Udland

Endnu en sydeuropæisk ferieby indfører dresscode

Kystbyen Sorrento ønsker, at dens turister følger "de lokale skikke", siger TV 2s korrespondent i Italien.

Bikinier og bare maver er forbeholdt stranden – og ingen andre steder.

Det er budskabet fra den italienske kystby Sorrento.

Det handler ikke om, at italienere er kropsforskrækkede

Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien

Her vil man gøre op med ”upassende og uanstændig adfærd”. Derfor har byens borgmester, Massimo Coppola, underskrevet en lov, der forbyder badetøj i byens gader.

- Det generer flertallet af italienske beboere og flertallet af turister og kan skade byens omdømme og skræmme nogen væk, som ellers gerne ville komme her, siger byens borgmester.

Overholder man ikke loven, der trådte i kraft 5. juli, står man til en sur bøde på op til 500 euro.

Meldingen fra den populære ferieby i Syditalien – som også har mange danske turister – kommer kort tid efter, at en gruppe restauranter på Mallorca gik sammen om at indføre en dresscode.

De var trætte af sjuskede turister, der vandrede direkte fra stranden og ind på deres restauranter iført bikini, fodboldtrøje eller bar mave, og derfor lavede de retningslinjer mod det.

Tidligere har også andre italienske byer indført lignende tiltag. Blandt andet i Venedig. Men det nye er, at man også er begyndt at lave dresscodes i kystbyer, siger Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien.

- Måske kommer de her tiltag, fordi der er flere og flere, der ikke kan snuse sig frem til, hvad der er commes il faut (dannet opførsel, red.) i det land, de besøger, siger hun.

Kropsforskrækkede

Og det handler ikke om, at italienere er snerpede, siger Eva Ravnbøl. Det handler om, at det er uden for normen at daske rundt uden T-shirt eller iført badetøj blandt indfødte italienere.

I Italien er det meget opdelt, hvad man eksempelvis er iført på stranden og ved bjergvandring.

- Borgmesteren beskriver det meget fint: Det handler ikke om, at italienere er kropsforskrækkede, det handler om, at man skal indordne sig de lokale skikke, siger Eva Ravnbøl.

Afstemning

Er det ok at gå rundt i badetøj, når man ikke er på stranden?

Hun fortæller også, at italienerne er et æstetisk folk på en anden måde end eksempelvis skandinaverne: De går jævnligt til frisør og går op i at have det rigtige tøj på til de rigtige lejligheder.

- Det gør man selvfølgelig også i Danmark, men det er en meget større ting i samfundet i Italien, siger Eva Ravnbøl.

At gøre en god figur

I Italien har man ligefrem begreber for det. Man taler om bella figura og brutta figura.

- At være en brutta figura vil sige at gøre en dårlig figur, der klæder og opfører sig dårligt. I stedet skal man stræbe efter at være en så bella figura som muligt, altså gøre en god figur. Også som turist, siger Eva Ravnbøl.

Hun siger samtidig, at det ikke handler om, at man er træt af turister.

- Men det kan virke overvældende, når de kommer i store flokke, og det virker som om, at de har smidt alle hæmninger, siger Eva Ravnbøl.

Hun har seks gode råd til turister, der gerne være gøre en bella figura i Italien.

Do's and dont's som turist i Italien

 1. Spis sen aftensmad

  De spisesteder, italienerne kommer på, har åbent til frokost fra 13.00-15.00 og om aftenen fra 20.00-22.30 cirka. Så hvis man gerne vil have en mere autentisk oplevelse, skal man ikke spise før klokken 20.00 om aftenen.

 2. Tænk over, hvordan du går klædt

  Hvad angår tøjet, handler det også om, hvad man gerne vil have ud af sin tur. Men italienerne er et æstetisk folk. De går jævnligt til frisør og går op i at have det rigtige tøj på til de rigtige lejligheder. Så hvis du gerne vil blende ind, er det en god idé at overveje dit outfit.

 3. Drik vin til din skaldyrsret

  Lad være med at drikke aperitivo til maden. Aperol og Campari Spritz skal drikkes på en bar inden middagen. På restauranten eller trattoriaet senere på aftenen drikkes vin og vand.

 4. Dæk skuldre og knæ, når du besøger kirker

  Der er mange, der ikke ved, at de ikke må gå i kirke med korte shorts og bare ærmer. Derudover gælder det også nogle museer, for eksempel Det Sixtinske Kapel og alle andre steder, der lugter af noget religiøst.

 5. Vær obs på mælk i kaffen

  Mælk i kaffen er ok om morgenen, hvor man gerne må drikke cappuccino og caffé latte. Men efter et måltid er det helt kikset. Det kan sammenlignes med en kop varm kakao efter en gang dansk smørrebrød, hvis man drikker en caffé latte efter en portion spaghetti carbonara. Vil man drikke kaffe på andre tidspunkter end efter et måltid, skal den i Italien altid drikkes på en café – man flasher virkelig, at man er turist, hvis man render rundt med en to go-kaffe.

 6. Bestil mindst to retter

  Man bestiller altid mindst to retter. Måske en antipasti og en pasta eller noget fisk. Selvom danskerne ser pasta alene som en hovedret, er det i brutta figura-boksen kun at bestille det.