Her er de skandaler, Boris Johnson overlevede – og den, der fældede ham
Den britiske premierministers dage er talte. Skandale efter skandale ramte ham, men alligevel gik det godt gang på gang.
Man skulle ikke tro, at det ville gå godt.
Det er trods alt de færreste demokratisk valgte statsoverhoveder, som kan slippe fra at dekorere deres embedsbolig med et sponsorbetalt tapet af ægte guld.
Men Boris Johnson slap fra det med sit politiske liv i behold.
Også selv om han blev beskyldt for korruption, da de britiske medier fik fat i tekstbeskeder, hvor man kunne se, at han havde bedt partiets donorer om, hvad der svarer til 1,75 millioner danske kroner til at dekorere sin ministerbolig i Downing Street.
Det er forbudt at modtage politiske donationer af den størrelse i Storbritannien, og Boris Johnson glemte at indberette det.
Guldtapetet kunne ikke engang sidde fast på væggen – men alligevel gik det godt.
Hans parti fik godt nok en bøde, men ligesom ministerboligens kat Larry, kunne det godt se ud som om, Boris Johnson havde ni politiske liv.
Efter skandalen med det gyldne tapet kunne Boris Johnson blive boende i Downing Street nummer 10.
Undskyld Elizabeth
Han overtog posten som premierminister i Storbritannien 24. juli 2019 med et løfte om at få gennemført Storbritanniens skilsmisse fra EU.
Skilsmissen gik også godt – eller den blev i hvert fald gennemført.
Men allerede dengang fik briterne en forsmag på, hvilket forhold Boris Johnson har til regler.
Hans kritikere har ofte beskyldt ham for at bøje dem til sit eget bedste.
For eksempel, da han efter bare to måneder på posten besluttede sig for at anmode Dronning Elizabeth om at lukke det britiske parlament, mens debatten om Brexit var på sit højeste.
Ifølge kritikerne var Boris Johnsons motiv at få tiden til at løbe ud, så Storbritannien kunne forlade EU uden en skilsmisseaftale.
Dronningen – der ikke må blande sig i politik – godkendte anmodningen.
Hele sagen blev dog en smule kilden, da den britiske højesteret afgjorde, at Boris Johnsons træk var ulovligt, og at han dermed havde inddraget kongehuset i ulovlighederne.
Ifølge avisen Sunday Times måtte han personligt sige undskyld til majestæten.
Det gik godt.
Det gjorde det i øvrigt også, da hele Storbritannien lukkede ned på grund af coronavirus.
Tag selv sprut med
Faktisk gik det så godt, at Boris Johnson tilsyneladende ikke kunne se nogen problemer i at holde fester, mens resten af briterne var underlagt forsamlingsforbud.
Festerne var ikke noget, han pralede med, og det var først i december 2021 historierne om festerne for alvor begyndte at komme frem i de britiske medier.
Men der havde altså ikke været nogen fester, sagde Boris Johnson 1. december.
Det gentog han i øvrigt 2., 7., 8., 13., og 20. december.
I januar indrømmede han så, at han selv havde deltaget i en havefest med omkring 100 deltagere, mens der var forsamlingsforbud – begivenheden havde båret det interne navn "tag selv sprut med".
Men samtidig med tilståelsen nægtede Boris Johnson at have løjet.
- Jeg er fuldstændig kategorisk, ingen sagde til mig, at denne begivenhed var imod reglerne. Da jeg gik ud i haven troede jeg, at jeg deltog i en arbejdsrelateret begivenhed, sagde han 18. januar
Det gik godt.
I maj måned kunne en rapport fra de britske myndigheder så afsløre, at der havde været holdt mange fester i Downing Street, og at deltagerne var blevet opfordret til at holde festerne hemmelige for medierne.
Undskyld igen Elizabeth
Boris Johnson havde endda holdt en rigtig våd fest om aftenen efter Dronning Elizabeths mand, prins Phillip, var blevet begravet.
Hoffet overholdt reglerne, og dermed måtte Dronning Elizabeth sidde alene og sige farvel til sin mand gennem 74 år.
Og i januar 2022 måtte Boris Johnson sige undskyld til dronningen – igen.
Der var beviser nok mod premierministeren til, at politiet i London kunne give ham en bøde, og dermed blev han den første britiske premierminister i historien, der er blevet kendt skyldig i at bryde loven, mens han var ved magten.
Men det gik godt.
Ikke alle vælgere var dog enige, og Boris Johnson var ikke færdig med at skrive historie.
Nederlag efter 200 sejrrige år
Det kom allerede frem i december 2021, da Boris Johnson forsøgte at hjælpe en af sine politiske venner – det konservative parlamentsmedlem Owen Paterson.
