Udland

Boris Johnson udpeger afløser for utilfreds finansminister

Tirsdag trak to ministre sig fra Boris Johnsons regering. Premierministeren har nu sat navn på afløserne.

Den britiske premierminister Boris Johnson har tirsdag aften udnævnt Nadhim Zahawi som ny finansminister i sin konservative regering.

Det fremgår af en officiel meddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Zahawi, der hidtil har været uddannelsesminister, afløser Rishi Sunak, der tirsdag trak sig fra posten i protest mod Johnson.

Presset britisk økonomi

Den 55-årige Zahawi overtager som finansminister en økonomi, der lader til at have kurs mod en hård opbremsning eller ligefrem en recession.

Han vil fra dag et i sit nye embede være under pres for at yde mere økonomisk støtte til borgere, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Der vil desuden være et pres på finansministeren for at sænke skatterne, skriver Reuters.

Zahawi er født i Irak og kom til Storbritannien som barn med sin kurdiske familie. Siden fik han en succesfuld karriere som forretningsmand, før han gik ind i politik.

Under covid-19-pandemien opnåede han bred anerkendelse for sin styring af det britiske vaccinationsprogram.

Også ny sundhedsminister

Også sundhedsminister Sajid Javid trak sig tirsdag fra sin post i protest mod Boris Johnsons måde at lede regeringen på.

Det skete få minutter efter, at finansminister Sunak havde meddelt sin beslutning. Javid bliver afløst af Steve Barclay på posten som sundhedsminister.

Mandefaldet i regeringen fortsætter sent tirsdag aften. Alex Chalk oplyser på Twitter, at han trækker sig fra den politisk udpegede post som næstkommanderende (Solicitor General) hos rigsadvokaten.

Det meddeler han i et brev til Boris Johnson. I brevet kritiserer han Johnsons håndtering af en række kontroversielle sager.

- Jeg er bange for, at tiden er inde til at få en ny leder, skriver Alex Chalk.

Længere tids pres på Johnson

Johnson har været presset i månedsvis på grund af flere sager. Blandt andet har der været holdt fester i premierministerens embedsbolig i Downing Street 10 under coronanedlukningen i 2020.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters og flere andre internationale medier kan tirsdagens ministerfratrædelser vise sig at blive dødsstødet for den britiske regering. Den har tidligere været centrum for flere skandaler.