Udland

Det splittede USA skændes foran Højesteret: - Du er en fucking taber! Gå hjem!

Præsident Biden har manet til besindighed og opfordret til, at de kommende dages protester forbliver fredelige.

Demonstranter fra begge sider af det politiske spektrum var fredag mødt op foran højesteretten i Washington D.C. i USA. De fleste var kommet for at protestere over rettens beslutning om at fjerne kvinders ret til abort.

- Vi vandt, siger en yngre mand i blazerjakke, slips og pilotsolbriller.

Han bærer et skilt med budskabet om, at han er “pro-life feminist”. Af frygt for at miste sit job vil han ikke sige, hvad han hedder.

En kvindelig demonstrant forsøger at overdøve hans ord med musik fra en megafon.

- Du er en fucking taber! Gå hjem, bliver der råbt efter ham.

USA's højesteret har fredag omstødt den skelsættende afgørelse 'Roe mod Wade' fra 1973, der sikrede kvinders forfatningssikrede ret til abort i hele USA.

Flertallet af dommerne mener, at afgørelsen dengang var forkert, fordi USA's forfatning ikke specifikt nævner abortrettigheder.

Den afgørelse vækker voldsomme følelser foran retsbygningen, der er blevet indhegnet af frygt for voldelige reaktioner.

Indtil videre er sammenstødet mellem holdninger foregået fredeligt, men højrøstet.

- Det er ikke chokerende. Vi regnede med, at det ville ske, men det føles stadig forfærdeligt, siger aktivisten Anna Artz på telefonen fra Oklahoma City, hvor hun kæmper for kvinders ret til abort.

- De er i gang med at åbne en bagdør til også at fjerne homoseksuelles ret til ægteskaber, siger aktivisten, der er vred og i vildrede.

Foran Højesteret siger Joseph Lewis det på en anden måde:

- Når et flertal af amerikanerne er for retten til abort, og du lige har sagt til dem, at flertallet ikke tæller her i landet, så er det undertrykkelse. Og jeg har tænkt mig at kæmpe imod, siger Joseph Lewis kraftigt gestikulerende.

Han frygter, at retten til homoseksuelle ægteskaber er det næste, der ryger.