Owen Paterson havde brudt de britiske regler for lobbyisme og fik sit medlemskab af Underhuset suspenderet.
Boris Johnson forsøgte at få suspenderingen omstødt, men der kom så stort pres på ham, at han måtte opgive at redde Owen Paterson.
Da der kort efter var valg i Owen Patersons ellers så ærkekonservative kreds, tabte Boris Johnsons konservative parti mandatet efter næsten 200 års valgsejre.
Men Boris Johnson havde stadig mandater nok, så det gik godt.
Godt gik det i øvrigt også, da Boris Johnson blev beskyldt for at lyve om sin kærlighed til dyr.
Afghanistans hunde
På overfladen lignede det ellers en vindersag hos dyrevennerne, da den tidligere britiske soldat Ben Farthing besluttede sig for at redde Afghanistans kæledyr fra Taliban.
Emails fra det britiske udenrigsministerium viste, at Boris Johnson angiveligt havde godkendt, at hunde og katte fra Ben Farthings internat i Kabul kunne evakueres ud af landet med britiske fly.
Dyrene blev evakueret 28. august, mens tusindvis af mennesker stod i kø uden for Kabuls lufthavn.
Men i december 2021 – altså samtidig med, at han benægtede festlighederne i Downing Street – kunne Boris Johnson fortælle, at det var "totalt nonsens", at han havde haft noget at gøre med de evakuerede hunde og katte.
Det var måske rigtigt, og det gik godt.
I begyndelsen af juli 2022 begyndte det imidlertid at gå knapt så godt.
Man har et standpunkt...
Hele den kedelige affære begyndte i tabloidavisen The Sun, hvor et medlem af Boris Johnsons regering blev beskyldt for krænkende adfærd over for to mænd.
Politikeren Chris Pincher er tidligere blevet beskyldt for krænkende adfærd over for mænd, men en intern undersøgelse i partiet frikendte ham i 2017.
Da Boris Johnson blev premierminister i 2019 inviterede han Chris Pincher med i regeringen, og i februar 2022 blev han forfremmet til vicegruppeformand.
Avisen The Sunday Times kunne godt nok fortælle historien om, at et mandligt parlamentsmedlem havde været udsat for uønsket opmærksomhed fra Chris Pincher.
Men han blev udnævnt alligevel.
Hvorfor skulle det ikke gå godt?
29. juni 2022 var den imidlertid gal med Chris Pincher igen.
Han deltog i et arrangement for organisationen Cyperns Konservative Venner i Carlton Club i Piccadilly, og efter arrangementet beskyldte to mænd ham for uønsket opmærksomhed.
Chris Pincher skulle angiveligt have taget på de to herrer og var blevet så fuld, at han måtte sættes i en taxa hjem.
Dagen efter arrangementet tog Chris Pincher sin afsked og offentliggjorde et brev, hvor han skrev, at "i aftes drak jeg for meget" og "blamerede mig over for mig selv og andre mennesker".
Dagen efter kunne Boris Johnsons kontor meddele, at premierministeren ikke havde kendt til nogen beskyldninger mod Chris Pincher, da han blev forfremmet.
Men 3. juli kunne de britiske medier fortælle om mindst fire yderligere sager, hvor Chris Pincher havde overtrådt grænserne hos mænd.
Dagen efter kunne Boris Johnsons kontor meddele, at premierministeren alligevel havde kendt til beskyldningerne mod Chris Pincher.
Knibtangsmanøvren
Ifølge Boris Johnsons tidligere rådgiver Dominic Cummings var Boris Johnson faktisk så bevidst om sagerne mod Chris Pincher, at premierministeren lavede sjov med det.
Pincher betyder knibtang på engelsk – og ifølge Dominic Cummings omtalte Boris Johnson sin kollega som "knibtang af navn, knibtang af gavn".
Imens sagen rullede begyndte Boris Johnsons regering at falde fra hinanden.
Presset på premierministeren steg time for time, og siden 5. juli har flere end 50 ministre, viceministre og rådgivere har trukket sig fra den britiske regering i protest mod Boris Johnson.
Om morgenen 7. juli havde mange briter knap nok gnedet søvnen ud af øjnene, før britiske medier kunne fortælle, at Boris Johnson ville trække sig.
Selv meddelte premierministeren, at han ville tale til nationen.
- Det er klart, at det nu er det parlamentariske konservative partis vilje, at der skal være en ny leder af partiet og dermed en ny premierminister, sagde han foran boligen i Downing Street og tilføjede:
- I de sidste par dage har jeg forsøgt at overbevise mine kolleger om, at det ville være excentrisk at skifte leder, når vi leverer så meget.
Men han erkendte, at opbakningen var væk.
- Processen med at vælge den nye leder skal begynde nu, sagde han.
Om det går godt, har vi endnu til gode at se.