Restauranter på spansk ferieø indfører dresscode

Den spanske ferieø Mallorca har længe været træt af fulde turister, der ikke opfører sig ordentligt.

Det skal være slut med sjuskede turister, der vandrer direkte fra stranden og ind på restauranter iført bikinitop, fodboldtrøje eller bar mave.

Det har en gruppe restauratører langs Palma-bugten i Mallorca besluttet.

- Vi forsøger at fortælle folk, at for at komme ind her skal du skifte tøj. Du skal ikke komme her iført strandtøj eller efter at have drukket på gaden hele dagen, siger Juan Miguel Ferrer, der står i spidsen for Palma Beach, til The Guardian.

Dresscoden er casual chic, og møder man op i fodboldtrøjer, ærmeløse t-shirts, udklædning eller bar mave, er der adgang forbudt.

Det er i alt 11 restauranter på Mallorca, der har valgt at indføre den nye dresscode og kræve, at deres gæster er klædt ordentligt på.

- I dagtimerne er det mere fleksibelt, men om aftenen kører vi med nul tolerance, siger Juan Miguel Ferrer.

Ingen party-ø

Dresscoden er et forsøg på at skabe et nyt image på den spanske ferieø, der har kæmpet med et ry som "grisefest-ø" og "party island".

Spanien er ikke Lalandia. I Spanien sætter man sig ikke bare på en café i bar mave eller vælter rundt fuld

Jeppe Krogager, TV 2s korrespondent i Spanien

På store dele af øen er det lykkedes at tiltrække turister, der kommer for at vandre og nyde det bjergede landskab.

Men flere steder kæmper de stadig med særligt unge briter og nordeuropæere, der tager til øen for at drikke sig fulde og feste. Hvert år er der sager med unge mennesker, der skejer ud, og flere gange har det ført til dødsfald blandt unge påvirkede turister.

I år har situationen været værre end årene før pandemien, fortæller Juan Miguel Ferrer.

- De kommer tidligt på dagen og er allerede så fulde, at de ikke en gang kan gå, siger han til The Guardian.

Og den vilde festkultur clasher med spaniernes egen måde at opføre sig på.

Det siger Jeppe Krogager, der er TV 2s korrespondent i landet og bosat i León.

- Spanien er ikke Lalandia. I Spanien sætter man sig ikke bare på en café i bar mave eller vælter rundt fuld. Spanierne er sådan set et elegant folkefærd, lyder det.

Også i León er det fuldstændig uhørt, at man vader op fra stranden og sætter sig på en restaurant uden at tage en t-shirt eller en kjole på, fortæller han.

Afstemning

Er det ok at være iført fodboldtrøje, bar mave eller badetøj på restauranter?

64 forbud

Det er ikke første gang, at debatten om sjuskede og festglade turister rammer Spanien.

I badebyen Magaluf, der længe har været kendt som Mallorcas vildeste partyby, udformede man en liste med 64 turistforbud i 2017. De dækkede alt fra at bruge sæbe i de offentlige strandbrusere til at klatre i træer, gå topløs rundt og have offentligt samleje.

Og i 2018 var det slut med den såkaldte happy hour på byens barer og diskoteker.

- Der er et skisma med spaniere, der er blevet trætte af det. "Hvorfor har vi den her slags turister? Vi vil gerne have turister, men det skal helst være de rige, velklædte og kultiverede mennesker, der sætter pris på vores flotte udsigt. Væk med de britiske unge, der bader i vores fontæner", siger Jeppe Krogager:

- Men overordnet er budskabet sådan set: Opfør jer ordentligt.

At gøre en god figur

Det er ikke kun i Spanien, at man forsøger at slippe af med vilde partyturister og turister, der ikke tilpasser sig destinationens normer.

I Italien har man samme udfordringer.

Fire turister blev for nylig tildelt en bøde på 1050 euro hver, fordi de havde holdt picnic ved en antik brønd i Venedig. De havde hentet fire stole, som de havde placeret om brønden og herefter spist en pastaret på porcelænstallerkner, hvor brønden fungerede som bord.

- Hver gang der er sådan nogle sager i medierne – eller noget om turister, der kommer deres fødder i fontæner – er der altid tusindvis af kommentarer fra italienere, der mener, at de bør straffes hårdt. Det rammer italienerne, når turisterne ikke opfører sig ordentlig, siger Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien.

I Italien har man ligefrem begreber for det. Man taler om bella figura og brutta figura.

- At være en brutta figura vil sige at gøre en dårlig figur, der klæder og opfører sig dårligt. I stedet skal man stræbe efter at være en så bella figura som muligt, altså gøre en god figur. Også som turist, siger Eva Ravnbøl.

Hun siger samtidig, at det ikke handler om, at man er træt af turister.

- Men det kan virke overvældende, når de kommer i store flokke, og det virker, som om at de har smidt alle hæmninger, siger Eva Ravnbøl.

Hun har seks gode råd til turister, der gerne være gøre en bella figura i Italien:

Do's and dont's som turist i Italien

 1. Spis sen aftensmad

  De spisesteder, italienerne kommer på, har åbent til frokost fra 13.00-15.00 og om aftenen fra 20.00-22.30 cirka. Så hvis man gerne vil have en mere autentisk oplevelse, skal man ikke spise før klokken 20.00 om aftenen.

 2. Tænk over, hvordan du går klædt

  Hvad angår tøjet, handler det også om, hvad man gerne vil have ud af sin tur. Men italienerne er et æstetisk folk. De går jævnligt til frisør og går op i at have det rigtige tøj på til de rigtige lejligheder. Så hvis du gerne vil blende ind, er det en god idé at overveje dit outfit.

 3. Drik vin til din skaldyrsret

  Lad være med at drikke aperitivo til maden. Aperol og Campari Spritz skal drikkes på en bar inden middagen. På restauranten eller trattoriaet senere på aftenen drikkes vin og vand.

 4. Dæk skuldre og knæ, når du besøger kirker

  Der er mange, der ikke ved, at de ikke må gå i kirke med korte shorts og bare ærmer. Derudover gælder det også nogle museer, for eksempel Det Sixtinske Kapel og alle andre steder, der lugter af noget religiøst.

 5. Vær obs på mælk i kaffen

  Mælk i kaffen er ok om morgenen, hvor man gerne må drikke cappuccino og caffé latte. Men efter et måltid er det helt kikset. Det kan sammenlignes med en kop varm kakao efter en gang dansk smørrebrød, hvis man drikker en caffé latte efter en portion spaghetti carbonara. Vil man drikke kaffe på andre tidspunkter end efter et måltid, skal den i Italien altid drikkes på en café – man flasher virkelig, at man er turist, hvis man render rundt med en to go-kaffe.

 6. Bestil mindst to retter

  Man bestiller altid mindst to retter. Måske en antipasti og en pasta eller noget fisk. Selvom danskerne ser pasta alene som en hovedret, er det i brutta figura-boksen kun at bestille det.