Norsk prinsesse i modvind under 18-årsfødselsdag: Bruger offentlig institution som "selskabslokale"

Det norske kongehus bliver beskyldt for at være tonedøve i beslutningen om at lukke et offentligt bibliotek til fejringen af prinsessens fødselsdag.

Det er ikke kun det danske kongehus, der er befinder sig i en stormombrust tid. Torsdag aften afholder Norges prinsesse Ingrid Alexandra nemlig 18-årsfødselsdagsfest.

Valget af festlokaler bliver nu kritiseret i stærke vendinger. Fejringen foregår nemlig på Oslo Kommunes nye hovedbibliotek, som er en smuk bygning med lys og udsigt til vand placeret mellem byens hovedbanegård og opera.

Det er dekadente lokaler med rig plads til landets gæstende spidser, men i sagens natur også et offentligt mødested skabt for at pleje og nære den offentlige dannelse og indsigt.

Bare ikke i dag. I dag er offentligheden ikke velkommen, mens den røde løber er rullet ud, metalhegn omkranser indgangen, og politifolk i skudsikre veste holder vagt.

- Et mærkeligt valg

- Det svækker indtrykket af, hvad et folkebibliotek skal være – gratis og åbent for alle. En stadig vigtigere del af et bybillede, der ellers i høj grad kræver, at man bruger penge, hvor man ønsker at opholde sig.

Sådan skriver Jenny Dellegård, der er hovedtillidsmand for bibliotekarforbundet Deichman, i et debatindlæg i norske Dagbladet.

I en leder i samme medie bliver der også skudt med skarpt mod det norske kongehus.

- Det er et mærkeligt valg af sted, står der.

- Biblioteker er måske arketypen på et sted, der burde være tilgængeligt for alle, uanset status, baggrund og pengepung. Den nuværende nationale biblioteksstrategi siger, at "biblioteker er demokratiets huse". Den undtagelse, man gør her, bryder ganske solidt med det princip.

Torsdag i sidste uge besøgte omkring 7000 mennesker biblioteket, skriver Dagbladet.

Prinsesse Ingrid Alexandra fyldte egentlig år 21. januar, men på grund af coronapandemien blev fejringen udskudt.

Til mediet VG fortæller Jenny Dellegård, at beslutningen om biblioteket som festlokale blev truffet uden hendes og biblioteksledelsens vidende.

Statsministeriet: Desværre nødvendigt

- Det blev bare besluttet, uden at vi vidste det. Vi gav en tilbagemelding om, at denne beslutning skulle have været drøftet med os, siger hun.

Fagforeningen Deichman Klub repræsenterer op til 190 medlemmer, mens Biblioteksforeningen har 60 medlemmer. Når biblioteket torsdag lukker dørene for offentligheden, betyder det, at mange af de ansatte heller ikke kan gå på arbejde.

Det var den norske regering, der traf beslutningen. I en mail til Dagbladet skriver statsministeriets kommunikationschef, at regeringen ønskede moderne rammer for fejringen af prinsessens 18-årsfødselsdag.

- Derfor er det desværre nødvendigt at lukke biblioteket en hel dag. Men jeg vil understrege, at der er 18 andre biblioteker i Oslo, der har åbent, så ingen har forbud mod biblioteksbetjening den dag, skriver kommunikationschef Anne Kristin Hjukse.