Udland

Superstjerner protesterede mod abortforbud på Glastonbury: - Fuck Højesteret!

Billie Eilish og Phoebe Bridgers protesterede, efter at amerikanske kvinder fredag mistede deres ret til abort.

Den amerikanske indiestjernen Phoebe Bridgers var vred under sin koncert på den gigantiske, britiske Glastonbury Festival.

- Hvem vil være med til at råbe "fuck Højesteret" på tre? sagde stjernen fra scenen, hvorefter hele publikum gentog efter hende: "Fuck the supreme court" gjaldede det ud over festivalpladsen i det sydlige England.

Se klippet her.

Det vrede fællesråb blev fulgt op af tre gange "fuck" fra Bridgers:

"Fuck det lort".

"Fuck USA".

"Fuck jer".

Phoebe Bridgers' vrede kom af, at den amerikanske højesteret fredag omstødte den skelsættende afgørelse 'Roe mod Wade' fra 1973 og dermed afskaffede amerikanske kvinders føderale ret til abort. Med et trylleslag blev abort ulovligt i en lang række stater.

- Fuck de her irrelevante, gamle motherfuckers, der prøver at fortælle os, hvad vi skal gøre med vores kroppe, tordnede hun videre fra scenen.

Bridgers har selv fortalt åbent om, hvordan hun selv fik en abort i 2021.

- Jeg fik en abort i oktober sidste år, mens jeg var på turné. Jeg tog til Planned Parenthood, hvor de gav mig en abortpille. Det var nemt. Alle fortjener den adgang, skrev sangeren på Twitter.

Ung superstjerne: "En mørk dag for kvinder i USA"

Bridgers kollega, 20-årige Billie Eilish, der var hovednavn på årets festival som den yngste nogensinde, stemmede i.

- I dag er en virkelig, virkelig mørk dag for kvinder i USA. Nu siger jeg det bare lige, fordi jeg ikke kan holde ud at tænke på det længere, lød det fra den 20-årige fra scenen.

Fredagens afgørelse fra Højesteret affødte store demonstrationer over hele landet, blandt andet foran højesteretsbygningen i Washington D.C.

Abortafgørelsen blev stemt igennem af de seks konservative dommere i retten. I afgørelsen blev det ledsaget af et dokument, hvor dommerne satte ord på deres syn på sagen.

Som led i afgørelsen havde alle ni højesteretsdommere skrevet en tekst om deres syn på sagen. Her skrev den 74-årige dommer Clarence Thomas, at omstødelsen af 'Roe mod Wade' kan give retten anledning til at udfordre andre historiske afgørelser, blandt andet retten til homoseksuelle forhold og ægteskaber og ret til prævention.