Rusland invaderer Ukraine

Ukraine vil generobre den sidste bastion i Luhansk, siger Zelenskyj

Søndag erkendte Ukraines præsident, at russerne nu har kontrol med nøglebyen Lysytjansk i det østlige Ukraine.

Efter modstridende meldinger fra Ukraine og Rusland om kontrollen over nøglebyen Lysytjansk i det østlige Ukraine erkender den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at byen nu er faldet til russerne.

Ifølge præsidenten har de ukrainske styrker forladt byen.

Zelenskyj lover imidlertid i sin daglige videotale søndag aften, at de ukrainske styrker hurtigst muligt vil generobre Lysytjansk. Det skriver Sky News.

- Hvis vores militære ledere har trukket folk fra bestemte punkter på fronten, hvor fjenden har den største fordel i ildkraft, og dette gælder også Lysytjansk, så betyder det kun en ting:

- At vi vil vende tilbage takket væres vores taktik, takket være vores stigende forsyninger af moderne våben, siger præsidenten.

10.000 ukrainere er stadig i byen

Søndag hævdede både Ukraine og prorussiske separatister at have kontrollen med Lysytjansk, der indtil søndag var den sidste store ukrainske bastion i Luhansk-regionen.

Søndag morgen erkendte den ukrainske præsidentrådgiver, Oleksiy Arestovych, at byen kunne være tæt på at falde. Særligt fordi det var lykkedes russerne at krydse Donets-floden og nærme sig Lysytjansk fra nord.

Efter modstridende oplysninger i løbet af dagen stod det klart sent søndag, at nøglebyen ifølge præsident Zelenskyj var faldet til de russiske styrker.

Det anslås, at omkring 10.000 ukrainere stadig er i Lysytjansk. Det skriver Serhai Haidai, der er guvernør i Luhansk, ifølge The Guardian på beskedtjenesten Telegram.

- Vi opretholder vores forsvar af en lille del af Luhansk, så vores militær har tid til at bygge dets forsvar op, skriver Haidai.

Russerne vil nu skifte fokus

Efter erobringen af Lysytjansk vil Ruslands fokus nu “næsten helt sikkert” skifte til at indtage naboregionen Donetsk.

Det skriver det britiske forsvarsministerium i sin daglige opdatering om situationen i Ukraine.

Kampene om Donbas, der består af de to løsrivelsesområder Luhansk og Donetsk, har været hårde og udmattende, og det er højest usandsynligt, at det ændrer sig i de kommende uger, vurderer det britiske forsvarsministerium.