Udland

Storbritannien vil udlevere Julian Assange til USA

Wikileaks-stifter Julian Assange kan nu blive udleveret fra Storbritannien til retsforfølgelse i USA på 18 anklagepunkter.

Den britiske indenrigsminister Priti Patel har fredag godkendt, at stifteren af Wikileaks, Julian Assange, kan blive udleveret til USA, hvor han står over for 18 anklagepunkter. Det skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureaet AP er der 17 anklager for spionage og en enkelt for misbrug af computer.

Indenrigsministeriet oplyser, at britiske domstole ikke har fundet grundlæg for, at en udlevering til USA vil være i strid med Julian Assanges menneskerettigheder. Dermed skrives der et nyt, stort kapitel i Julian Assanges årelange kamp mod rettergang i USA. Men det er ikke et endeligt punktum.

Ministeriet siger videre, at Assange har 14 dage til at anke afgørelsen.

Og den ret har han tænkt sig at bruge. Sådan lyder det i hvert fald på Wikileaks Twitter-profil, som kalder beslutningen for "en mørk dag for pressefriheden og for demokratiet i Storbritannien".

- Kampen slutter ikke i dag. Det er kun begyndelsen på en ny juridisk kamp. Vi vil anke gennem retssystemet, lyder det i opslaget.

Udlevering blev tidligere afvist

Spionageanklagerne knytter sig ifølge Reuters særligt til, at Wikileaks gennem tiden har udgivet en lang række fortrolige dokumenter fra blandt andet det amerikanske militær, som den amerikanske regering mener har bragt liv i fare.

Tidligere har en britisk dommer afgjort, at Assange ikke kunne deporteres af hensyn til udfordringer med hans mentale helbred, hvor man frygtede, at han kunne være i risiko for selvmord, hvis han blev sat i et højsikkerhedsfængsel.

Efterfølgende blev den afgørelse dog droppet, da USA gav en række forsikringer til udleveringen - blandt andet at Assange vil kunne afsone eventuelle domme i hjemlandet Australien.