Udland

Højesteret omstøder skelsættende abortafgørelse

26 delstater vil forbyde abort straks, eller så snart det er praktisk muligt.

USA's højesteret har fredag omstødt den skelsættende afgørelse 'Roe mod Wade' fra 1973, der har sikret kvinders forfatningssikrede ret til abort i hele USA.

Dommen er blevet omstødt med stemmerne fem mod fire af de ni dommere.

Flertallet af dommerne mener, at den skelsættende afgørelse dengang var forkert, fordi USA's forfatning ikke specifikt nævner abortrettigheder.

'Roe mod Wade' tillader abort foretaget frem til det punkt, hvor et foster kan klare sig uden for livmoderen. Det anses for at være mellem 24. og 28. graviditetsuge.

Men med Højesterets omstødelse er der fremadrettet ikke nogen forfatningsmæssigt ret til abort i USA.

Omstødelsen af retten til abort gør det dermed muligt for de enkelte delstater at forbyde abort.

Det forventes, at mindst 26 delstater forbyder abort straks, eller så snart det er praktisk muligt, som reaktion på dagens omstødelse, skriver The Guardian.

Missouri har som den første stat underskrevet en lov, der forbyder kvinders ret til abort. Delstatens justitsminister, Eric Schmitt, har lagt et billede på Twitter, hvor han underskriver den nye lovgivning. I sit opslag skriver han, at det er en monumental dag for "livets hellighed".

Abortforbuddene betyder, at læger, der foretager en abort, vil blive straffet med fængsel på op til ti år.

Der er intet juridisk til hindring for, at gravide kvinder kan rejse til en stat, hvor abort er lovlig, for at få foretaget indgrebet.

Steinmetz: En historisk dag

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz vurderer, at dommen er meget markant og får "gigantiske konsekvenser".

- Hvis der overhovedet er en dag, hvor det giver mening at bruge ordet historisk, så er det i dag. Det er næsten 50 år siden, at man ved selvsamme Højesteret fastslog, at amerikanske kvinder selv kunne bestemme, om de ville have en abort. Det er ikke noget, den enkelte stat, man bor i, bestemmer. Den landsdækkende ret bliver nu fjernet, siger Jesper Steinmetz.

USA's højesteret udgøres af ni højesteretsdommere. Seks af dem er udpeget af republikanske præsidenter, mens tre af dem er udpeget af demokratiske præsidenter.

Baggrunden for den amerikanske højesteretsafgørelse er, at delstaten Mississippi har indført en abortlov, der begrænser retten til abort.

Den sag er endt ved USA's højeste domstol efter at være blevet underkendt af lavere domstole.

Perspektiv

Hvorfor hedder dommen 'Roe mod Wade'?

Norma McCorvey kendt som "Jane Roe".

Den historiske dom fra 1973 har fået sit navn efter de to parter i sagen. "Jane Roe" var et pseudonym for kvinden Norma McCorvey, som man ønskede at beskytte.

I 1969 ville hun have en abort, hvilket var ulovligt i hendes hjemstat, Texas.

Hendes advokater lagde sag an mod den lokale distriktsanklager Henry Wade. Derfor fik dommen navnet 'Roe mod Wade', da den blev ført videre for den amerikanske højesteret.

- En konservativ drøm, der går i opfyldelse

I den amerikanske hovedstad, Washington D.C., har både aborttilhængere- og modstandere samlet sig foran højesteretten de sidste mange dage, mens man har ventet på en afgørelse fra Højesteret.

Ifølge Jesper Steinmetz er dagens dom, hvad de konservative amerikanere har ønsket sig i årtier.

- Det her er, hvad de kæmpede for, og grunden til, at de stemte på Donald Trump som præsident. Og det er på grund af Trump, at det her er sket. Det lykkedes ham i sin præsidentperiode at udnævne tre højesteretsdommere med antiabortsyn, siger Steinmetz.

Den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, hylder Højesterets dom, som han kalder modig og korrekt.

- Det er en historisk sejr for forfatningen og for de svageste i vores samfund, skriver McConnell på Twitter.

Hos demokraterne er tonen anderledes alvorlig.

Mens USA's præsident, Joe Biden, endnu ikke har reageret på afgørelsen, så kritiserer hans forgænger, Barack Obama, dommen.

På Twitter skriver Obama:

- I dag har Højesteret ikke blot omstødt næsten 50 års præcedens. Den har også henvist den mest intense, personlige beslutning, nogen kan træffe, til politikeres og ideologers luner, der angriber millioner af amerikaneres essentielle frihedsrettigheder.

Demokraten Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, der er det ene kammer i Kongressen, er oprørt over, at kvinder i flere stater nu mister retten til abort.

- I dag har den republikanskkontrollerede Højesteret opnået Republikanernes mørke og ekstreme mål om at flå kvinders ret til abort væk fra dem.