Trump lader sig hylde for abortsejr: - Jeres grænseløse kærlighed er blevet belønnet

Ved samme arrangement vakte partifælle opsigt, da hun takkede Trump for sejren til "hvide liv".

Mange har givet ham æren – eller skylden – for, at retten til abort ikke længere er en garanti i USA.

Det samme har han i øvrigt selv.

Og dagen efter den historiske højesteretsafgørelse lod tidligere præsident Donald Trump sig derfor hylde ved et såkaldt rally i Mendon, Illinois.

- Højesteret afsagde en sejr for forfatningen, en sejr for retsstaten og frem for alt en sejr for livet, sagde Trump fra scenen.

Den tidligere præsident hyldede indsatsen fra abortmodstandsbevægelsen og andre konservative:

- Jeres grænseløse kærlighed, opofrelse og hengivenhed er endelig blevet belønnet fuldt ud. Tillykke, sagde han.

- Tak, Trump, råbte publikum ifølge Fox News begejstret tilbage.

Trump: Kun muligt takket være mig

Arrangementet i Illinois var Trumps første offentlige optræden efter fredagens afgørelse i højesteret.

Her valgte et flertal på fem dommere mod fire at omgøre en skelsættende afgørelse, som siden 1973 havde sikret amerikanske kvinders ret til abort.

Flertallet er muliggjort af, at Donald Trump som præsident nåede at udpege hele tre højesteretsdommere, hvilket tippede balancen i Højesteret i en meget konservativ retning.

Allerede kort efter fredagens afgørelse udsendte Trump en meddelelse, hvor han konkluderede, at afgørelsen "kun er gjort mulig, fordi jeg leverede alt det, jeg havde lovet, herunder at nominere og få godkendt tre højtrespekterede og stærke konstitutionalister til USA's højesteret."

- Det var mig en stor ære, lød det fra ekspræsidenten.

Partifælles fortalelse vækker opsigt

Fra scenen ved lørdagens rally udtrykte Donald Trump sin støtte til Darren Bailey som guvernør og et genvalg af kongresmedlemmet Mary Miller ved næste uges primærvalg i Illinois inden midtvejsvalget i november.

Sidstnævnte kom dog galt afsted, da hun i sin tale ville takke Trump for hans hjælp med at få omgjort abortretten i USA.

- Jeg vil takke dig for den historiske sejr for hvide liv i højesteret i går, sagde Miller og klappede, mens tilskuerne jublede.

Udtalelsen udløste ifølge NBC News omgående kritik på sociale medier.

Efterfølgende har Mary Millers kampagnefolk været ude at understrege, at der var tale om en fortalelse fra kongresmedlemmets side. De forklarer, at hun læste forkert op fra sit talepapir, så hun kom til at sige "hvide liv" (white life) i stedet for "retten til liv" (right to life).

Miller udsendte senere lørdag selv et tweet med et billede af sig selv, sin mand og deres 17 børnebørn, hvor hun skrev:

- Jeg vil altid forsvare RETTEN TIL LIV.

Mens mange hylder Trump for at have fået valgt tre konservative dommere til Højesteret, har andre fortrudt, at de stemte for at godkende Trumps kandidater.

Både republikaneren Susan Collins og demokraten Joe Manchin har ifølge The Washington Post været ude at sige, at deres tillid er blevet misbrugt. De mener, at dommerne Brett Kavanaugh og Neil Gorsuch før deres godkendelse lovede ikke at ville røre abortretten.