Udland

Rapper anholdt for massakre i Chicago - nu er han centrum for en krig på Twitter

Et masseskyderi har udviklet sig til en kamp om sandheden på de sociale medier i USA. Kampen udstiller den dybe politiske splittelse i landet.

Han så dem komme oppe fra taget.

Der er nu UDFØRLIGE beviser for, at den fyr er fra Antifa

Vinnie James, musiker og Trump-støtte

Forrest gik et hornorkester klædt i blåt, og i begge sider af vejen stod byens borgere klar til at tage imod.

Der var mødre med klapvogne, mænd i festivalstole og små piger med amerikanske flag i håret.

Optoget gennem byen Highland Park nord for Chicago var noget af et tilløbsstykke, for på grund af coronapandemien var det første gang i tre år, at borgerne kunne fejre USA's nationaldag med hornorkester og stor parade gennem byen.

Det var 4. juli.

Dagen, hvor amerikanerne fejrer, at de skabte deres egen nation.

Om morgenen 5. juli kunne det godt se ud som om, at amerikanerne i virkeligheden lever i to nationer, der er i konflikt med hinanden.

En konflikt som manden på taget er blevet et godt eksempel på.

Angrebet

Manden havde en riffel med sig, og da paraden kom tæt nok på, løsnede han det første skud.

Nede i menneskemængden troede folk først, at det var fyrværkeri, men manden skød igen og igen, og pludselig var der nogle, som begyndte at skrige.

- Der er en, som skyder, blev der råbt ifølge avisen Chicago Tribune.

I vejkanten filmede en tilskuer øjeblikket, hvor de første skud lød.

På optagelserne kan man se og høre, at en gruppe mænd i fedora-hatte og hvide skjorter fortsatte med at spille jødisk folkemusik fra ladet af en varevogn, mens panikken bredte sig.

Da de panikslagne mennesker begyndte at komme styrtende i den modsatte retning af optoget, gik alvoren snart op for alle.

Mange var blevet ramt - mindst seks lå døde eller døende ude på asfalten eller i vejsiden.

Endnu et amerikansk masseskyderi.

Ifølge Gun Violence Archive var episoden, du lige har læst om, det 308. masseskyderi i USA i år, hvor fire eller flere er blevet ramt af skud.

Alligevel var dette her ikke helt som de andre, selvom det lignede noget, der er set før.

Den mistænkte

Da manden på taget syntes, at han var færdig, lod han sin riffel ligge og brugte en fastmonteret brandstige til at komme ned i en sidegade, hvorfra han kunne nå ud til sin bil.

En større politiaktion fulgte, og ordensmagten begyndte hurtigt at interessere sig for føreren af en ældre Honda Fit med en bule i bagsmækken.

Otte timer efter skyderiet blev den tilfældigvis opdaget af en betjent i trafikken i Highland Park, og efter en kort biljagt blev føreren anholdt.

Chaufføren var Robert E. Crimo III, og ifølge politiet i byen er han gerningsmanden.

Og Robert E. Crimo III er ikke, som folk er flest.

Robert E. Crimo III er 22 år gammel, tatoveret i ansigtet og en relativt succesfuld musiker med kunstnernavnet Awake The Rapper.

Musikken

På musiktjenesten Spotify har han flere end 16.000 månedlige lyttere, han har udgivet flere musikvideoer og har sågar sin egen biografi på filmhjemmesiden IMDB.

Her står, at han har en formue på 100.000 dollars og er bedst kendt for sangen 'On My Mind', der er blevet afspillet flere millioner gange på diverse streamingplatforme.

Musikvideoen til sangen 'On My Mind' er nu blevet fjernet af Youtube for overtrædelse af tjenestens retningslinjer, men den er stadig tilgængelig flere andre steder.

Videoen skal forestille at være optaget i et klasselokale, hvor rapperen synger om en "sød pige med en stor røv", som han gerne vil hænge ud og ryge pot med.

Men pludselig stikker Robert E. Crimo III sin hånd ned i en skoletaske, hvorefter musikken ændrer tempo, og han ler manisk.

Klasseværelset er nu hærget, Robert E. Crimo III har en militærhjelm på hovedet, smider patroner på gulvet, og kraftigt lys blinker.

Videoen hentyder formentlig til de skoleskyderier, USA har været plaget af de seneste årtier.

Forherligelse af vold

I en anden video optræder en tegneseriefigur med skydevåben og ser ud til at komme i kamp med politiet.

På Robert E. Crimo III seneste udgivelse fra 2019 er der blandt andet et nummer ved navn "I am the storm", hvilket kan være en hentydning til konspirationsteorien Qanon, hvor begrebet "the storm" er et centralt element.

Trump

På hans sociale medier er der enkelte tegn på et politisk engagement.

Han er flere gange fotograferet til vælgermøder hos USA's tidligere præsident Donald Trump - blandt andet af avisen Chicago Tribunes fotograf.

Ved vælgermødet var han klædt som Holger fra børnebøgerne 'Find Holger', og han tog en selfie.

På en af sine - nu blokerede - profiler på sociale medier ses Robert E. Crimo III desuden svøbt i et af Donald Trumps kampagneflag.

Og på Youtube offentliggjorde han selv en video fra en episode 2. januar 2021, hvor han sammen med en gruppe Trump-tilhængere hyldede USA's daværende præsident, mens hans konvoj kørte forbi mindre end 20 meter væk.

