Ukraine fejrer EU-kandidatur og er nu sendt hjem for "at lave lektier"

Ukraine og Moldova kan nu starte optagelsesforhandlinger, men de bør ikke have nogen illusioner om medlemskab, advarer andre kandidatlande.

Vejen til EU-medlemskab begyndte for alvor for Ukraine og Moldova torsdag aften, hvor de kunne fejre deres nye status som kandidatlande.

- Ukraines fremtid er i EU, tweetede Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj.

Men selve optagelsen som fuldgyldige EU-medlemmer kan ligge mange år ude i fremtiden.

Velkommen Ukraine. Det er en god ting at få kandidatstatus, men jeg håber ikke, at det ukrainske folk har mange illusioner om det her

Edi Rama, ministerpræsident, Albanien

Først skal landene igennem en omfattende gennemgang af al deres lovgivning fra menneskerettigheder over konkurrenceregler til affaldsdirektiver for at klarlægge, hvor de allerede er i overensstemmelse med EU’s regler, og hvor de skal lave ændringer eller reformer for at leve op til EU’s standarder.

Derfor var det en begejstret, men også formanende EU-Kommissionsformand, der torsdag sendte landene hjem for at lave deres "lektier".

- Jeg er sikker på, at de vil rykke så hurtigt som muligt og arbejde så hårdt som muligt for at implementere de nødvendige reformer, sagde Ursula von der Leyen på en pressekonference i Bruxelles.

Afhænger af politisk vilje

I venteværelset til EU-klubben sidder allerede Serbien, Montenegro, Nordmakedonien og Albanien, der har haft kandidatstatus mellem 10 og 17 år.

Også Tyrkiet har ventet længe. Landet blev formelt EU-kandidat i 1999, men forhandlingerne gik først i gang i 2005 og er stadig langt fra at være slut.

Mens forhandlingernes fremdrift på den ene side afhænger af kandidatlandenes egne evner og vilje til at lave reformer, afhænger de også af politisk vilje til kompromisser i EU-kredsen. Og den kan det også knibe med, sagde Albaniens ministerpræsident torsdag til Reuters.

- Velkommen Ukraine. Det er en god ting at få kandidatstatus, men jeg håber ikke, at det ukrainske folk har mange illusioner om det her, sagde Edi Rama, der også var til stede i Bruxelles.

En omkalfatring af samfundet

Før Ukraine kan gøre sig håb om at blive medlem af EU, skal landet opfylde en række krav fra EU's side, der involverer gennemgribende ændringer i det ukrainske samfund, siger TV 2s EU-korrespondent Divya Das i kølvandet på nyheden.

Ifølge Divya Das har Ukraine blandt andet fået besked på at komme landets udbredte korruption til livs, sikre sig en uafhængig dommerstand samt sørge for at ukrainske medier kan være uafhængige.

- Så man siger, at man gerne på et tidspunkt vil begynde optagelsesforhandlinger med Ukraine, men inden man kommer dertil, skal landet simpelthen have omkalfatret sit samfund på en lang række områder, siger Divya Das, der ikke desto mindre fastholder, at det krigshærgede lands nyslåede kandidatstatus er historisk.

- Jeg tror ikke før, at der har været et land, der har været i en aktiv krig, et land, der er blevet invaderet, der har fået kandidatstatus – og så endda på rekordtid.