Udland

Billedet af Biden på jorden kan ende som billedet, der hænger fast, mener analytiker

Joe Bidens partifæller har advaret mod, at hans alder er "et gigantisk problem", hvis han stiller op igen i 2024.

Lørdag florerede både en video og billeder af den amerikanske præsident, Joe Biden, i et cykelstyrt.

Præsidenten kom ikke til skade, og han var hurtigt tilbage på benene.

Alligevel var det næsten givet på forhånd, at optrinnet ville blive en del af en diskussion, der for alvor tager fart i USA i øjeblikket.

Diskussionen går på den 79-årige præsidents alder, og den antændes, når han for eksempel snubler op ad trappen til sit fly, halvsover under et globalt klimatopmøde – eller som her, hvor hans ene fod ganske enkelt kom til at sidde uheldigt fast i cykelpedalen.

Bidens alder i spalterne er ikke noget nyt, da han er den ældste amerikanske præsident nogensinde. Alligevel er cykelstyrtet sket på et uheldigt tidspunkt for Biden, hvis man spørger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Sløje popularitetsmålinger

Flere amerikanske medier var hurtige til at vise videoen af Joe Biden med knæet i asfalten iklædt cykelhjelm og afslappet tøj.

Hos det konservative medie Breitbart blev historien sågar delt under overskriften "Joe No!", ligesom billedet af den cyklende præsident på Twitter er blevet til en redigeret udgave, hvor Bidens cykel blandt andet har fået påsat støtteben.

Det er en episode, der minder befolkningen om Bidens alder

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Ifølge Mirco Reimer-Elster er historien om cykelstyrtet i sig selv ikke bemærkelsesværdig, men det bliver den, fordi den lander på et tidspunkt, hvor præsident Bidens popularitet nærmer sig et nyt lavpunkt kun få måneder inden det amerikanske midtvejsvalg i november.

Og fordi Joe Biden har så lav opbakning, bliver det oplagt for hans kritikere at pege på hans alder som en af hans helt store svagheder, siger analytikeren:

- Episoden er uheldig, og alle kan komme til at vælte på cyklen. Men det er også sådan en episode, der minder befolkningen om præsidentens alder. Hvis Biden derimod klarede sig godt i amerikanernes optik, ville de være ligeglade, for alder er jo relativ.

"Et gigantisk problem"

Joe Biden har med andre ord vist sig at være "lidt af en klods om benet" for demokraterne i øjeblikket, fortæller Mirco Reimer-Elster.

- Det er ikke, fordi midtvejsvalget afgøres på baggrund af en episode som denne, men for en politiker er det altid en udfordring, hvis et uheldigt billede ender med at hænge fast på folks nethinde, siger han.

Også for nylig og inden cykelstyrtet lørdag var Bidens 79 år igen til debat i de store aviser i USA.

Blandt andet fordi Barack Obamas tidligere toprådgiver David Axelrod i sidste uge offentligt gik ud og kaldte præsidentens alder for "et gigantisk problem", hvis han skulle beslutte sig for at genopstille ved næste præsidentvalg om to år, i 2024.

Den samme bekymring er desuden begyndt at dukke op internt i krogene blandt Bidens demokratiske partifæller ifølge The New York Times.

Joe Biden selv har dog gentagne gange slået fast, at han agter at genopstille ved næste præsidentvalg. Til den tid vil han være knap 81 år.