Ifølge Erdogan har Tyrkiet fået, hvad det ville, siger korrespondent
Tyrkiet støtter nu Finlands og Sveriges optagelse i NATO, og ifølge præsident Erdogan har de nordiske lande bøjet sig for Tyrkiets krav.
Tyrkiet har droppet landets veto mod, at Sverige og Finland kan tilslutte sig NATO, og dermed er vejen nu banet for, at de to lande kan optages i forsvarsalliancen.
Det skete, da de tre parter tirsdag aften på NATO-topmødet i Madrid underskrev et memorandum (forståelsespapir, red.), der forpligter de tre lande på aftalen.
Den tyrkiske version af historien er, at Sverige og Finland har bøjet sig for de tyrkiske krav. Det siger TV 2s korrespondent Poul Erik Skammelsen, der dækker NATO-topmødet i Madrid.
- Tyrkerne har ifølge præsident Erdogans erklæring fået, hvad de ville. Ifølge den engelsksprogede tyrkiske avis Daily Sabah vil Sverige og Finland ikke længere støtte PKK og heller ikke PKK’s syriske fløj YPG. Derudover har tyrkerne fået ophævet våbenembargoen, siger Poul Erik Skammelsen.
- Det kan de nordiske lande godt forsvare
TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck, har læst det memorandum, som Tyrkiet, Sverige og Finland her til aften har underskrevet ved topmødet i Madrid.
- Allerede nu kan vi godt sige, at det her kan de nordiske lande godt forsvare. Man vil fra svensk og finsk side sige, at det ikke kommer til at bryde med de rettighedsprincipper, man har i de to nordiske demokratier, lyder det fra Jesper Zølck.
Efter mødet mellem de tre lande udsendte den finske præsident en erklæring, hvori der blandt andet står:
- Vores aftalememorandum understreger, at Finland, Sverige og Tyrkiet er forpligtet til at give hinanden fuld støtte mod hinandens sikkerhedstrusler. Efterhånden som vi bliver NATO-allierede, vil denne forpligtelse blive yderligere styrket, fortsætter han.
Har underskrevet udleveringsaftale
Også NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, bekræfter, at Tyrkiet støtter Finlands og Sveriges NATO-medlemskab.
- Jeg er glad for, at vi har landet en aftale, der baner vejen for svensk og finsk medlemskab af NATO, siger Jens Stoltenberg på et pressemøde i Madrid.
Jens Stoltenberg tilføjer, at Tyrkiet, Finland og Sverige ud over forståelsespapiret har underskrevet en udleveringsaftale.
Tyrkiet har hidtil været imod svensk og finsk medlemskab af NATO, da Tyrkiet har anklaget Finland og især Sverige for at huse militante kurdere, som i årevis har været i væbnet konflikt med den tyrkiske stat.
Derfor kræver Tyrkiet 30 personer, som af den tyrkiske regering beskrives som terrorister, udleveret fra Sverige og Finland.
Det drejer sig om personer, der har forbindelse til Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) eller den muslimske lærde Fethullah Gülen, der er under anklage for at have stået bag et fejlslagent kup mod præsident Recep Tayyip Erdogan i 2016.