Udland

Boris Johnson går af som premierminister: - Jeg er ked af at forlade verdens bedste job

Det sker efter flere måneders politiske skandaler.

Boris Johnson trækker sig som premierminister og konservativ formand. Det siger han i en tale uden for embedsboligen Downing Street 10.

- Det er klart, at det nu er det parlamentariske konservative partis vilje, at der skal være en ny leder af det parti og dermed en ny premierminister. Processen med at vælge den nye leder skal begynde nu, siger han.

Boris Johnson understreger dog, at han vil tjene, "indtil en ny leder er på plads".

Den nu afgående premierminister fortæller, at han er "enormt stolt" af regeringens præstationer, blandt andet med at få Brexit gennemført. Derfor beklager han også over for dem, der stemte på ham, at han ikke kunne overbevise sine konservative partifæller om at lade ham fortsætte.

- Jeg vil have, I skal vide, hvor ked af det jeg er over at give slip på verdens bedste job. Men sådan er det nu engang, siger han.

Skandalesager blev dråben

Johnson og hans regering har de seneste måneder været genstand for en stribe skandaler som for eksempel fester i Downing Street under de restriktive coronanedlukninger.

Den seneste skandale drejer sig om en sexkrænkende konservativ. Og det blev dråben for mange konservative, da det kom frem, at Boris Johnson gav ham en ledende stilling trods advarsler – og bagefter løj om det.

De seneste døgn er presset på Boris Johnson steget time for time, og siden tirsdag aften har flere end 50 ministre, viceministre og rådgivere har trukket sig fra den britiske regering i protest mod Boris Johnson.

Torsdag morgen havde mange briter knap nok gnedet søvnen ud af øjnene, før endnu flere ministre smækkede med døren og opfordrede Johnson til at gå af.

Fra Downing Street var der larmende tavshed - frem til beskeden om, at Johnson ville tale til den britiske befolkning.

- Hvis de ikke skiller sig af med ham, gør vi

Det store oppositionsparti Labours leder, Keir Starmer, mener, at Johnson aldrig var en god premierminister.

Starmer har ikke sagt noget, siden Johnson bekræftede sin afgang, men få minutter før tweetede han, at nok var nok.

- Boris Johnson er uegnet til at lede landet, og han er nødt til at gå af nu. Han kan ikke klæbe til posten i flere måneder, skrev han.

- Hvis Det Konservative Parti ikke skiller sig af med ham, vil Labour handle i den nationale interesse og stille et mistillidsvotum i parlamentet.

Støtte er som "et dødskys"

Lone Theils, der er tidligere korrespondent i Storbritannien, fortæller, at Boris Johnson ikke sagde noget overraskende i sin afskedstale.

- Han gik ud og sagde, at han har været så dygtig, og at han har prøvet at forklare til sine kollegaer, at der ikke er så store problemer, siger hun.

Det er uvist, hvem der overtager posten som formand for Det Konservative Parti efter Boris Johnson.

Ifølge Lone Theils ønsker ingen mulig kandidat formentlig at blive støttet af den afgående formand og premiereminister i deres kamp for at blive ny leder.

- Hvis Johnson peger på nogen, vil det lige nu være et dødskys. Så jeg tror, folk dukker sig, hvis han tager pegefingeren frem, siger hun.