Rusland invaderer Ukraine

Putin vil ikke modsætte sig ukrainsk medlemskab af EU, men det kommer med en pris, siger han

EU kan ikke sammenlignes med NATO, mener Putin

Rusland har ikke noget imod, at Ukraine potentielt bliver et EU-medlemsland.

Det er deres suveræne beslutning

Vladimir Putin, Ruslands præsident

I hvert fald hvis man skal tro, hvad landets præsident, Vladimir Putin, sagde under sin tale ved det årlige Internationale Økonomiske Forum i Sankt Petersborg fredag:

- Vi har intet imod det. Det er deres suveræne beslutning, om de vil tilslutte sig økonomiske unioner eller ej. Det er deres sag, en sag for det ukrainske folk, lød det fra præsidenten.

Bliver en "semikoloni"

Udmeldingen fra Putin kommer, efter at EU-Kommissionen tidligere fredag indstillede Ukraine til at blive kandidatland i unionen – noget, som også den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) officielt har vist sin opbakning til.

Så hvor Rusland har været tydelige i markeringen af, at et ukrainsk NATO-medlemskab er uacceptabelt, er tonen altså en anden, når det gælder EU.

EU er nemlig "ikke en militær alliance, i modsætning til NATO", og det udgør forskellen, understregede Vladimir Putin fredag.

Vælger Ukraine at gå videre med ønsket om et EU-medlemskab, vil landet dog skulle forberede sig på at blive "en semikoloni" under ledelse af vestlige lande, advarede Putin:

- Det er min mening, lød det.

Fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, lød det fredag, at "meget er gjort, mens meget fortsat udestår", når det gælder Ukraines opfyldelse af EU's betingelser for at blive optaget som medlemsland. En proces, der i gennemsnit tager knap fem år.

Et opgør med korruption venter forude

TV 2's korrespondent i Kyiv, Rasmus Tantholdt, fortæller, at man i Ukraine er godt bekendte med de lange træk, der skal til, for at landet for alvor kan gøre sig gældende til et EU-medlemskab.

Her er korruption en af de vigtige områder, som Ukraine over de kommende år skal gøre op med.

- Derfor er der mange i befolkningen, der er glade for det her skridt, fordi det betyder, at lederne over de næste mange år bliver tvunget til at gøre op med korruption. For de kommer ikke med i EU, hvis der er korruption på det niveau, der er i det her land i øjeblikket, siger han.

Selvom et medlemskab sandsynligvis ligger flere år ude i fremtiden, så betyder alene statussen som kandidatland enormt meget for ukrainerne, tilføjer Rasmus Tantholdt.

- For et land, der har været gennem en meget blodig revolution i 2014, der stort set kun handlede om, at de gerne vil rykke nærmere EU, så er det selvfølgelig en gigantisk sejr, at det nu rent faktisk ser ud til, at de kan tage det første store skridt derhen.

TV 2's korrespondent i Kyiv, Rasmus Tantholdt, fortæller, at man i Ukraine er godt bekendte med de lange træk, der skal til, for at landet for alvor kan gøre sig gældende til et EU-medlemskab.

Vestens sanktioner er "tankeløse"

Præsident Putin benyttede også lejligheden i Sankt Petersborg til at erklære en "ende på den unipolare verdensorden" og sende en række stikpiller afsted mod Vesten, herunder særligt mod USA.

- Da de vandt Den Kolde Krig, erklærede USA sig for Guds egne repræsentanter på jorden. Et folk, som intet ansvar har, kun interesser, sagde Putin ifølge CNN.

- De lever i fortiden og i deres egne vrangforestillinger. De tror, at de har vundet, og at alt andet er en koloni, en baghave. Og at de folk, der bor der, er andenrangsborgere, lød det.

Under sin tale kaldte Putin desuden Vestens sanktioner mod Rusland for "skøre" og "tankeløse", ligesom han slog fast, at de har slået fejl og ikke har formået at ødelægge Ruslands økonomi.

- Det har ikke virket. Russiske forretningsfolk er gået sammen og har arbejdet flittigt og samvittighedsfuldt, og gradvist er vi ved at normalisere den økonomiske situation igen, slog Putin fast.

Indtil videre tyder det på, at Putin har ret. I hvert fald har Ruslands økonomi vist sig at være nogenlunde modstandsdygtig på den korte bane, mens eksperter har spået om længerevarende konsekvenser forude.