Udland

Minister efter minister trækker sig, men kampklar Boris Johnson nægter at gå af

I sidste måned vandt Boris Johnson en tillidsafstemning i Det Konservative Parti, hvilket i princippet freder ham for en i et år.

Knap nåede den britiske premierminister, Boris Johnson, at træde op på talerstolen til den ugentlige spørgetime i Underhuset, før endnu en minister i hans regering trak sig tilbage.

Onsdag eftermiddag har seks viceministre trukket sig fra Boris Johnsons regering på grund af manglende tillid til premierministeren.

De følger efter to af premierministerens topministre, der tirsdag aften valgte at trække sig. I alt har 16 top- og viceministre fratrådt deres poster i skrivende stund.

Men ligesom en kaptajn, der nægter at forlade sit synkende skib, nægter Boris Johnson at gå af.

Det slog han fast under ugens spørgetime.

- Det er en premierministers opgave under vanskelige omstændigheder at fortsætte, når vedkommende har et kolossalt flertal. Og det har jeg tænkt mig at gøre, siger Boris Johnson.

Ministre ønsker at Johnsons afgang

Fem af de seks viceministre, som har trukket sig onsdag eftermiddag, har udsendt en fælles erklæring til Boris Johnson, hvor de beder ham om at træde tilbage.

Vi må af hensyn til partiet og landet bede dig (Boris Johnson, red.) træde tilbage

Fem viceministre i en fælles erklæring til Boris Johnson

Der er tale om Kemi Badenoch, Neil O'Brien, Alex Burghart, Lee Rowley og Julia Lopez.

- Det er med stor ærgrelse, at vi fratræder som medlemmer af regeringen, skriver de i erklæringen og fortsætter:

- Det er efterhånden tydeligt, at regeringen ikke kan fungere som følge af de problemer, der er kommet frem, og måden, hvorpå de er blevet håndteret. Vi må af hensyn til partiet og landet bede dig træde tilbage.

Går af i protest

De mange ministerfratrædelser er sket i protest mod premierministeren efter den seneste tids skandaler.

Den sidste i rækken drejer sig om et tidligere parlamentsmedlem Chris Pincher, der blev tvunget til at gå af efter afsløringer om seksuelle krænkelser.

Inden da havde Johnson udnævnt Pincher til posten som vice-gruppeformand for de konservative, og i den forbindelse forsikrede Boris Johnson, at han ikke kendte til tidligere sager med det pågældende parlamentsmedlem.

Tirsdag måtte Boris Johnson så erkende, at det ikke var sandt. Han kendte faktisk til en gammel sag med tilsvarende anklager mod Chris Pincher.

- Jeg fortryder bittert, at jeg udnævnte Pincher, sagde Boris Johnson.

Udstillet af oppositionen

Premierministerens vaklende opbakning blev for alvor udstillet, da Boris Johnson onsdag stod over for en voldsom afhøring fra lederen af det britiske Labour-parti, Sir Keir Starmer, og andre parlamentsmedlemmer i det britiske Underhus.

Premierminister, det er virkelig forbi

Ian Blackford, leder af Scottish National Party (SNP)

Her mødte Boris Johnson kras kritik fra Labour-lederen, der fortalte, at det giver en rimelig præcis beskrivelse af premierministeren, at han tolererede "forfærdelig opførsel, uacceptabel i alle samfundslag" fra Chris Pincher.

Sir Keir Starmer hånede også de ministre, der trækker sig nu efter at have forsvaret så meget af Boris Johnsons adfærd tidligere.

- Er dette ikke det første registreret tilfælde af synkende skibe, der flygter fra rotterne? Spurgte Starmer.

Lederen af Scottish National Party (SNP), Ian Blackford, var mere direkte i sin kritik af premierministeren.

Han lagde ud med at minde Boris Johnson om, at premierministeren for kun ti dage siden talte om en tredje periode på Downing Street. Ti dage i politik virker som et helt liv, tilføjede han.

- Premierminister, det er virkelig forbi. Hvor mange flere ministre skal stoppe, før premierministeren tager blyanten og skriver sit afskedsbrev? Spurgte han.

I sidste måned vandt Boris Johnson en tillidsafstemning i Det Konservative Parti, hvilket i princippet freder ham for en ny tillidsafstemning i et år.

Men der er mulighed for at ændre de regler, så der kan komme et nyt mistillidsvotum til Johnson, medmindre han trækker sig selv.