Putin i "usædvanlig bølge af angreb" – udtryk for frustration, siger analytiker

Russiske missiler har de seneste dage ramt civile mål på tværs af Ukraine.

Rusland har de seneste dage udført en ”usædvanlig intens bølge af angreb” på tværs af Ukraine.

Sådan lyder analysen fra det britiske forsvarsministerium i deres daglige opdatering om krigen.

Ifølge briterne er angrebene formentlig udført med langtrækkende AS-4 KITCHEN-missiler fra Sovjettiden og mere moderne AS-23a KODIAK-missiler, der er affyret fra både russisk og hviderussisk luftrum.

Civile mål på tværs af Ukraine

Mandag blev mindst 18 mennesker dræbt, da russiske missiler slog ned i et indkøbscenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, beskylder Rusland for at have begået terror ved angrebet i Krementjuk. Ifølge den ukrainske præsident var der omkring 1000 kunder i centret, da det blev angrebet.

De vestlige G7-lande har reageret skarpt på angrebet og kalder det en krigsforbrydelse.

Ligeledes mandag blev fem personer dræbt, da russiske missiler ramte et lejlighedskompleks og en skole i Kharkiv i det østlige Ukraine. Det oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Søndag blev en person dræbt og seks andre såret, da russiske langdistancemissiler slog ned i et boligkompleks i hovedstaden Kyiv i det centrale Ukraine.

Og lørdag blev flere personer såret, da en ejendom i Kharkiv-regionen blev ramt af russiske raketter, skriver Sky News.

Udtryk for frustration

Russernes angreb på tilfældige civile mål i Ukraine er et udtryk for frustration, fordi de ukrainske styrker efter lang tids venten har taget de langtrækkende HIMARS-missilsystemer i brug, som Ukraine har fået af Vesten.

Det fortæller Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa, til TV 2:

- Med en rækkevidde på 85 kilometer presser HIMARS-systemerne de russiske stillinger ved frontlinjen i Donbas. Ukrainerne har ramt nogle russiske knudepunkter, og derfor udfører russerne nu disse terrorbombninger på tilfældige civile mål.

Jacob Kaarsbo forventer, at USA og NATO i løbet af få dage vil vedtage at sende nye, avancerede luftforsvarssystemer til Ukraine for at dæmme op for de russiske missilangreb.

- Indtil videre har ukrainerne kun taget fire HIMARS-systemer i brug, men det forventes, de vil modtage i alt 16. De seneste to dage har der været mindre russisk artilleribeskydning ved fronten i Donbas, og det kunne være et resultat af HIMARS-systemernes indtræden i krigen.

- De seneste analyser tyder på, at ukrainerne vil begynde at angribe mere bredt. Lige nu har de gang i en offensiv omkring storbyen Kherson i syd, der er under russisk kontrol. Her kunne nogle af de resterende HIMARS-systemer blive afgørende for ukrainsk succes, lyder analysen fra Jacob Kaarsbo.

Vil have flere våben

Forud for NATO-topmødet i Madrid skriver Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på Twitter, at han har talt med generalsekretær Jens Stoltenberg om yderligere våbenleverancer fra Vesten.

- Havde en telefonsamtale med NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg. Koordinerede holdninger på tærsklen til NATO-topmødet i Madrid. Understregede vigtigheden af et stærkt missilforsvarssystem for Ukraine for at forhindre russiske terrorangreb.