Rusland invaderer Ukraine

Niårig så russiske soldater køre væk med storesøster – siden har ingen set hende

Efter tre en halv måneds krig er 4,8 millioner ukrainske børn tvunget på flugt. Mindst 280 er blevet dræbt, og over 450 er såret.

Lera Jatsjuk er ni år gammel.

Før krigen i Ukraine levede hun et trygt og godt liv med sin familie i hovedstaden Kyiv. Men sådan er det ikke længere.

Hun er flygtet fra sit hjem.

Hun er blevet beskudt.

Hun har set begge sine forældre dø.

Og hendes 15-årige storesøster, Arina, har været forsvundet, siden Lera så russiske soldater køre væk med hende.

- Hun var i chok, efter at det skete. Hun sagde næsten ingenting, men hun græd meget. Hun græder stadig, når hun tænker på det. Måske hun prøver at glemme det hele, siger de to pigers tante, Oksana Jatsjuk, til TV 2.

Fordi niårige Lera stadig er så påvirket af begivenhederne, har TV 2 ikke talt med hende. Derfor er det tanten, som her udtaler sig.

Krigen har ramt børnene

Krigen i Ukraine er gået hårdt ud over landets børn.

Ifølge organisationen UNICEF er 4,8 millioner ukrainske børn blevet tvunget til at flygte fra deres hjem. Over 232.000 børn er ifølge de ukrainske myndigheder blevet deporteret til Rusland mod deres vilje, mens russerne hævder, at børnene er blevet evakueret.

Næsten dagligt bliver børn dræbt og såret, og ifølge de seneste tal fra FN er mindst 280 børn bekræftet døde og 459 sårede, selvom de reelle tal formodes at være endnu højere. Ukraine melder om mindst 313 dræbte børn.

Den ukrainske statsanklager har åbnet over 1000 sager om påståede krigsforbrydelser begået af russiske soldater mod børn.

Heraf vedrører over halvdelen af sagerne drab, voldtægt, kidnapninger og andre voldsforbrydelser. Det oplyste Julia Usenko, afdelingschef for børns rettigheder ved statsanklagemyndigheden, ved en konference tidligere på måneden.

Beskudt af russiske kampvogne

Familien Jatsjuk besluttede omgående, da krigen brød ud i Ukraine, at de ville forlade hjemmet i Kyiv og køre til deres sommerhus i landsbyen Severinova. De tænkte, at det ville være mere sikkert dér.

Men da lyden af eksplosioner og skud i begyndelsen af marts rykkede stadig tættere på familiens opholdssted, besluttede de sig for at flygte videre til nogle familiemedlemmer i Uman i det centrale Ukraine.

De satte sig i to biler med hvide flag på taget – symbolet for civile biler. Lera Jatsjuk, hendes mor og familiens hund i den ene og Arina og faren i den anden.

Nær landsbyen Buzova blev de mødt af to russiske kampvogne, der rullede direkte mod dem og begyndte at skyde. Det har Lera sidenhen fortalt til tanten Oksana Jatsjuk.

- Hun har forklaret, at hendes mor råbte: "Skyd ikke, der er børn herinde", men at de skød alligevel. Lera dukkede sig, som hendes far havde lært hende og blev kun ramt på støvlen. Men moren blev ramt, siger tanten til TV 2.

Kampvognene kørte videre forbi bilen, hvorefter de forsvandt.

Ifølge Oksana Jatsjuk vidste den niårige pige ikke, hvad hun skulle gøre, da hun så moren bløde. Hun gik ud af bilen for at lede efter hjælp. Et stykke derfra fandt hun farens bil, men faren var allerede død. Arina var ramt i benet og blødte, fortæller hun.

Vi kommer aldrig til at finde hende

Valentin Invanovitj, bedstefar til Lera og Arina

Efter lidt tid vendte kampvognene tilbage til stedet, og soldaterne i den ene af dem tog Lera og hendes hund med sig og kørte dem til den nærmeste landsby. Arina blev kørt væk i den anden kampvogn, lyder det. Siden da har ingen set hende.

Det står ikke klart, hvorfor kun den ene af pigerne tilsyneladende blev sat fri.

Angreb og seksuelle overgreb på børn

TV 2 kan ikke bekræfte oplysningerne i den niårige piges fortælling, men blandt sagerne om mulige russiske krigsforbrydelser, som Ukraine efterforsker, er adskillige sager om angreb på civile og børn.

Det gælder både beskydninger, missilangreb og bombninger.

Af dem som ikke dør, er mange efterfølgende traumatiseret af deres oplevelser, oplyser organisationen Børns Stemmer, der hjælper de ukrainske børnefamilier.

- Over de næste ti år er Ukraine nødt til at indføre programmer for at støtte børnene og deres forældre, siger formand Elena Rozvadovskaja til TV 2.

Perspektiv

En trist fremtid venter

Foruden de fysiske og psykiske konsekvenser for børnene peger eksperter også på en anden konsekvens af krigen. I løbet af tre en halv måneders krig er 180 uddannelsesinsitutioner blevet totalødelagt, mens over 1900 andre er blevet beskadiget.

- Børn bliver reelt frataget deres ret til udvikling, uddannelse og fremtid, siger Andrej Tjernousov, forsker ved Kharkivs Institut for Socialvidenskab. 

- Onlineundervisning har ikke samme effekt som almindelig undervisning. Børnene mister sociale færdigheder. Hvis vi ikke løser dette problem, venter der os en trist fremtid.

Der er også anklager om adskillige tilfælde af voldtægt og seksuelle overgreb på civilbefolkningen i Ukraine, heriblandt på børn.

FN's højkommissær for menneskerettigheders overvågningsgruppe i Ukraine oplyste tidligere i juni, at de har modtaget mindst 49 anklager om seksuelt misbrug af børn.

Den ukrainske ombudskvinde for menneskerettigheder, Ljudmyla Denisova, har også flere gange rejst anklager om voldtægter begået af russiske soldater.

Af konkrete eksempler har hun fremhævet en 14-årig pige, som skal være blevet voldtaget af fem soldater i Butja og gjort gravid, samt en 11-årig dreng, der blev voldtaget i Butja foran sin mor, der var bundet til en stol.

Ifølge Denisova kan omfanget være meget større, da langt fra alle sager bliver anmeldt til myndighederne.

Familien frygter det værste

De russiske soldater, der tog Arina Jatsjuk, fortalte ifølge Lera, at de ville tage den 15-årige med til Hviderusland.

Men hun er ifølge familiemedlemmer hverken blevet set i Hviderusland, Rusland eller i Ukraine.

Familiemedlemmerne har med opslag på sociale medier og opkald til de tre landes myndigheder forgæves søgt informationer om Arinas skæbne, men uden held.

De ved i dag ikke, om hun er blevet seksuelt misbrugt, dræbt, deporteret til Rusland, er død af sine skader eller noget helt femte. Men de har bange anelser.

- Vi har ledt efter hende overalt. Jeg tror ikke, at der er nogen Arina mere. Vi kommer aldrig til at finde hende, siger pigernes bedstefar, Valentin Invanovitj, til TV 2.

Lera Jatsjuk har dog endnu ikke opgivet håbet.

Hun bor i dag med sin tante og onkel i Polen, og ifølge familien håber den niårige pige fortsat på, at hun en dag vil blive genforenet med sin storesøster.