Højesteret baner vej for flere våben i USA

Efter masseskyderier får flere amerikanere nu lov til at bære våben.

Da 19 små skolebørn og deres to lærere blev dræbt i Uvalde i Texas for en måned siden, var den almindelige – danske – antagelse, at nu ville den amerikanske våbenlovgivning endelig blive strammet.

Glem det!

Da demokraterne og republikanerne i Kongressen tidligere i denne uge blev enige om minimale våbenstramninger, var antagelsen, at amerikanerne endelig havde set lyset: våbenloven skulle strammes.

Endnu en gang: glem det!

For torsdag kom USA's højesteret med en historisk afgørelse, der fuldstændig gennemhuller politikernes spæde forsøg på at regulere våbenlovene og befolkningens ønske om, at der bliver grebet ind overfor masseskyderier.

Et flertal i Højesteret underkendte delstaten New Yorks skrappe våbenlove, som har eksisteret i årtier. Den øverste domstol fastslog, at det er forfatningsstridigt at nægte amerikanerne at bære våben – så længe det er skjult under tøjet f.eks. – i offentligheden.

Ingen smagsdommeri

Dermed bliver det nu lovligt at bære våben i storbyerne New York, Los Angeles og San Francisco og i hovedstaden Washington D.C. – nogle af de byer, der hidtil har haft landets mest restriktive våbenlove.

- Jeg er ked af, at denne mørke dag er kommet, sagde en chokeret New York-guvernør Kathy Hochul umiddelbart efter højesteretsafgørelsen.

Hidtil har staten New York krævet, at borgerne kunne dokumentere en god grund til at erhverve et skydevåben og i øvrigt, at våbenejere skulle være moralsk egnede til at eje og bære våben.

Men staten skal ikke gøre sig til smagsdommer på dette område, mener Højesteret. Hvis amerikanerne har lyst til at bære våben, skal de selvfølgelig have lov til det, lyder ræsonnementet fra Højesteret med reference til den amerikanske forfatning.

New Yorks nyvalgte borgmester, Eric Adams, der gik til valg på at bekæmpe skuddrab, kaldte afgørelsen ”forkastelig” og lagde ikke skjul på, at flere newyorkere nu risikerer at blive skudt. Millionbyen har – ligesom øvrige amerikanske storbyer – set en eksplosiv stigning i kriminalitet, hjemløshed og massive sociale problemer i kølvandet på coronapandemien.

For en måned siden blev en mand dræbt, da han tog toget i New Yorks undergrund. Samme metro, hvor 29 rejsende blev såret i april, da en mand affyrede 33 skud.

- Denne beslutning er ikke bare uforsvarlig. Den er forkastelig, siger New Yorks guvernør Kathy Hochul, efter det nu bliver lovligt at bære våben i storbyerne New York, Los Angeles og San Francisco og i hovedstaden Washington D.C.

Bedrøvelig konklusion

USA's hovedstad Washington D.C. er nu igen en af de byer, hvor der dagligt er skyderier – få kilometer fra Det Hvide Hus. I storbyen Chicago har politiet nærmest opgivet at få bugt med de daglige drab. I Chicago alene var der i årets første fem måneder 971 skudepisoder – og det var endda et lille fald i forhold til året før.

Det anslås, at der er omkring 400 millioner våben i USA – altså flere pistoler, rifler og semi-automatiske angrebsvåben, end der er indbyggere i landet. Med Højesterets afgørelse vil amerikanerne nu lovligt kunne bære deres våben på gader og stræder – også i stater, hvor de tidligere ikke havde lov til det.

Dermed kan Kongressens aktuelle spæde forsøg på at gøre det sværere at købe et våben vise sig at være forgæves. Hvis stramningerne overhovedet bliver vedtaget, vil de med den seneste Højesterets-afgørelse med stor sandsynlighed have svært ved at overleve ved domstolene.

Højesteret er den øverste myndighed i USA og har langt mere magt end samtlige politikere i hele landet. I de fire år, Donald Trump var præsident, lykkedes det ham at udpege tre dommere, så der nu er et solidt konservativt flertal mod mindretallet på de tre dommere, som demokratiske præsidenter har indstillet til Højesteret.

Efter det første halve år af 2022 er gået, hvor landet igen har været plaget af adskillige masseskyderier, er den bedrøvelige konklusion for alle, der er bange for at lade deres børn gå i skole:

Fra i dag kommer der ikke færre, men flere våben i omløb i USA.