Udland

Kvinder bruger kodesprog til at tilbyde aborthjælp til amerikanere

Det er ikke uden risiko, når kvinder tilbyder hjælp til abort på Tiktok, for det kan blive strafbart i flere stater at medvirke til indgrebet.

En kvinde strikker foran skærmen. Hendes blik er fokuseret og rettet mod strikketøjet, mens hendes hænder arbejder.

Over kvindens ansigt glider en tekst frem.

- Jeg bor fire timer fra grænsen til Montana, står der.

- Hvis du har brug for at lære at strikke, så kan du komme her og lære det.

Kvinden retter blikket op og ser direkte ind i kameraets linse.

- Jeg passer på dig, giver dig mad og kram, mens du lærer.

I baggrunden spiller popsangen 'Paris' af bandet The Chainsmokers, som man ikke bemærker, før kvinden pludselig smiler omsorgsfuldt til kameralinsen, mens ordene “if we go down, we go down together” lyder fra et sted bag hende.

Videoen er en blandt tusindvis af protestvideoer på det sociale medie Tiktok, hvor kvinder med kodesprog tilbyder omsorg, husly og et lift til amerikanske kvinder, der bor i stater, der forbyder abort, men som alligevel ønsker at ende deres graviditet med et indgreb.

I videoerne, der ligger under hashtags som #ifwegodownwegodowntogheter og #womensupportingwomen, erstatter Tiktok-brugerne ordet “abort” med andre ord, geografiske placeringer – eller med aktiviteter som for eksempel at "lære at strikke".

Og der er god grund til, at kvinderne taler i koder. For nu hvor amerikanske kvinders forfatningssikrede ret til abort bortfalder, kan også medvirken til abort blive strafbart i nær fremtid, fastslår Ditlev Tamm, der er juraprofessor emeritus.

Alt efter, hvordan man bestemmer det, kan man gøre enhver medvirken til abort strafbart. Det kan være den, der gør det, og den, der formidler kontakten

Juraprofessor emeritus, Ditlev Tamm

Vrede og protester på Tiktok

I sidste uge omstødte USA's Højesteret afgørelsen "Roe mod Wade" fra 1973, der hidtil har sikret retten til abort i hele USA. Det gør det muligt for de enkelte delstater at forbyde indgrebet helt.

En beslutning, der allerede var kendt i begyndelsen af maj, hvor et lækket dokument afslørede, at et flertal argumenterede for at afskaffe retten til abort.

Det har skabt vrede i USA, hvor demonstranter har været på gaden for at protestere, mens både internationale og nationale politikere har fordømt afgørelsen.

Og det er netop direkte i kølvandet på det første læk og den endelige, kontroversielle omstødelse, at vreden og protesterne har spredt sig til det sociale medie Tiktok.

"Cheesesteaks i Philly" og "campingtur i Toronto"

Over flere uger er det myldret frem med korte videoer, hvor typisk kvindelige Tiktok-brugere gennem kodesprog kommunikerer, at de er til rådighed for de kvinder, der bor i stater, hvor abort ikke længere er lovligt.

Har du brug for at “lære at strikke”, kan du rejse til Montana, og er du “sulten efter en cheesesteak”, så er du velkommen i Philadelphia.

Leder du efter et “arrangement for hunde”, kan en familie i Toronto give dig et lift, og hvis du har lyst til at "tage på campingtur", så kan du få husly hos en canadisk kvinde, der fortæller, at hun selv har prøvet at "campere" og dermed kan tilbyde forståelse.

Videoernes kommentarspor flyder over med kvinder, der stemmer i, skriver hvor de bor og tilbyder deres hjælp og støtte.

Hashtagget #ifwegodownwegodowntogheter har ifølge Tiktok knap 33 millioner visninger, og tallet vokser med flere millioner dagligt.

Risiko for at blive retsforfulgt

Der er en god grund til, at kvinderne taler i koder, vurderer juraprofessor emeritus Ditlev Tamm, for med muligheden for at kriminalisere abort følger også muligheden for at kriminalisere andres medvirken. Selv hvis den, der hjælper, bor i en stat, hvor abort er lovligt.

- Alt efter, hvordan man bestemmer det, kan man gøre enhver medvirken til abort strafbart. Det kan være den, der gør det, og den, der formidler kontakten. Det kan være al mulig form for medvirken både psykisk og fysisk. Det vil afhænge af lovgivningen, som er op til den enkelte stat nu, siger Ditlev Tamm.

Især USA's sydstater kunne godt "finde på at gå så langt" som at retsforfølge personer, der har hjulpet kvinder til at få en abort:

- Det er jeg bange for er meget realistisk, fastslår Ditlev Tamm.

Kraftfuld krigsretorik

Men selvom det ikke er uden risiko at lægge videoer ud til millioner af Tiktok-brugere med tilbud om hjælp til kvinder, der ønsker abort, så har det en stor effekt som protest mod omstødelsen af "Roe mod Wade", forklarer Jacob Holst Mouritzen, digital- og brandingekspert.

- Koger man det ind, så er det almindelige kvinder, der filmer noget, der er relativt ligegyldigt, men teksten, musikken og konteksten gør det virkelig kraftfuldt og emotionelt. Uanset, hvem man er, så fremprovokerer det en følelsesmæssig reaktion, siger han.

- Med krigsretorikken og tilbuddene om at hente folk ved grænsen er det voldsomme og ekstremme begreber og idéer, der bliver trukket ned over et land, vi tidligere har kaldt "the land of the free", siger han.