Udland

En ukendt kvinde satte sig i vidneskranken - og pludselig blev det en dårlig dag for Trump

En 26-årig kvinde kan blive nøglen til at forstå, hvad Donald Trump og hans stabschef foretog sig i timerne omkring stormen på Kongressen.

Da ugen begyndte, fik navnet Cassidy Hutchinson næppe mange klokker til at ringe på de amerikanske nyhedsredaktioner. Og slet ikke ude i de amerikanske hjem.

Men det skulle ændre sig.

For tirsdag trådte den 26-årige kvinde fra New Jersey frem som centralt vidne for den komité, der undersøger, hvad der skete 6. januar 2021, da Donald Trump-tilhængere stormede Kongressen i USA.

En af dem, der fulgte transmissionen af høringen, var Mick Mulvaney, en tidligere stabschef for Donald Trump i Det Hvide Hus. Da han havde hørt, hvad Cassidy Hutchinson havde at sige, skrev han på Twitter:

- Det her er en rigtig, rigtig dårlig dag for Trump.

Ungt stjerneskud

Cassidy Hutchinson var ansat i Det Hvide Hus i Washington D.C. den skæbnesvangre januardag, hvor Donald Trump mødte sine tilhængere foran Det Hvide Hus.

Stik imod sandheden påstod han, at han var præsidentvalgets sande vinder, og han opfordrede dem til at marchere mod kongresbygningen, hvor de folkevalgte var i gang med den formelle godkendelse af Joe Bidens valgsejr.

Hun arbejdede som en af de nærmeste assistenter for præsidentens stabschef, som på det tidspunkt hed Mark Meadows. Det gør hende til et ganske interessant vidne.

Mark Meadows har nemlig nægtet at lade sig afhøre af den komité, der undersøger stormen på Kongressen. Derfor kan Cassidy Hutchinson blive en af nøglerne til at komme helt tæt på, hvad stabschefen og dermed også præsidenten foretog sig i de afgørende dage og timer.

Der var oprindeligt ikke planlagt nogen høringer i denne uge, men så meddelte komitéen ud af det blå, at den ville afholde en høring tirsdag.

På det tidspunkt havde komitéen allerede mange timers båndede afhøringer med Cassidy Hutchinson. Den havde også under tidligere høringer afspillet nogle af optagelserne. Her havde Cassidy Hutchinson blandt andet forklaret, hvordan flere af de republikanere i Kongressen, der arbejdede mest ihærdigt for at få underkendt Joe Bidens valgsejr, allerede inden 6. januar 2021 havde bedt præsidenten om blanke benådninger.

De ville altså fritages for straf for enhver forbrydelse, de enten havde begået eller ville begå.

Men nu skulle Cassidy Hutchinson for første gang være fysisk til stede under en af de direkte tv-transmitterede høringer.

Og det var artige sager, hun her kunne fortælle.

Greb ud efter rattet og kastede med maden

Hun fortalte blandt andet, at Donald Trump 6. januar var så forhippet på at følge med sine tilhængere til Kongressen, at han forsøgte at hive fat i rattet på den limousine, der fragtede ham til Det Hvide Hus.

- Jeg er fandeme præsident. Kør mig til kongresbygningen nu, skulle han have sagt ifølge Cassidy Hutchinson.

Desuden skulle præsidenten havde langet ud efter en af hans sikkerhedsvagter fra Secret Service, fortalte Cassidy Hutchinson, der ikke selv var til stede i limousinen, men i stedet baserede sit udsagn på samtaler med Secret Service-folkene.

Udsagnet gav et sjældent indblik i Donald Trumps sindstilstand på det tidspunkt, hvor han stadig indædt klamrede sig til præsidentposten imod de amerikanske vælgeres ønske.

Cassidy Hutchinson nævnte også et eksempel med Donald Trumps daværende justitsminister, Bill Barr, der i december 2020 erkendte over for nyhedsbureauet AP, at der ikke havde været omfattende svindel med præsidentvalget.

Ifølge Cassidy Hutchinson gjorde det præsidenten så rasende, at han smadrede sin tallerken mod væggen, så porcelænet gik itu, og ketchuppen drev ned ad væggen.

Ved denne episode var hun selv til stede og hjalp efter eget udsagn med at tørre ketchup af væggen.

I den mere alvorlige ende fortalte Cassidy Hutchinson, at Donald Trump 6. januar 2021 var klar over, at nogle af hans tilhængere bar våben, inden han holdt tale for dem og sendte dem mod kongresbygningen.

