USA afviser, at kampfly er "betaling" til Tyrkiet for NATO-udvidelse

Efter aftale om Sverige og Finland støtter Joe Bidens regering udtrykkeligt et tyrkisk ønske om F-16-fly. Men der ikke er nogen sammenhæng, siger USA.

Den amerikanske regering sagde onsdag klart, at den støtter Tyrkiets ønske om at købe en række moderniserede F-16-jagerfly.

Det amerikanske tilsagn kom umiddelbart før, at den amerikanske præsident, Joe Biden, og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, skulle mødes bilateralt i forbindelse med NATO-topmødet i Madrid.

- Et stærkt tyrkisk forsvar bidrager til et stærkt NATO-forsvar. Det amerikanske forsvarsministerium støtter fuldt ud de tyrkiske planer om at modernisere sin flåde af F-16-fly, sagde den assisterende amerikanske forsvarsminister, Celeste Wallander, før mødet.

Timingen af udtalelserne har ført til spekulationer om, at tilsagnet er en del af "betalingen" for, at Tyrkiet i sidste øjeblik accepterede Sveriges og Finlands ansøgning om NATO-medlemskab.

Før NATO-topmødet udtalte Erdogan, at salget af F-16-jagerne ville blive "et vigtigt punkt" på mødet mellem de to præsidenter.

Og Joe Biden indledte deres møde – inden dørene blev lukket for medierne – med at hylde Erdogan for at have løst problemet med Sverige og Finland.

- Jeg vil i særdeleshed takke dig for det, du gjorde, sagde Joe Biden.

Efterfølgende har den amerikanske regering dog kategorisk afvist, at NATO-udvidelsen og de tyrkiske køb af F-16-fly har noget med hinanden at gøre.

- USA har ikke tilbudt Tyrkiet noget, og Tyrkiet har ikke bedt om noget, lyder meldingen fra amerikanerne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Russisk missilforsvar

Forholdet mellem Tyrkiet og resten af NATO-alliancen led et knæk, da det tyrkiske militær i 2019 fik leveret det russiske missilforsvarssystem S-400.

På det tidspunkt var Tyrkiet med i udviklingen af NATO’s nye F-35-kampfly, som de havde planer om at købe 100 af.

USA mente imidlertid, at det var en sikkerhedsrisiko, at Tyrkiet ville lade et russisk missilforsvarssystem arbejde så tæt sammen med NATO’s F-35-kampfly, der er fyldt med hemmelig, avanceret teknologi.

Frygten var, at S-400-systemets kraftige radarsystem kunne spionere på flyenes teknologi, skriver det amerikanske magasin Defense News.

Da Tyrkiet stod fast på at købe det russiske luftforsvarssystem, blev resultatet, at landet blev smidt ud af F-35-programmet, så de hverken kunne deltage i udviklingen af flyet eller få lov til at købe det.

Skepsis i Kongressen

I stedet bad Tyrkiet i oktober om lov til at købe 40 moderniserede F-16-fly samt udstyr, så man også kunne modernisere 80 af sine allerede indkøbte F-16-fly.

Den anmodning har siden ventet i den amerikanske kongres, der skal godkende salget, og hvor der er betydelig skepsis over for Tyrkiet.

Joe Bidens regering har flere gange opfordret Kongressen til at fremme sagen, men uden at anbefale et salg lige så entydigt, som det skete onsdag:

- USA støtter Tyrkiets modernisering af sine kampfly, fordi det er et bidrag til NATO’s sikkerhed og dermed til USA’s sikkerhed, som assisterende forsvarsminister Celeste Wallander udtrykte det.