Rusland invaderer Ukraine

Dødsdømt britisk soldat har ringet hjem for at tage afsked

Aiden Aslin blev dømt til døden med en anden brite og en marokkaner i den selverklærede republik Donetsk i det østlige Ukraine.

Den britiske soldat Aiden Aslin, der tidligere på måneden blev dømt til døden i Folkerepublikken Donetsk (DPR), har ringet til sin mor Ang Wood for at tage afsked.

Det fortæller britens advokat, Pavel Kosovan, til det statskontrollerede russiske medie Izvestia.

- Min klient er nedtrykt og mener, at han har ringe chancer for at overleve, hvilket han har fortalt sin mor i en telefonsamtale, siger advokaten til mediet.

- Familien håber, at Storbritannien vil henvende sig til republikkens ledelse, men vi hører kun meningsløse erklæringer fra de britiske myndigheder, lyder det fra Pavel Kosovan.

Gift med ukrainsk kvinde

Aiden Aslin drog til Ukraine tilbage i 2018, hvor han meldte sig som marinesoldat og blev forlovet med en ukrainsk kvinde.

Siden krigen brød ud i slutningen af februar, har han kæmpet med 36. marinebrigade, men i april overgav han sig til de russiske styrker under et slag i havnebyen Mariupol.

Den britiske soldat har løbende rapporteret fra kampene på både sociale medier og lokalavisen The Newark Advertiser i sin hjemby Newark.

I et interview med BBC 13. april fortalte Aiden Aslins bedstemor, at soldaten i en telefonbesked havde fortalt, at han og hans kammerater ”ikke længere havde våben til at fortsætte kampen”.

Britiske krigsfanger i høj kurs

En anden af hans sidste meddelelser handlede om, at han frygtede, at russerne særligt ledte efter ham, fordi britiske og amerikanske krigsfanger var i høj kurs af politiske grunde:

- De vil sikkert bruge mig til noget skide propaganda, siger han i en optaget telefonsamtale, som The Sunday Times refererer.

Aiden Aslin blev 9. juni dømt til døden med landsmanden Shaun Pinner og marokkaneren Brahim Saaudun af en domstol i den selverklærede, prorussiske republik Donetsk i det østlige Ukraine.

Folkerepublikkens præsident, Denis Pushilin, sagde efter dommen, at de tre er skyldige i ”uhyrlige forbrydelser”.

Folkerepublikken Donetsk og dermed det juridiske system er kun officielt anerkendt af et enkelt land, nemlig Rusland.

- Grundig og retfærdig retssag

De tre mænd blev dømt til døden efter en retssag, der kun varede to dage.

Retsformanden Alexander Nikulin forsikrede dog efter dommen, at retssagen havde været både grundig og retfærdig:

- Da dommen blev afsagt, var retten ikke kun styret af de foreskrevne normer og regler, men også af det vigtigste, urokkelige princip: retfærdighed. Det var det, der gjorde det muligt at træffe den vanskelige beslutning om at anvende dødsstraf over for de dømte, udtalte han til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Lige siden de blev taget til fange i april, har Rusland insisteret på at kalde dem ”lejesoldater”. Sådan er de blevet vist frem og interviewet på russisk stats-tv.