Udland

Tyskland øger sit gasberedskab til "alarm"

Mindskede gasforsyninger til Tyskland er del af et politisk angreb, siger tysk økonomiminister.

Europas største økonomi, Tyskland, øger sit gasberedskab og indfører fase 2 af en nødplan – alarmfasen – på grund af høje priser og en reduktion af gasforsyninger fra Rusland.

Det oplyser landets økonomiministerium torsdag.

Den anden fase indføres, når regeringen ser høj risiko for mangel på gasforsyninger på lang sigt.

- Vi må ikke tage fejl: Reduktionen i gasforsyninger fra Rusland er et økonomisk angreb på os fra Putin, siger økonomiminister Robert Habeck i en pressemeddelelse.

Danmark er stadig i fase 1

Rusland reducerede for nylig leverancerne til Tyskland via gasledningen Nord Stream 1 markant.

Det fik Energistyrelsen i Danmark til at erklære såkaldt early warning, der fungerer som et signal til aktørerne på gasmarkedet om at forberede sig på mangel. Det er det laveste af tre forskellige beredskabsniveauer.

Tyskland har været i fase 1 af sin nødplan siden slutningen af marts. Det betyder, at den daglige forsyning er blevet overvåget tæt. Derudover har man haft fokus på at fylde gaslagrene op.

I fase 2 vurderes det stadig, at markedet er i stand til at håndtere de manglende forsyninger. Der er i denne fase ikke behov for statslig indgriben i form af for eksempel stop for gas til udvalgte virksomheder. Det kan dog ske i fase 3.

- Vi er i en økonomisk konfrontation med Rusland

Habeck opfordrer alle tyskere til at spare på gassen. Nationen må stå sammen om at få fyldt lagrene frem mod vinteren, mener han.

- Vi er i en økonomisk konfrontation med Rusland, siger han.

Det øgede gasberedskab, som er indført torsdag, giver ikke forsyningsselskaber mulighed for at øge gaspriserne for kunderne under en særlig energisikkerhedslov. Det har ellers angiveligt været et ønske fra industrien.