Han var skandalernes premierminister, men vandt faktisk fire store sejre

Selvom Boris Johnson især vil blive husket for skandalerne, løgnene og det endelige nederlag, står fire store sejre tilbage, siger TV 2-korrespondent.

Han var skandalernes premierminister.

Men Boris Johnson lykkedes faktisk også med at vinde fire store politiske sejre som leder af Storbritannien.

- Det, der har præget hans karriere som premierminister, er drama. Både sejre og nederlag har været præget af drama, siger TV 2-korrespondent Lotte Mejlhede, der befinder sig i London lige nu.

Hun har fulgt Boris Johnson og især hans kamp med EU tæt.

Navnlig fire store politiske sejre står tilbage ifølge hende, nu hvor han er blevet tvunget til at annoncere sin tilbagetrækning efter at have siddet på posten siden 2019.

1. Den historiske jordskredssejr i december 2019

Valget endte som en historisk jordskredssejr, hvor Boris Johnson sikrede de konservative et flertal på hele 80 mandater i parlamentet. Det skete under sloganet “Get Brexit done” (Gør Brexit færdigt, red.).

Det er den største konservative valgsejr siden Margaret Thatchers storsejr i 1979.

- Han fik slået hul i “den røde mur” mod nord, hvor de altid har stemt Labour. Det er ikke lykkedes før for de konservative, siger Lotte Mejlhede.

- Det viser, at når han har medvind, har han et kæmpe vælgertække. Han havde det hele i hænderne og kunne gennemføre den politik, han selv ville med sit kæmpe flertal i parlamentet.

2. Storbritanniens endelige Brexit i januar 2020

Vælgerne i Storbritannien stemte ja til at forlade EU helt tilbage i 2016. Men i årene efter fulgte et langt og smertefuldt forhandlingsspil med EU, hvor det stod mere og mere klart, at Storbritannien ikke kunne forhandle sig til de fordele, de havde håbet.

Det sled den daværende konservative premierminister, Theresa May, ned. Hendes partikollega og udenrigsminister, Boris Johnson, endte med at vælte hende.

- Det var en pinsel for de mange briter, der gerne ville ud af EU, at det skulle tage så lang tid og blive ved og ved. Der skulle en Boris Johnson til at skubbe Brexit over målstregen, siger Lotte Mejlhede.

Storbritannien forlod formelt EU 31. januar 2020. Som det første land nogensinde.

Lotte Mejlhede tilføjer, at det stadig er en meget kontroversiel beslutning og en sag, der stadig deler befolkningen. Og så kan man også diskutere, om det er helt løst. Nordirlandsprotokollen for, hvordan grænsen skal fungere, er stadig ikke implementeret.

3. Den hurtige vaccineudrulning i december 2020

2. december 2020 kunne Boris Johnson annoncere, at Storbritannien som det første land i verden havde godkendt Pfizer-vaccinen mod coronavirus. Det var med hans ord lykkedes forskerne at lave en vaccine, der kunne udføre “biologisk jiu-jitsu” på den frygtede virus.

Få uger senere blev også den britisk producerede AstraZeneca-vaccine godkendt.

- Briterne var meget hurtige, når det kom til at producere og rulle vaccinerne ud. Men der var igen kæmpe drama i forhold til EU, siger Lotte Mejlhede.

- Mange var ikke begejstrede over, at han ikke ville dele vacciner med resten af Europa samtidig med, at han mente, at han havde krav på vacciner fra EU. Men ud fra et britisk perspektiv har de været meget tilfredse.

Den hurtige udrulning var også med til, at Storbritannien kunne lette restriktionerne før de fleste andre lande.

4. Forholdet til Ukraines præsident i 2022

Samme dag som Boris Johnson meldte sin afgang, sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, til CNN, at Johnson var “en sand ven af ​​Ukraine”.

De to ringede senere på dagen også sammen, da det stod klart, at Johnson ville træde tilbage.

- Der er ingen tvivl om, at Storbritannien har været en meget væsentlig støtte, og Zelenskyj har været meget glad for ham, siger Lotte Mejlhede.

Storbritannien er stadig en kæmpe militær spiller i Europa. Storbritannien var især i forhold til Frankrig og Tyskland meget hurtigt ud med militært isenkram til Ukraine. Blandt andet tusindvis af NLAW og Javelin-missiler, der hurtigt gjorde en forskel på slagmarken. Ukrainske soldater bliver også trænet lige nu i Storbritannien.

- Johnson kan tage en stor del af æren for det. Han har været meget markant i den sammenhæng. Onde tunger ville sige, at det var, fordi så havde han da ét punkt, hvor han slap for at tale om skandalen partygate, siger Lotte Mejlhede, som dog understreger, at Boris Johnson uden tvivl har en virkelig stor stjerne hos Zelenskyj.