Udland

Boris Johnsons afskedsplan møder hård kritik

Tidligere premierminister John Major kalder det decideret "uklogt" at lade Boris Johnson sidde på posten, indtil en ny konservativ leder er fundet.

Torsdag kunne den britiske premierminister, Boris Johnson, meddele, at han træder af efter længere tids pres og en lang række skandaler.

Men briterne kommer ikke til at vågne op fredag morgen til en nation uden Johnson i spidsen. For han bliver ifølge ham selv siddende på posten, "indtil en ny leder er på plads" og valgt af de konservative.

Hvordan tidsrammen kommer til at se ud, står endnu ikke klart. Men allerede nu er der kritiske røster både internt i Johnsons parti og blandt oppositionspolitikere, som mener, at premierministeren bør forlade Downing Street med det samme.

"Langtfra holdbart"

Hos dem, der står i opposition til Boris Johnson, er der ingen tvivl.

Jeg er bange for, at Boris Johnson ikke kan blive helt til efteråret

Chris Loder, premierministerens partikollega

Briterne har ikke tid til at vente på, at en ny konservativ leder bliver valgt – måske endda først til efteråret, hvor de konservative har landsmøde. Storbritannien har brug for en ny start, som det blandt andet lyder fra Labour-leder Keir Starmer.

Derfor er oppositionslederen også parat til at fremlægge et mistillidsvotum i parlamentet, hvis Boris Johnson ikke træder tilbage hurtigst muligt.

- Han er nødt til at gå helt. Intet af det her nonsens om at holde fast i et par måneder. Han har påført landet løgne, bedrageri og kaos, lød det tidligere på dagen torsdag fra Keir Starmer ifølge Sky News.

Det samme lyder fra Nicola Sturgeon, Skotlands førsteminister, der kalder det "langtfra ideelt eller holdbart" at lade Boris Johnson blive på posten, indtil en afløser er fundet.

Lyn-analyse

Der var en tsunami af folk fra Boris Johnsons eget parti, der undsagde ham. Det var så kaotisk, at han måtte gå af. Men selv her trækker han det i langdrag ved at sige: “Jeg bliver, til I har fundet en ny”.

Om han kan det er, der ingen der ved. 

Det groteske er, at alle de mennesker, han har samlet, er folk, der har undsagt ham og kritiseret ham. Dem skal han nu “regere” med, indtil man finder en ny konservativ leder og premierminister i dette besynderlige land.

Det interessante er, hvad der sker i partiet, og om den her manøvre med at blive hængende –  selvom han er fyret – vil lykkes.

Konservative udtrykker bekymring

Men det er også værd at bemærke, at flere og flere stemmer internt hos de konservative ifølge BBC gerne ser Johnson forlade sin post hurtigst muligt.

Det gælder eksempelvis premierministerens partikollega George Freeman, der på Twitter skriver, at posten bør afløses af en anden allerede fra torsdag. Samtidig udtrukker også kollegaen Chris Loder bekymring:

- Jeg er bange for, at Boris Johnson ikke kan blive helt til efteråret. Regeringen kan ikke fungere uden ministre på plads, og jeg forventer, at en stedfortrædende premierminister kan tage over med det samme, mens et valg til ny leder pågår.

Den tidligere konservative premierminister John Major har sågar i et brev delt på Twitter givet udtryk for, at det er en decideret "uklog" og "uholdbar" løsning at vente op til flere måneder med at indsætte en ny leder.

- For hele landets bedste bør hr. Johnson ikke blive i Downing Street uden Underhusets tillid længere end højst nødvendigt, skriver Major.

Flere end 50 har trukket sig

Boris Johnson og hans konservative regering har de seneste måneder været genstand for en stribe skandaler som for eksempel fester i Downing Street midt under de meget restriktive coronanedlukninger.

Den seneste skandale i rækken drejer sig om en sexkrænkende konservativ politiker. En sag, der blev dråben for mange konservative, da det kom frem, at Boris Johnson gav ham en ledende stilling trods flere advarsler – og bagefter løj om sit kendskab til advarslerne.

I det seneste halvandet døgn forud for Johnsons tilbagetrækning har flere end 50 ministre, viceministre og rådgivere desuden trukket sig fra den britiske regering i protest mod premierministeren.