Rusland reagerer på NATO-melding – truer Sverige og Finland med atommissiler

Den russiske viceudenrigsminister mener, at NATO-udvidelsen er "destabiliserende" og ikke øger sikkerheden for medlemmer af alliancen.

Rusland ser "negativt" på Sveriges og Finlands planer om at tilslutte sig NATO.

Det siger den russiske viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det russiske statslige nyhedsbureau RIA citerer desuden Ryabkov for at sige, at NATO-udvidelsen er "destabiliserende" og ikke øger sikkerheden for medlemmer af alliancen.

Ifølge Weekendavisens Rusland-korrespondent, Andrey Kazankov, er russiske politikere, kommentatorer og journalister nu i fuld gang med at true Finland og Sverige.

- De slår fast, at Rusland kommer til at sigte på Sverige og Finland med deres atommissiler. Fra russisk side understreger man, at udvidelsen går ud over Ruslands sikkerhed, at det går ud over Sverige og Finlands sikkerhed og at den eneste, der har glæde af det her, er USA, siger Andrey Kazankov til TV 2.

Beslutning var ventet

Meldingen fra Rusland kommer efter, at NATO onsdag officielt har inviteret Finland og Sverige til at slutte sig til forsvarsalliancen.

Beslutningen om at optage de to nordiske lande har været ventet, siden Sverige og Finland i maj udtrykte ønske om at blive optaget i NATO som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Finland og Sverige skal nu i gang med at forhandle med NATO om vilkårene for deres optagelse. Herefter skal alle 30 medlemslande godkende den endelige optagelse.

Ukraine roser NATO

Ukraine har onsdag rost NATO for at have en "klarøjet holdning" til Rusland og for at invitere Finland og Sverige til at tilslutte sig alliancen.

Udenrigsminister Dmytro Kuleba opfordrer i et Twitter-opslag til en "lige så stærk og aktiv holdning til Ukraine" for at beskytte den euro-atlantiske sikkerhed.

Også Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) bød på et pressemøde i Madrid de to nordiske lande velkommen i alliancen.

- Det vil styrke den transatlantiske alliance, vores sikkerhed, og Norden vil stå samlet, lød det fra Mette Frederiksen.

Statsministeren med advarsel

Samtidig kom Mette Frederiksen med en klar advarsel:

- Taber Ukraine krigen, taber vi alle sammen, og det må ikke ske.

- Det danske budskab har været, at der kun er én udvej, og det er, at Ukraine vinder krigen, sagde statsministeren.

Ifølge Mette Frederiksen er Europa evigt forandret efter den russiske invasion:

- Jeg tror ikke, at vi kan vende tilbage til det Europa, vi var før.