Udland

To centrale ministre siger farvel til Boris Johnson

Ny skandalesag rammer hans regering - Spørgsmålet er, om han er gået for langt denne gang, siger TV 2's korrespondent.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, mistede tirsdag to af sine nærmeste ministre.

Finansminister Rishi Sunak sagde op, fordi han mener, at hans og Boris Johnsons synspunkter "grundlæggende er for forskellige".

- Offentligheden har ret til at forvente, at regeringsførelsen bliver udført ordentligt, kompetent og seriøst. Jeg er klar over, at dette meget vel kan være min sidste ministerpost, men jeg tror på, at disse krav er værd at kæmpe for, og det er derfor, jeg siger op nu, skriver han i sin opsigelse til Boris Johnson.

Også sundhedsminister Sajid Javid har sagt op tirsdag.

I sin opsigelse skriver han, at både parlamentarikere og den brede offentlighed har mistet tilliden til, at Boris Johnson kan regere "i nationens interesse".

- Det står klart for mig, at situationen ikke kan ændres under din ledelse, og du har derfor heller ikke længere min tillid, skriver den nu forhenværende sundhedsminister til Boris Johnson.

Ifølge TV 2’s korrespondent Ulla Terkelsen er det ”en fantastisk alvorlig” situation, der er opstået for Boris Johnson.

- Finansministeren er regeringens næst-vigtigste minister, og sundhedsministeren har været meget fremtrædende de sidste år. De siger nu, at landet ikke bliver ledet på en anstændig måde, og at Boris Johnson ikke påtager sig ansvaret for de ting, der er sket, siger hun.

Vandt afstemning

For en måned siden var der så megen intern utilfredshed i den konservative parlamentsgruppe, at der blev gennemført en mistillidsafstemning om Boris Johnsons ledelse.

Mistilliden skyldes ikke mindst Boris Johnsons rolle i "Partygate" - afsløringerne om en række fester i Boris Johnsons embedsbolig i Downing Street 10. Festerne blev afholdt, mens Storbritannien var i corona-lockdown og overtrådte en lang række af de skrappe restriktioner.

Den afstemning overlevede Boris Johnson med støtte fra 211 konservative parlamentsmedlemmer, men 148 stemte for, at Johnson burde træde tilbage som premierminister.

Efter afstemningen sagde Boris Johnson, at det nu var tid til at se fremad:

- Det giver os muligheden for at lægge alt det bag os, som medierne har ønsket at fokusere på, og nu samle os om det, som jeg tror, befolkningen gerne vil have, vi koncentrerer os om, sagde han dengang.

"Grænseoverskridende opførsel"

Men de seneste dage er Boris Johnsons regering ramt af en ny skandale.

Et højtstående parlamentsmedlem, som Johnson netop havde udnævnt til posten som vice-gruppeformand for de konservative, måtte træde tilbage på grund af grænseoverskridende seksuel opførsel.

I den forbindelse forsikrede Boris Johnson, at han ikke kendte til tidligere sager med det pågældende parlamentsmedlem, Chris Pincher.

Tirsdag måtte Boris Johnson så erkende at det ikke var sandt. Han kendte faktisk til en gammel sag med tilsvarende anklager mod Chris Pincher.

- Jeg fortryder bittert, at jeg udnævnte Pincher, sagde Boris Johnson.

"Regeringen falder sammen"

Mens de to fremtrædende ministre nu trækker sig fra regeringen, får Boris Johnson støtte fra andre ministre.

- Jeg står 100 procent bag Boris Johnson, siger for eksempel udenrigsminister Liz Truss.

Oppositionen siger til gengæld, at dagens begivenheder med al tydelighed signalerer afslutningen på Boris Johnsons regeringstid.

- Efter al det fusk, alle de skandaler og fiaskoer står det klart, at denne regering nu falder sammen, siger lederen af det største oppositionsparti Labour, Keir Starmer.

"Den evige overlever"

Men Boris Johnsons fremtid bliver ikke afgjort at oppositionen. Den bliver alene afgjort af den konservative parlamentsgruppe, siger Ulla Terkelsen.

Nu er det afgørende, hvordan den stiller sig:

- Boris Johnson har jo lige overlevet en mistillidsafstemning, selv om han faktisk ikke klarede sig særligt godt. Fire ud af ti konservative sagde jo, at han burde gå af. Men Boris Johnson er den evige overlever. Spørgsmålet er, om han denne gang er gået lidt for vidt, siger hun.