Men Donald Trump vidste ikke bare, at nogle havde våben. Han insisterede også på, at de skulle lukkes ind alligevel, og beordrede metaldetektorerne fjernet, lød det fra Cassidy Hutchinson.

- Alt det var han vidende om, og alligevel gjorde han ikke noget som helst. Og derfor var det så stærkt et vidneudsagn, Cassidy Hutchinson kom med, fordi hun var et helt centralt vidne, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

Hvor tæt var hun på begivenhederne?

Ikke overraskende var Donald Trump hurtig til at så tvivl om Cassidy Hutchinsons troværdighed, da hun havde vidnet.

På hans eget sociale medie, Twitter-klonen Truth Social, skrev han, at hun er en "total fupmager", som han dårligt ved, hvem er.

Det virkede dog til, at komiteen var forberedt på det og forsøgte at dokumentere Casisdy Hutchinsons position i Det Hvide Hus ved at vise billeder af hende sammen med flere toprådgivere.

Og en del tyder på, at hun var ganske tæt på magtens centrum.

Det er i hvert fald, hvad flere tidligere ansatte i Det Hvide Hus giver udtryk for. For eksempel Sarah Matthews, der er tidligere vicepressesekretær under Donald Trump. Hun skriver på Twitter:

- Enhver, der bagatelliserer Cassidy Hutchinsons rolle eller hendes adgang til Vestfløjen (hvor præsidenten har sine kontorer, red.), ved enten ikke, hvordan Det Hvide Hus fungerede under Trump, eller forsøger at miskreditere hende, fordi de er skræmt over, hvor belastende dette vidneudsagn er.

Det bakkes op af førnævnte Mark Mulvaney, der altså var Mark Meadows forgænger. Han skriver på Twitter, at ingen formentlig var tættere på stabschefen end Cassidy Hutchinson.

- Jeg kender hende. Jeg tror ikke, at hun lyver, skrev han, mens høringen stod på.

Cassidy Hutchinson indledte sin karriere i Washington D.C. som praktikant i Kongressen for prominente republikanske politikere som Ted Cruz og Steve Scalise.

Snart fik hun job i Justitsministeriet, hvorfra hun blev håndplukket af Mark Meadows ifølge The New York Times. I flere af de medier, der efter tirsdagens høring har fattet interesse for hende, beskrives hun som et ungt stjerneskud.

Hun fulgte blandt andet Mark Meadows til møder i Kongressen, og hun ”var altid ved hans side” ifølge Brendan Buck, der har arbejdet for den tidligere formand for Repræsentanternes Hus republikaneren Paul Ryan.

Ofte var hun tavs og primært til stede for at tage referat, fortæller Brendan Buck til Washington Post.

Nu er hun ikke længere tavs. Og ikke længere ukendt i den brede offentlighed.

En skidt dag for Trump, og det bliver kun værre

6. januar-høringerne er en politisk og ikke en juridisk proces. Men der spekuleres alligevel i, at bevisførelsen kan føre til, at Justitsministeriet vil retsforfølge hvis ikke Donald Trump, så andre magtfulde folk omkring ham.

Det er alt for tidligt at spå om endnu, men med Cassidy Hutchinsons vidnesbyrd er sandsynligheden næppe blevet mindre.

Det synes i hvert fald at være opfattelsen i flere af de mere liberale amerikanske medier. Washington Post kalder hende for eksempel ”en af de mest nyttige vidner” for komitéen. Og The New York Times beskriver hende som det "mest slagkraftige" vidne indtil nu.

Tidligere stabschef Mark Mulvaney var langt fra overbevist om slagkraften i hendes vidneudsagn, da han begyndte at tweete under høringen. Men det skulle ændre sig undervejs.

- Tingene udviklede sig rigtig skidt for den tidligere præsident i dag. Mit bud er, at det kun vil blive værre herfra, konkluderede han til sidst.

Efter tirsdagens høring udsendte Secret Service en udtalelse, hvor sikkerhedstjenesten understregede, at den fortsat samarbejder med komitéen, og at den vil komme med en officiel reaktion på de nye beskyldninger over for komitéen.

Medier som The New York Times og NBC News skriver på baggrund af anonyme kilder, at de navngivne personer fra episoden med Donald Trump i limousinen er villige til at sige under ed, at Donald Trump ikke slog ud efter nogen, og at han ikke rakte ud efter rattet.

Komitéen har for øjeblikket ingen ny høringer i kalenderen. Men der vil komme flere høringer.

For som Cassidy Hutchinson tirsdag beviste: Der kommer hele tiden nye oplysninger frem. Og de rejser meget ofte nye spørgsmål.