud. Selv om vi havde nok folk i Lysytjansk og kunne have modstået i en måned eller længere, ønskede vi ikke en gentagelse af Mariupol i Lysytjansk, siger han med henvisning til den langvarige og blodige slag om den centralt beliggende havneby.

Soldaterne fra Lysytjansk er nu flyttet til nye sikrede positioner, og den nye forsvarslinje er flyttet mod Donetsk-området.

- Vi venter på, at de vestlige forsyninger ankommer. Hvis vi forsvarer vores byer som helte og samtidig mister tusindvis af mennesker, vil det ikke give nogen mening, siger Hajdaj til TV 2.

Ikke et stort tab i militær forstand

Mens det var meget smertefuldt at acceptere tabet af Lysytjansk i politisk forstand, mener Hajdaj alligevel, at det ikke har så alvorlig militær betydning:

- For mig, som er født her – og som guvernør – er enhver mistet landsby et stort tab. Men strategisk er det ikke så vigtigt. Tabet af regionen vil ikke blokere nogle vigtige veje eller forsyningsledninger for at få tilført ammunition eller benzin.

Hajdaj mener også, at man vil vinde Luhansk-regionen tilbage om cirka to måneder. Ifølge ham er russerne ikke gode soldater, og deres eneste fordel er en enormt antal, dog med gammeldags våben.

- Jeg tror, at vi til efteråret vil modtage nok våben til at stoppe russerne og derefter gå til modangreb på dem, siger Hajdaj.

Siden den russiske melding om sejr har russiske styrker været fokuseret på at erobre Donetsk-regionen, som sammen med Luhansk udgør det industrielle hjerteland Donbas.

Men ifølge Hajdaj vil det være meget mere udfordrende for russerne at erobre Donetsk-regionen end at indtage Luhansk.

- Mens vi holdt linjen i Luhansk-området, har vores kolleger i Donetsk-regionen lavet en tredobbelt forsvarslinje. I de første dage af krigen kontrollerede russerne allerede 70 procent af Luhansk. Og det tog dem fire måneder at overtage resten. Det bliver meget mere alvorligt i Donetsk, forudser den ukrainske guvernør.

Ødelagt næsten alt på sin vej

Serhij Hajdaj fortæller også til TV 2, at den russiske hær under erobringen har ødelagt næsten alt på sin vej. Han fremhæver som eksempel, da Kadyrov-enheden (soldater fra Tjetjenien, red.) skød en moské i Severodonetsk i stykker.

Han hævder også, at alle de besatte områder været igennem en "russificering".

- Vi ser, hvordan Rusland kopierer Nazityskland. De samler ukrainske bøger og brænder dem. De brænder også alt, hvad der på nogen måde er forbundet med Ukraine. Så hurtigt som muligt introducerer de deres egen valuta, rublen, deres egne mobil- og internetudbydere og så videre, siger Hajdaj.

Men han er sikker på, at meget få ukrainere støtter Rusland.

- Mere end 120.000 boede i Severodonetsk by, og kun 15.000 er der endnu. Resten har forladt byen og er flyttet til en anden del af Ukraine. Ifølge vores skøn støtter ikke mere end fem procent af befolkningen i Luhansk-området Rusland, fortæller han.

Stærk modstandsbevægelse

Ifølge guvernøren demonstrerede lokalbefolkningen i krigens første dage mod besættelsen, men efter at demonstranterne blev råbt ad af russiske soldater, stoppede det. Alligevel mener han, at der er en stærk modstandsbevægelse i regionen.

- Og det er umuligt at overvinde partisaner, konstaterer Hajdaj.

TV 2 har via mail bedt Ruslands forsvarsministerium om et interview og kommentarer til situationen og guvernørens udmeldinger, men ministeriet har ikke svaret på vores henvendelse.