Trump beskylder kongresvidne for at have mentale problemer

Cassidy Hutchinson rystede tirsdag store dele af USA med sit vidnesbyrd om Trumps utilregnelige opførsel under stormløbet mod den amerikanske Kongres.

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump opfordrer justitsministeriet til at efterforske Cassidy Hutchinson for at "lyve under ed", efter at hun tirsdag afslørede detaljer om den tidligere præsident under en høring om stormen på Kongressen 6. januar.

Som reaktion kalder en tydeligt frustreret Donald Trump torsdag den 25-årige tidligere medarbejder i Det Hvide Hus for en ligegyldig assistent og en løgner over for det højreorienterede medie Newsmax.

- For at denne her pige kommer pĂĄ den slags historier, mĂĄ hun have alvorlige problemer. Mentale problemer, siger Donald Trump.

Greb efter rat og hals

Cassidy Hutchinson var i januar 2021 rådgiver for Donald Trumps tidligere stabschef Mark Meadows. Tirsdag rystede hun store dele af USA med sit vidnesbyrd om Trumps utilregnelige opførsel i tiden omkring stormløbet mod den amerikanske kongres 6. januar sidste år.

Hun er en fedterøv, en total katastrofe og en fiasko

Donald Trump, tidligere amerikansk præsident

Under ed fortalte Hutchinson blandt andet, at Trump var ligeglad med, at hans tilhængere var bevæbnede, da han skulle tale på plænen bag Det Hvide Hus på den skæbnesvangre dag.

- De er ikke kommet for at gøre MIG noget. Jeg er revnende ligeglad med, om de har våben, skulle Donald Trump ifølge Cassidy Hutchinson have sagt.

Derudover skulle Trump i et raserianfald have forsøgt at gribe rattet på sin pansrede limousine, da han fik at vide, at han under stormløbet ikke ville blive kørt til Kongressen, men tilbage til Det Hvide Hus.

Da det ikke lykkedes at overtage rattet, skulle Trump have grebet ud efter halsen pĂĄ chefen for Secret Service-agenterne, fortalte Hutchinson.

Hutchinson var ikke selv vidne til hændelsen i limousinen, men hørte om den fra Trumps vicestabschef i Det Hvide Hus, Tony Ornato, da hun vendte tilbage til præsidentens bolig efter Trumps tale 6. januar.

Senere har sikkerhedsvagter bekræftet over for journalister, at en vred Donald Trump krævede at blive kørt til Kongressen.

Nægter at nævne hende ved navn

Over for Newsmax kalder den tidligere præsident Cassidy Hutchinsons vidnesbyrd for "helt vanvittigt".

I interviewet nægter Trump at nævne Hutchinson ved navn og refererer i stedet bare til hende som "kvinden".

- Kvinden lever i et fantasiland. Hun er en fedterøv, en total katastrofe og en fiasko, siger Trump.

Trump langer også ud efter Hutchinson personligt og nævner, at hun var en "stor Trump-fan", der ønskede at arbejde for ham i Florida, efter at han forlod Det Hvide Hus, men "vi valgte ikke at tage hende med".

- Jeg skulle ned til Florida med en stor gruppe mennesker, patrioter, og hendes navn blev nævnt, men de sagde "hold dig væk fra hende", siger Trump.

Trump tilføjer, at han "knap nok vidste, hvem hun var", indtil hun begyndte at "finde på fuldstændigt falske historier".

Høringerne skal forhindre ham i at stille op igen

Trump har tidligere kaldt høringerne i det kongresudvalg, der efterforsker stormløbet, for en "hån mod retfærdigheden".

Over for Newsmax tilføjer Trump, at han mener, at høringerne bliver afholdt for at forhindre ham i at stille op som præsident igen.

- Jeg fører i alle meningsmålinger. Jeg fører i de republikanske meningsmålinger med point, som ingen nogensinde har set før. Også mod Biden og enhver anden, der stiller op, siger Trump.

6. januar-høringerne er en politisk og ikke en juridisk proces. Men der spekuleres alligevel i, at bevisførelsen kan føre til, at det amerikanske justitsministerium vil retsforfølge hvis ikke Donald Trump, så andre magtfulde folk omkring ham.

Det er alt for tidligt at spå om endnu, men med Cassidy Hutchinsons vidnesbyrd er sandsynligheden næppe blevet mindre, vurderer flere af de mere liberale amerikanske medier.

Washington Post kalder hende for eksempel ”en af de mest nyttige vidner” for komitéen. Og The New York Times beskriver hende som det "mest slagkraftige" vidne indtil nu.