Udland

Russisk agent afsløret i Holland - levede 12 år med falsk identitet

En agent fra den russiske efterretningstjeneste havde fået job ved Den Internationale Domstol. Men hans falske identitet blev afsløret.

Det hollandske efterretningsvæsen har afsløret en russisk agent, der under falsk identitet forsøgte at blive ansat ved Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Torsdag offentliggjorde efterretningstjenesten AIVD, at man i april afslørede agenten Sergey Vladimirovich Cherkasov fra den militære russiske efterretningstjeneste GRU.

Han blev tilbageholdt i lufthavnen, da han under navnet Viktor Muller Ferreira ankom med falske brasilianske papirer. De hollandske lufthavnsmyndigheder satte ham på første fly tilbage til Brasilien, hvor han blev tilbageholdt, sigtet for brug af falske dokumenter.

Ganske usædvanligt har de hollandske myndigheder valgt at offentliggøre detaljerne om, hvordan GRU-agenten omhyggeligt har opbygget sin falske identitet som brasilianer gennem 12 år.

- Det var en langvarig, årelang GRU-operation, der har kostet masser af tid, energi og penge, siger chefen for AIVD Erik Akerboom til nyhedsbureauet Reuters.

Til Brasilien i 2010

De offentliggjorte papirer viser, at den nu 36-årige Cherkasov kom til Brasilien i 2010, hvor han antog en falsk identitet som den tre år yngre, forældreløse Viktor Muller Ferreira.

Derefter tilbragte han mange år i venteposition, hvor han opbyggede sin nye identitet, før han søgte og fik et job som praktikant ved Den Internationale Straffedomstol.

Ifølge den hollandske efterretningstjeneste ville sådan en placering være ”meget værdifuld” for den russiske efterretningstjeneste, fordi domstolen netop nu efterforsker mulige russiske krigsforbrydelser i Ukraine.

- Sagen viser med al tydelighed, hvad russerne var ude på. De prøvede at få adgang til intern information fra domstolen. Vi har klassificeret det som en trussel på allerhøjeste niveau, siger AIVD-chefen Erik Akerboom.

Viktors livshistorie

Det fire siders dokument med den russiske agents dækhistorie, som de hollandske myndigheder har offentliggjort, afslører, hvor omhyggeligt og detaljeret hans falske identitet er opbygget.

(Læs dokumentet på engelsk her – alle overstregninger er foretaget af AIVD).

De fire sider er en huskeliste med opdigtede detaljer, så agenten kunne fortælle "erindringer" fra sin barndom.

Ifølge den britiske avis The Guardian er dokumentet sandsynligvis skrevet af Cherkasov selv, så han kunne lære det udenad for at underbygge sin nye identitet.

Papirerne er fulde af små detaljer fra hans fattige barndom:

Om en tante, der havde dejlige bløde hænder og viste ham billeder i gamle familiealbums.

Om en nabodreng, der skræmte ham så meget, at han gemte sig i en kasse en hel dag.

Og om, hvordan han var forelsket i en lækker geografilærerinde i skolen.

Nogle af detaljerne kan være skabt for at forklare svage punkter i den konstruerede identitet.

For eksempel den oplysning, at hans klassekammerater drillede ham og kaldte ham "Gringo" på grund af hans lyse hud.

Læste i Irland og USA

Efter nogle år i Brasilien begyndte GRU-agenten at flytte rundt i verden. Fra 2014 til 2018 studerede han statskundskab på Trinity College i Irland, hvorefter han indtil 2020 læste videre på Johns Hopkins Universitetet i USA med speciale i amerikansk udenrigspolitik.

Derfra flyttede han tilbage til Brasilien, hvorfra han søgte stillingen som praktikant ved Den Internationale Straffedomstol i Holland.

Hans ansøgning blev bakket op af en anbefaling fra hans professor på Johns Hopkins Universitetet.

Professoren, Eugene Finkel, har siden skrevet på Twitter:

- Jeg skrev en anbefaling. Faktisk en god en. Jeg skrev en anbefaling til en officer fra GRU! Det vil jeg aldrig komme mig over. Jeg hader alt ved GRU, ved ham, ved hans historie. Jeg er bare så glad for, at han blev afsløret.

I et andet tweet skriver han:

- Jeg er vred, jeg føler mig dum, jeg føler mig naiv, jeg er træt. Jeg er blevet brugt.

"Putin er en kræftbyld"

Det undersøgende netmedie Bellingcat har undersøgt alle tilgængelige netoplysninger på både den falske identitet Viktor Muller Ferreira og på agentens rigtige navn Sergey Vladimirovich Cherkasov.

Mediet afslører, hvordan agenten omhyggeligt underbyggede sin nye identitet.

Mens han studerede i Irland, havde han eksempelvis en blog, hvor han kommenterede international politik og kaldte den russiske præsident, Vladimir Putin, for ”en kræftbyld”, mens han flittigt roste den daværende amerikanske præsident Donald Trump.

Det hollandske efterretningsvæsen AIVD skriver i sin pressemeddelelse, at agenten ”benyttede sig af en velbygget dækidentitet, hvor han skjulte alle forbindelser til Rusland og i særdeleshed alle forbindelser til GRU”.

Men AIVD var altså klar til at tage imod Viktor Muller Ferreira, da han kom til Holland i april.