Krigen i Ukraine

Efter Luhansk venter Donetsk – nu opfordres 350.000 til at evakuere

Efter erobringen af Luhansk rykker de russiske styrker nu mod syd i et forsøg på at indtage naboregionen Donetsk, siger regional guvernør.

Efter Ruslands erobring af Luhansk i det østlige Ukraine står naboregionen Donetsk til at blive den næste store slagmark i krigen.

Naturligvis er Donetsk øverst på Ruslands liste efter Luhansk

Luhansks regionale guvernør, Serhij Hajdaj

Nu opfordrer regionens guvernør, Pavlo Kyrylenko, 350.000 borgere til at evakuere Donetsk. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Russiske styrker vandt for nylig kontrol med byerne Sjevjerodonetsk og Lysytjansk og sidder ifølge eget udsagn nu på magten i hele Luhansk, der ligger nordøst for Donetsk.

Hårde kampe på grænsen

Luhansks regionale guvernør, Serhij Hajdaj, oplyser til Reuters, at de russiske styrker nu er begyndt at rykke mod syd i et forsøg på at erobre Donetsk.

Ifølge Hajdaj er der lige nu hårde kampe på grænsen mellem de to regioner, der tilsammen udgør Donbas.

- Alle Ruslands styrker er blevet omdirigeret til området, og en stor mængde udstyr er sendt til Donetsk-regionen. Naturligvis er Donetsk øverst på Ruslands liste efter Luhansk, lyder det fra Serhij Hajdaj.

Tirsdag blev to mennesker dræbt og yderligere syv såret under et russisk bombardement af byen Slovjansk i Donetsk. Det siger guvernør Pavlo Kyrylenko på beskedtjenesten Telegram.

- Igen går russerne efter steder, hvor civile samles. Dette er terrorisme rent og enkelt, siger Kyrylenko på Telegram.

Særlig betydning

Efter en problematisk start på invasionen, hvor Rusland måtte opgive at erobre hovedstaden Kyiv, flyttede de russiske styrker i starten af april militært fokus til det østlige Ukraine – nærmere bestemt Luhansk og Donetsk.

De to regioner i Donbas har en særlig betydning, fordi de har store russisktalende mindretal. Siden ukrainske demonstrationer i 2014 væltede den prorussiske præsident Viktor Janukovytj, har der været hårde kampe mellem prorussiske separatister og ukrainske nationalister i Donbas.

Den russiske præsident Vladimir Putins ordre om at invadere Ukraine 24. februar kom også kort efter, at han formelt havde anerkendt Donetsk og Luhansk som to selvstændige folkerepublikker.

Ifølge Putin var de russiske mindretal i regionerne ofre for "folkemord" begået af Ukraines "nynazistiske juntaregering".

Ukraine kontrollerer ifølge Reuters stadig store dele af regionen Donetsk.

Vil kræve helhjertet indsats

Regionen er hjemsted for flere store industribyer som Bakhmut, Slovjansk og Kramatorsk. Byerne er under ukrainsk kontrol, så det vil efter alt at dømme kræve en helhjertet russisk indsats at få kontrol med hele Donetsk.

Ifølge guvernør Hajdaj er det derfor ikke utænkeligt, at de russiske styrker tager en pause, inden de indleder en storstilet offensiv i Donetsk.

- Vores styrker har ramt de russiske depoter, der ikke er ved fronten. En stor mængde af deres udstyr og brændstof er ødelagt. Så vi kan formentlig antage, at de vil tage sig en pause på et tidspunkt, siger Serhij Hajdaj ifølge nyhedsbureauet Reuters.