Rusland invaderer Ukraine

Tyrkiet tilbageholder russisk skib

Ukraine mener, at skibet har stjålet hvede ombord.

Tyrkiet har tilbageholdt et russisk fragtskib med 7000 tons hvede ombord. De tyrkiske myndigheder vil undersøge ukrainske påstande om, at Rusland har stjålet hveden fra Ukraine.

Det russiske fragtskib kommer fra den ukrainske havneby Berdiansk, der ligger ud til Det Azovske Hav.

Byen er nu under russisk kontrol, og den nye, russiskudpegede ledelse behandlede det som en stor propagandasejr, da fragtskibet forlod havnen i sidste uge.

- Det første kommercielle skib, der fragter forsyninger ud fra en russiskkontrolleret havn, siden krigen begyndte, lød det fra de lokale myndigheder.

De fortalte, at hveden var på vej til ”et venligsindet land” – uden dog at sætte navn på.

De har til gengæld oplyst, at der er indgået aftaler om at levere hvede til Irak, Iran og Saudi-Arabien.

Lasten skal undersøges

Det russiske fragtskib nåede dog ikke længere end til den tyrkiske havn Karusu, der ligger ved Sortehavet lidt øst for Istanbul. Tyrkiet er nu i gang med at undersøge lasten af hvede nærmere.

Det sker på begæring fra den ukrainske regering, der beskylder det russiske fragtskib for at medvirke til ”illegal eksport af ukrainsk hvede”.

De russiskudpegede myndigheder, der har kontrol med havnebyen Berdiansk, benægter, at eksporten af hvede er imod internationale regler.

De siger, at hveden ombord på det tilbageholdte fragtskib er købt gennem frivillige aftaler fra lokale landmænd i det russiskbesatte område omkring Berdiansk, skriver det russiske nyhedsbureau TASS.

Ukraine har bedt Tyrkiet om at udtage prøver fra hvedelasten for på den måde at fastslå, hvor hveden kommer fra.

Ifølge den ukrainskes ambassadør i Tyrkiet, Vasyl Dodnar, forsøger Tyrkiet at opfylde de ukrainske ønsker.

- De samarbejder fuldt ud. Skibet ligger i øjeblikket ved indsejlingen til havnen. Det er beslaglagt af de tyrkiske toldmyndigheder, siger ambassadøren.

Masser af muligheder

Rusland og Ukraine er meget uenige om, hvem der bærer ansvaret for, at den store ukrainske hvedeeksport er gået i stå.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, sagde mandag til russisk tv, at Ukraine har masser af muligheder for at eksportere deres hvede, hvis man virkelig ønsker det.

Han remsede flere muligheder op. For det første kan Ukraine ifølge den russiske præsident fjerne alle miner fra farvandet ud for de ukrainske havne ud til Sortehavet, først og fremmest ud for den store havneby Odesa.

Ukraine har udlagt minerne i Sortehavet for at forhindre en russisk invasion fra søsiden.

For det andet kan Ukraine sende sin hvede til de havne ved Det Azovske Hav, som Rusland har erobret – for eksempel Berdiansk eller Mariupol.

- Når det gælder Ukraines hvedeeksport, så vil vi ikke stille nogen forhindringer op for det, sagde Vladimir Putin til den russiske tv-station Rossiya 1.

Han nævnte også en tredje mulighed, nemlig at Ukraine kan eksportere hvede over land gennem nabolandet Hviderusland.

Men det vil kræve, at Vesten ophæver sine sanktioner over for Hviderusland, tilføjede han.

"Stoler ikke på Rusland"

Ingen af disse muligheder er imidlertid attraktive for Ukraine.

Ukraine stoler simpelthen ikke på de russiske garantier eller aftaler med russerne, sagde den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj, mandag.

Han fortalte, at Ukraine forhandler med Tyrkiet og FN om at få andre end Rusland til at garantere for sikkerheden af den ukrainske hvedeeksport.

- Det er helt afgørende, at nogle garanterer for skibenes sikkerhed, når de er på vej til det ene eller det andet land. Udover Rusland, som vi ikke stoler på. Vi har behov for sikkerhed for de skibe, der kommer her for at laste fødevarer, sagde den ukrainske præsident ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han fortalte samtidigt, at der nu ligger 22 millioner tons hvede, der ikke kan blive eksporteret – og at høsten til efteråret vil føje yderligere 60 millioner tons hvede til det tal.

Normalt svarer landets hvedeeksport til cirka 15 procent af verdens samlede hvedeeksport.