Udland

Nye NATO-lande skaber en helt ny situation i Østersøen - også for Danmark

Det sikkerhedspolitiske samarbejde mellem de nordiske lande bliver meget enklere, når alle bliver NATO-medlemmer, siger danske eksperter.

For Danmark er det en stor fordel, at Sverige og Finland nu er på vej ind i NATO.

Beslutningen om at optage de to lande betyder, at hele Norden nu er medlemmer af den samme sikkerhedspolitiske alliance.

- Danmark, Sverige og Finland kan nu komme til at støtte hinanden militært. Vi kan komplementere hinanden med vores forskellige styrker. Vi kan begynde at kigge på en byrdedeling internt mellem landene. Her tænker jeg blandt andet på området i Østersøen, siger Hans Peter Michaelsen, der er militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, til TV 2.

Det er netop muligheden for et tættere samarbejde, som eksperterne ser som den største fordel.

For rent militært har de to lande i årevis talt med på den vestlige side.

- Selvom vi mange gange i medierne har hørt, at Finland og Sverige var neutrale, så er de jo ikke neutrale. De er alliancefri, men de havde et ganske substantielt samarbejde med NATO i forvejen – de var bare ikke omfattet af sikkerhedsgarantien, understreger Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, over for TV 2.

Omkranset af NATO-lande

De vigtigste ændringer vil finde sted i Østersøen.

Historisk var det et sted, hvor Sovjetunionen og Østblokken havde stor indflydelse.

Danmark og Tyskland var de eneste NATO-lande, der havde kystlinje til Østersøen, og dengang var Bornholm NATO's forpost mod øst.

Det ændrede sig markant med de store NATO-udvidelser omkring årtusindskiftet, der bragte Polen ind i NATO i 1999 og gjorde de baltiske lande til medlemmer i 2004.

Nu følger Sverige og Finland så efter, og dermed bliver Østersøen omkranset af NATO-lande – bortset fra den lille, russiske enklave Kaliningrad og indsejlingen til Sankt Petersborg i Den Finske Bugt.

Fly, skibe og ubåde

Sverige og Finland træder ind i NATO med en betydelig regional styrke i luften og til søs, viser en opgørelse fra The International Institute for Strategic Studies.

Sverige og Finland har henholdsvis 70 og 62 kampfly. Deres flåde består af 28 finske krigsskibe og 18 svenske – og dertil kommer så 5 svenske ubåde.

- NATO bliver med finsk og svensk NATO-medlemskab så stærke i Østersø-regionen, at Rusland bør skrinlægge enhver plan om angreb på de baltiske lande. Det er det vigtigste udkomme af det her, set fra et dansk perspektiv, siger Claus Mathiesen fra Forsvarsakademiet.

Nordisk indflydelse i NATO

Dertil kommer mulighederne for et tættere nordisk samarbejde i NATO.

Sådan et samarbejde kan også give de nordiske lande en stærkere rolle internt i NATO, forudser den svenske konfliktforsker Ann-Sofie Dahl, der er Senior Fellow ved Atlantic Council.

- Det giver en tyngde og et væsentligt løft af den indflydelse, som det nordlige NATO spiller internt i forsvarsalliancen. Det taget i betragtning er det måske heller ikke så mærkeligt, at de sydeuropæiske lande, bag lukkede døre, har været mindre begejstrede over den kommende udvidelse, skriver hun i en kronik i Altinget.