Khashoggi dræbt

Trods journalistdrab: Saudisk kronprins hædersgæst i Tyrkiet

Høje oliepriser og dårlig økonomi har fået Tyrkiet til hente Mohammed bin Salman ind fra kulden. I næste måned er det Joe Bidens tur.

Med lidt stive smil og et pennestrøg viskede Saudi Arabien og Tyrkiet onsdag på et møde i Tyrkiet tavlen ren for blod til fordel for økonomiske aftaler.

Dermed er jagten på retfærdighed for den saudiarabiske journalist, Jamal Khashoggi, endegyldigt opgivet. I stedet jagter de to lande nu vækst og indflydelse i form af investeringer i Tyrkiets nødlidende økonomi og tyrkisk støtte til Saudi Arabiens kandidatur som vært for verdensudstillingen Expo i 2030.

Kronprins under mistanke

Dagens møde mellem Saudi Arabiens fungerende leder, kronprins Mohammed bin Salman, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i præsidentpaladset i Ankara begyndte med gardereskorte og en omfavnelse. Begge dele har været utænkeligt, efter Jamal Khashoggi for 3,5 år siden forsvandt under et besøg på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Mistanken blev hurtigt rettet mod kronprinsen, der flere gange havde været mål for den eksilerede journalists kritiske arbejde, blandt andet i Washington Post.

Erdogan: Vi ved hvem der gjorde det

Blandt de ivrigste efter at følge ansvaret helt til tops i den saudiarabiske kongefamilie var præsident Erdogan godt hjulpet af den tyrkiske efterretningstjeneste, der over flere uger kunne levere stadigt flere makabre detaljer – og en lydoptagelse – om drabet på journalisten. Han havde aftalt et møde på konsulatet for at hente papirer, så han kunne gifte sig med sin forlovede. Men et hold af drabsmænd ventede på ham, og han endte med at blive maltrakteret inde på selve konsulatet og blev aldrig siden set i live.

- Vi ved, at ordren til at dræbe Khashoggi kom fra de øverste lag af den saudiske regering, skrev Erdogan i et indlæg i Washington Post en måned efter drabet.

Han undlod at nævne kronprinsens navn direkte, men få var i tvivl om, hvem han tænkte på. Hverken liget eller dele af det er nogensinde fundet, men den amerikanske efterretningstjeneste har også konkluderet, at det var Mohammed bin Salman, der gav ordre til drabet.

Dårlig økonomi bag opblødning

Dengang var fordømmelsen af Mohammed bin Salman og Saudi Arabien massiv, og han blev i vidt omfang holdt ude af det gode internationale selskab. Men med rekordhøje oliepriser og en inflation, der i Tyrkiet officielt er på 70 procent, men i praksis er tæt ved det dobbelte, har Tyrkiet ikke længere råd til at have fjender med så mange investeringsklare dollar i banken som Saudi Arabien.

- Den her re-kalibrering er på en måde ikke overraskende, fordi du har Saudi Arabien, der er på vej op geopolitisk og økonomisk, og du har Tyrkiet, som stadig er trængt op i en krog, særligt økonomisk, men som ikke kan ignoreres, siger Emile Hokayem, mellemøstanalytiker ved The International Institute for Strategic Studies til New York Times.

For den saudiarabiske kronprins er rejsen til Tyrkiet sidste stop på en rundtur, der også har genopvarmet forholdet til Jordan og Egypten.

'Han er en morder'

I sit indlæg i Washington Post skrev Erdogan tilbage i 2018 videre, at hvis det ”mislykkes at straffe gerningsmændene, så kan det danne en meget farlig præcedens”.

Men den præcedens var der tilsyneladende ingen opmærksomhed på i Ankara onsdag. Tilbage i april i år opgav den tyrkiske anklagemyndighed formelt at finde og straffe de skyldige, og kort efter rejste Erdogan på officielt besøg hos Mohammed bin Salman – det første bilaterale mellem de to siden drabet.

- Den politiske legitimitet han opnår gennem besøg i et nyt land – hver dag – ændrer ikke ved, at han er en morder, skriver Jamal Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, på Twitter.

Joe Biden, der var præsidentkandidat, da drabet fandt sted, lovede i 2019, at Saudi Arabien skulle betale prisen og blive ”den paria, de er”. Men selv han har måttet justere sit synspunkt, og har nu planlagt et besøg i Saudi Arabien i næste måned for blandt andet at bede om kongerigets hjælp til at sænke de globale oliepriser.