Italien erklærer undtagelsestilstand i nord grundet tørke

Premierminister Mario Draghis regering har indført særligt beredskab frem til nytår i tørkeramte områder.

Den italienske regering indførte mandag undtagelsestilstand i fem nordlige regioner som reaktion på alvorlig tørke en række steder i landet - ikke mindst på Po-sletten.

Premierminister Mario Draghis regering godkendte det særlige beredskab frem til nytår i de nordlige regioner Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardet, Piemonte og Veneto.

Der er afsat over 271 milliarder kroner i en krisepakke til de ramte regioner.

Det er især det nordlige Italien, som er hårdt ramt af tørke og hedebølge. Vandstanden er usædvanlig lav i de store søer - blandt andet i Gardasøen i Lombardiet.

I floden Po, som er Italiens længste flod med delta lidt syd for Venedig, er vandstanden flere steder på det laveste niveau i 70 år. Saltvand er strømmet flere kilometer op i floden fra havet.

I byerne Pisa og Verona er der indført vandrestriktioner, og fontæner er slukket i Venedig og Milano.

Går ud over landbruget

Stadigt længere og mere ekstreme hedebølger i Middelhavsregionen bliver sat i forbindelse med klimaforandringer.

I Verona, som har en kvart million indbyggere, er der indført forbud mod vandinger af haver og sportsanlæg. Det er også forbudt at bruge vand til swimmingpools og bilvask. Et brud på reglerne kan koste bøder på op til 500 euro (op mod 3500 kroner).

Italiens største landbrugsorganisation, Coldiretti, har advaret om, at tørken kan koste over 30 procent af landets landbrugsproduktion. Samtidig er halvdelen af alle husdyr i langbrugene på Po-sletten i fare for at gå til.

Det ekstreme vejr har også ramt Italiens hydroelektriske anlæg i de nordlige bjergområder. De leverer op mod en femtedel af landets energi.

Det sker i en periode, hvor Italiens regering desperat kæmper for at blive mindre afhængig af russisk gas.