Udland

Biler fra Anden Verdenskrig dukker op i udtørrede italienske floder

Ifølge TV 2s korrespondent frygter italienerne, at hedebølgen i år vil overgå den i 2003, hvor rekordtemperaturer førte til adskillige dødsfald.

Store dele af Italien kæmper med høje temperaturer og alvorlig tørke, der har fået myndighederne til at erklære undtagelsestilstand i flere områder.

Italienerne spørger sig selv, om de her krisesituationer nogensinde vil få en ende

Eva Ravnbøl, TV 2-korrespondent

Især den nordlige del af landet lider under hedebølgen, og premierminister Mario Draghis regering har indført et særligt beredskab frem til nytår i fem regioner i Norditalien – herunder Lombardiet, Piemonte og Veneto.

Derudover har regeringen afsat 271 milliarder kroner i en krisepakke til de hårdest ramte regioner.

Italien oplever for tiden dagtemperaturer omkring de 35 grader, og temperaturen har ikke været under 16 grader siden maj måned. Samtidig har nedbøren været minimal.

Nødsituationer på stribe

Ifølge TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, er indbyggerne i støvlelandet ved at være godt frustrerede over rækken af prøvelser.

- Først var det coronapandemien, der pressede landet til det yderste. Så kom følgerne af krigen i Ukraine med inflation og skyhøje energipriser og nu den her tørke. Italienerne spørger sig selv, om de her krisesituationer nogensinde vil få en ende, fortæller Eva Ravnbøl.

Tørken er i det hele taget noget, der fylder meget i italienernes hverdag, siger Eva Ravnbøl:

- Hvor det før var abstrakt, når eksperterne talte om klimaforandringer, er det nu rykket helt tæt på den enkelte italiener. Frisørerne får bøder på 500 euro, hvis de vasker kundernes hår mere end én gang, folk må ikke vaske deres biler og vande græsplæner, og det er forbudt at have vand i swimmingpoolen.

Frygter ny varmerekord

Ifølge Eva Ravnbøl frygter italienerne, at hedebølgen i år vil overgå den i 2003, hvor rekordtemperaturer førte til adskillige dødsfald.

- For os, som bor hernede, er det tydeligt, at varmen bliver værre fra år til år. Jeg har talt med flere, der tidligere var klimafornægtere, som nu tager situationen meget seriøst, fordi det griber så markant ind i deres hverdag, fortæller hun.

Og advarselstegnene er mange og tydelige.

I Pisa og Verona er der indført hidtil usete vandrestriktioner, og i Venedig og Milano har myndighederne set sig nødsaget til at slukke fontænerne.

I floden Po, der er Italiens længste flod med delta lidt syd for Venedig, er vandstanden flere steder på det laveste niveau i 70 år. Saltvand er strømmet flere kilometer op i floden fra havet.

- Jeg har lige talt med nogle folk fra området, som fortæller, at man har fundet biler og genstande helt tilbage fra Anden Verdenskrig, fordi vandstanden i Po er så lav, fortæller Eva Ravnbøl.

Italiens største landbrugsorganisation, Coldiretti, har advaret om, at tørken kan koste over 30 procent af landets landbrugsproduktion. Samtidig er halvdelen af alle husdyr i landbrugene på Po-sletten i fare for at dø som følge af tørken.

Syv dræbt i gletsjerulykke

Søndag blev mindst syv personer dræbt og adskillige andre kvæstet, efter at en kollapset gletsjer forårsagede en lavine på bjerget Marmolada, der er det højeste bjerg i bjergkæden Dolomitterne.

Ulykken skete, dagen efter at der blev målt en rekordhøj temperatur på 10 grader på gletsjerens top.

Massimo Frezzotti, professor på Roma Tre University, siger, at det usædvanlige varme vejr var årsag til ulykken.

- De nuværende forhold på gletsjeren svarer til midten af august – ikke tidligt i juli, siger han til nyhedsbureauet AFP.

Tørken fortsætter

Selvom temperaturen i Italien de kommende dage når et mere normalt niveau, er der fortsat udsigt til kun få millimeter nedbør. Så der er ikke udsigt til, at tørken stopper, fortæller Jonas Damsbo fra TV 2 VEJR:

- Hedebølgen er den anden store, der har ramt Europa denne sommer og har sat lokale varmerekorder i hele Italien. Så det har været en ekstrem varme, italienerne har oplevet, siger han.

Det er ikke kun i Italien, at tørke volder problemer. Dele af Portugal og Spanien er så udtørret, at lignende ikke har været set i tusind år.

Det viser et nyt studie, der henviser til, at et atmosfærisk højtryk drevet af klimaforandringer er skyld i hedebølgen.

Forskerne har anvendt simulationer af klimamodeller for at studere udviklingen gennem 1200 år. De konkluderer, at højtryksområdet begyndte at vokse over et større område for omkring 200 år siden, da drivhuseffekten fra især CO2 begyndte at tage til.