Rusland invaderer Ukraine

Putin fejrer, at Rusland nu har kontrol med hele Luhansk

Rusland siger, at Luhansk er erobret en gang for alle - mens Ukraine sværger, at man vil generobre regionen.

Søndag indtog russiske styrker den ukrainske by Lysytjansk og vandt dermed en vigtig symbolsk sejr.

Nu har Rusland nemlig kontrol med hele den ukrainske Luhansk-region.

Dermed er hele det område, som Rusland anerkender som den selvstændige nation Folkerepublikken Luhansk, nu under russisk kontrol.

Og med sejren har Rusland opnået et af de mål, som præsident Vladimir Putin på forhånd havde formuleret for ”den særlige militære operation” i Ukraine.

Præsidenten fejrede søndag sejren ved at hædre to af de involverede generaler med ærestitlen ”Ruslands Helte” for det mod og den heroisme, de havde udvist under erobringen af byen. Det skriver det russiske nyhedsbureau TASS.

De russiske soldater kunne godt nok indtage byen uden modstand, efter de ukrainske styrker i byen havde trukket sig ud.

Men forud var gået ugers hårde kampe omkring byen.

"Det gav ikke mening at blive"

Ifølge den ukrainske guvernør i Luhansk-regionen, Serhiy Haidai, traf de ukrainske styrker den smertefulde beslutning om at trække sig tilbage, fordi man kunne forudse, at byen ellers ville blive ødelagt af russiske bombardementer.

- Vores militær kunne have bevaret kontrollen med byen i lang tid, men i øjeblikket har Rusland et stort overtag, når det gælder artilleri og ammunition. De ville simpelthen have ødelagt byen fra lang afstand, så det gav ikke mening at blive der, siger guvernøren til BBC.

Han forklarer, at det vigtigste hensyn var at redde de ukrainske soldater ud af byen, før de blev omringet og spærret inde, ligesom det tidligere skete i den sydlige havneby Mariupol. Her mistede Ukraine flere tusinde soldater, der først blev omringet i byens centrum og senere på stålværket Azovstal, og hvor de enten blev dræbt eller taget til fange.

- Vi havde brug for at redde vores soldater ud, så vi – når vi har modtaget tilstrækkeligt med våben – kan genoptage normale operationer og lave et modangreb, siger Serhiy Haidai.

Tid til at hvile sig

Set fra russisk side har man nu opnået så stort et delmål i Ukraine, at man kan tillade de soldater, der har deltaget i kampene omkring Lysytjansk, en velfortjent pause:

- Nu skal de enheder, der har kæmpet og sejret, hvile sig og genvinde deres fulde, militære kapacitet, sagde præsident Vladimir Putin søndag.

- Andre militære enheder må fortsætte deres arbejde, i overensstemmelse med de allerede lagte planer, sagde han.

Meldingen fra Moskva er ganske klart, at Luhansk nu er ”befriet” en gang for alle:

- Mine hjerteligste lykønskninger til befolkningen i Folkerepublikken Luhansk med befrielsen fra nynazisterne! Denne proces kan ikke rulles tilbage. Kyiv-juntaen vil, trods alle dens våben og al dens ammunition, aldrig vende tilbage til denne jord, udtalte formanden for det russiske parlament Dumaens internationale komite, Leonid Slutsky.

En succesfuld operation

De ukrainske myndigheder ser ikke uventet anderledes på sagen:

- Vi vil genopbygge disse mure, vi vil genindtage dette land, siger den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskyj efter tabet af Lysytjansk.

Hans rådgiver Oleksyi Arestovych går så vidt som til at kalde den ukrainske tilbagetrækning for ”en succesfuld militæroperation”. Det begrunder han med, at ukrainerne holdt byen længe nok til, at de kunne opbygge bedre sikrede stillinger, som de kunne trække sig tilbage til.

Det er en forklaring, som det russiske Duma-medlem Leonid Slutsky kalder ”løgn, på grænsen til det rene nonsens”:

- Den succesfulde militæroperation blev ikke foretaget af den ukrainske hær, men mod den ukrainske hær, siger han.

Oprørere i de to regioner i det østlige Ukraine erklærede sig selvstændige i 2014 som henholdsvis Folkerepublikken Luhansk og Folkerepublikken Donetsk.

De havde dog aldrig kontrol over mere end halvdelen af de to regioners territorium. Få dage før den russiske invasion af Ukraine valgte Rusland at anerkende de to folkerepublikker og lovede dem støtte.