Krigen i Ukraine

Zelenskyj kalder angreb på shoppingcenter "en af ​​de mest trodsige terrorhandlinger i europæisk historie"

Verden er forfærdet over Ruslands missilangreb, siger den amerikanske udenrigsminister. Den britiske premierminister kalder angrebet for "barbari".

Efter et shoppingcenter i byen Krementjuk i det centrale Ukraine mandag blev ramt af et russisk missilangreb, kalder den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, Rusland for "den største terrororganisation i verden".

Det skriver han på Facebook.

I en video tilføjer han, at omkring 1000 civile ukrainere var til stede i centeret, før luftangrebet blev annonceret.

- Kun fuldstændig hensynsløse terrorister, som ikke har noget sted på jorden, kan affyre missiler mod sådan et mål, siger han.

- Alle i verden bør vide, at køb eller transport af russisk olie, opretholdelse af bånd til russiske banker og betaling af skatter og afgifter til den russiske stat er at give penge til terrorister.

Zelenskyj: Angrebet var planlagt

Den ukrainske præsident siger videre, at angrebet var "planlagt" og "en af ​​de mest trodsige terrorhandlinger i europæisk historie".

- Dette er ikke et fejlskud. Det er et planlagt russisk angreb på indkøbscentret, lyder det fra Zelenskyj.

Indtil videre er det opgjort, at 16 personer mistede livet og 59 blev såret ved angrebet. Det oplyser ukrainsk redningstjeneste ifølge nyhedsbureauet AFP

På Facebook understreger den ukrainske præsident dog, at redningsaktionen stadig er i gang, og at "tabene kan blive betydelige".

Zelenskyj fortæller, at læger er blevet sendt fra Kyiv for at hjælpe med at behandle de sårede. Han sender samtidig sine kondolencer til familierne til de afdøde og opfordrer folk til at følge myndighedernes advarsler.

- Jeg beder jer, hver gang I hører sirenen fra luftalarmen - gå venligst til krisecentrene. Det er nødvendigt. Ignorer det ikke, siger han og tilføjer:

- Rusland stopper ikke for noget.

En krigsforbrydelse

Sent mandag aften har G7-landene, som i øjeblikket er samlet i tyske Garmisch-Partenkirchen, udsendt en fælles udtalelse, hvor de kalder angrebet en krigsforbrydelse.

- Vi står sammen med Ukraine i at sørge over de uskyldige ofre for dette angreb, skriver landene i en fælles udtalelse, som den tyske regerings talsperson har delt på Twitter.

- Vilkårlige angreb på civile udgør en krigsforbrydelse. Den russiske præsident Putin og de ansvarlige vil blive stillet til regnskab

Tidligere på aftenen sagde den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, at "verden er forfærdet over Ruslands missilangreb".

Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger ligeledes, at angrebet har vist Vladimir Putins "grusomhed og barbari".

Under dagens G7-topmøde lovede flere ledere at støtte Ukraine, økonomisk og militært, så længe det var nødvendigt. FN har også fordømt missilangrebet og kalder det beklageligt.

Ingen strategisk værdi

Tidligere mandag aften skrev Volodymyr Zelenskyj på Instagram, at shoppingcenteret ingen trussel udgjorde mod den russiske hær og derfor "ingen strategisk værdi" havde.

Han beskyldte samtidig Rusland for at sabotere "folks forsøg på at leve et normalt liv, som gør besættelsesmagten så vred".

- Det er nyttesløst at håbe på anstændighed og menneskelighed fra Ruslands side, skrev han.

Vitalij Meletskij, der er borgmester i Krementjuk, kaldte ifølge BBC angrebet "endnu en russisk krigsforbrydelse, en forbrydelse mod menneskeheden - en åben og kynisk terrorhandling mod civilbefolkningen".