Den formodede gerningsmands tilsyneladende interesse for Donald Trump har medført en større debat på sociale medier i USA.

Striden

Normalt plejer der at være debat om USA's våbenlov efter store offentlige masseskyderier i landet, men denne gang er folk begyndt at skændes om gerningsmandens politiske tilhørsforhold.

Selvom billederne ser ud til at tale deres tydelige sprog, er der en lang række folk på højrefløjen i USA, der siger, at Robert E. Crimo III er venstrefløjsaktivist.

For eksempel spørger den republikanske forfatter og kommentator Jim Hanson, hvordan en mand med Robert E. Crimo III's udseende kan være Trump-tilhænger.

- Døde øjne, tatoveringer i ansigtet, inklusiv en rose for socialisme. Rapperen "Awake". Dette er en venstreorienteret indenlandsk terrorist, skrev han til sine over 76.500 følgere på Twitter.

Jim Hanson er i øvrigt en af de amerikanere, der advarer om en mulig kommende borgerkrig i USA. Han skrev for nylig en klumme i Newsweek og argumenterede for, at de to politiske fløje i USA kan være på vej mod en væbnet konflikt, fordi højre- og venstrefløjen ikke længere har noget til fælles.

Fra Trump til Antifa

Ikke engang, hvornår en person er Trump-tilhænger, kan de enes om.

Og Jim Hanson er langt fra den eneste, der spreder udokumenterede oplysninger om den formodede gerningsmand.

- Highland Park skyderen er ikke en Trump-tilhænger. Han er en voldelig venstreorienteret fra Antifa, skriver en Trump-tilhænger, der kalder sig Righteous Crusader til sine 17.600 følgere på Twitter.

Influenceren og forretningsmanden Alex Bruesewitz deler samme budskab med sine over 194.000 følgere på Twitter.

- De eneste mennesker, der tror, denne frastødende og dæmoniske særling er "republikaner", er de samme, der tror Adam Kinzinger er republikaner, skriver Alex Bruesewitz.

Han angriber dermed den republikanske politiker Adam Kinzinger, der er kendt for at være modstander af Donald Trump.

Advokat og forfatter Kurt Schlicter er heller ikke i tvivl om, at Robert E. Crimo III hører til på venstrefløjen.

- At skabninger som "Awake the Rapper" eksisterer, får mig ikke til at nedlægge våbnene. Det får mig til at bevæbne mig selv yderligere. Vi nedlægger ikke våbnene af nogen grund, slet ikke fordi en venstreorienteret mutant beslutter sig for at slå folk ihjel, skriver han til sine over 462.000 følgere.

Det republikanske kongresmedlem Marjorie Taylor Greene, der er kendt for at være tilhænger af konspirationsteorien Qanon, deler også spekulationerne med sine 976.000 følgere.

Hun retweeter nedenstående udokumenterede påstand fra advokat og Trump-støtte Marina Medvin, der skriver, at Robert E. Crimo III i virkeligheden gjorde grin med Trumps tilhængere på sine opslag.

Musikeren og Trump-tilhængeren Vinnie James tager den et niveau længere ud.

Han skriver på Twitter, at Robert E. Crimo III helt tydeligt ikke kan være Trump-støtte, da han har dækket det amerikanske flag på billedet med en affaldspose.

- Der er nu UDFØRLIGE beviser for, at den fyr er fra Antifa og liberal helt ind til knoglerne, skriver han til sine 27.000 følgere på Twitter.

Lyn-analyse

Det er ikke et sundhedstegn for et demokrati, når tragiske hændelser lynhurtigt bliver politiseret. Man plejede at sige, at Amerika rykker sammen i krisesituationer. At man først og fremmest er amerikaner, når nationen bliver ramt af en tragedie. Særligt 4. juli, hvor man ofte for en stund tilsidesætter uenighederne og hylder det amerikanske eksperiment. I de sociale mediers tidsalder er det typisk rendestensretorikken, der lynhurtigt tager over. På netop det punkt er USA nok desværre langt fra unik, som vi så også så på rendestensreaktionerne på de sociale medier efter skyderiet i Field's.

At den formodede gerningsmand var så udspekuleret, at han sneg sig med til flere af Donald Trumps vælgermøder som en muldvarp fra Antifa, bliver dog mødt med skepsis hos USA's demokrater.

Kampen om sandheden

Brett Meiselas, der er medstifter af den politiske organisation MeidasTouch, der har til formål at forhindre et genvalg af Donald Trump, skriver på Twitter, at der tydeligt er beviser for, at Robert E. Crimo III var tilhænger af den tidligere præsident og konspirationsteorien Qanon.

- Dette masseskyderi i en stærk demokratisk og jødisk forstad bør efterforskes som terror og hadkriminalitet, skriver han til sine 184.000 følgere på Twitter.

Ifølge Brett Meiselas kan Robert E. Crimo III's politiske ståsted blandt andet ses ved, at han på fotos på sociale medier bærer en sweatshirt med frøen Pepe, der er et af de symboler, der benyttes på den yderste højrefløj.

Hvad den formodede gerningsmand selv siger om sit motiv og politiske ståsted efter anholdelsen er ikke offentligt kendt.

Men det er heller ikke sikkert, at det vil gøre nogen forskel i kampen om sandheden.