Udland

Finland og Sverige officielt inviteret til at blive medlem af NATO

Også for Danmark er det en stor fordel, at Sverige og Finland er på vej ind i NATO, da hele Norden dermed er medlemmer af alliancen.

NATO har formelt besluttet at invitere Finland og Sverige til at blive medlemmer af forsvarsalliancen. Dermed er optagelsesprocessen i gang.

Det oplyser NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde i Madrid, hvor alliancen holder topmøde.

- I dag tog vi den historiske beslutning at invitere Sverige og Finland til at blive medlemmer af NATO, siger Jens Stoltenberg.

Beslutningen om at invitere Sverige og Finland ind i NATO har fundet sted, dagen efter Tyrkiet indvilligede i at ophæve sit veto mod landenes ansøgninger i bytte for en række indrømmelser fra de to.

- Jeg vil gerne takke Tyrkiet, Finland og Sverige for at deltage i dialogen om, hvordan vi kom videre. Det har været hårdt arbejde over flere uger, siger Jens Stoltenberg på pressemødet onsdag og tilføjer:

- Det er en god aftale for Tyrkiet. Det er en god aftale for Finland og Sverige. Og det er en god aftale for NATO.

Jens Stoltenberg fortæller, at dette er den hurtigste indlemmelsesproces i alliancens historie. Finland og Sverige ansøgte om medlemskab i maj, og i dag er det næste skridt blevet taget. Nu mangler de to ansøgninger kun at blive ratificeret af de nuværende medlemslande.

- Jeg kan ikke tale for alle 30 medlemslande, men budskabet fra os er, at der er stor interesse for at ratificere ansøgningerne hurtigst muligt, siger Jens Stoltenberg.

Tyrkiet fik sin udleveringsaftale

Tirsdag kunne Stoltenberg meddele på et pressemøde, at Tyrkiet støtter Finlands og Sveriges NATO-medlemskab.

Dermed blev den sidste spærring for de to landes adgang til forsvarsalliancen fjernet.

- Vi har netop afsluttet et konstruktivt møde med Finlands præsident Niinistö, Tyrkiets præsident Erdogan og Sveriges statsminister Andersson, og jeg er glad for at vi har landet en aftale, der baner vejen for svensk og finsk medlemskab af NATO, sagde Jens Stoltenberg på pressemødet.

Tyrkiet har hidtil været imod svensk og finsk medlemskab af NATO, da landet har anklaget Finland og især Sverige for at huse militante kurdere, som i årevis har været i væbnet konflikt med den tyrkiske stat.

Jens Stoltenberg fortalte på pressemødet, at man i forståelsespapiret, som de tre lande har underskrevet, forpligter sig til at bekæmpe terrorisme. Herunder fra det kurdiske arbejderparti PKK, der er på EU's liste over terrororganisationer.

Her meddelte NATO-generalsekretæren også, at der var blevet underskrevet en udleveringsaftale.

- Finland og Sverige er selvfølgelig klar til at samarbejde med Tyrkiet om terrormistænkte individer, men det vil være med respekt for konventionerne, sagde Jens Stoltenberg.

En fordel for både NATO og Norden

Vurderingen i både Sverige og Findland er, at et NATO-medlemskab vil gøre dem mere sikre – ikke mindst på grund af den såkaldte musketéred.

Men NATO har også stor interesse i at indlemme netop Finland og Sverige, der vil styrke alliancen militært og politisk. Det fortæller Kristian Søby Kristensen, seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

- Det giver nogle helt andre dynamikker for NATO's muligheder for at operere i Østersøen, og det skal man ikke undervurdere betydningen af. Det er epicenteret for konflikten mellem Rusland og NATO – ud over Ukraine – og alles øjne er rettet mod den her region, siger han.

Også for Danmark er det en stor fordel, at Sverige og Finland nu er på vej ind i NATO.

Beslutningen om at optage de to lande betyder, at hele Norden nu er medlemmer af den samme sikkerhedspolitiske alliance.

- Danmark, Sverige og Finland kan nu komme til at støtte hinanden militært. Vi kan komplimentere hinanden med vores forskellige styrker. Vi kan begynde at kigge på en byrdedeling internt mellem landene. Her tænker jeg blandt andet på området i Østersøen, siger Hans Peter Michaelsen, der er militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.