Jeppe Kofod bakker op om, at Ukraine bliver EU-kandidatland

Andre lande har lagt pres pĂĄ. Nu melder udenrigsministeren ud om Ukrainsk EU-medlemskab.

Frankrig, Tyskland, Italien og Rumænien har allerede støttet, at Ukraine så snart som muligt bliver EU-kandidatland.

Det gælder nu også for Danmark, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S), til TV 2 såfremt, at EU-Kommissionen anbefaler det.

I næste uge finder et afgørende topmøde sted i Bruxelles, og inden mødet sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, under et møde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj:

- Vi støtter alle fire (Frankrig, Tyskland, Italien og Rumænien, red.) øjeblikkelig EU-kandidatstatus.

EU-Kommissionen vil fredag fremsætte sin indstilling muligvis med betegnelsen 'kandidat' om Ukraine, da der kan være betingelser for, at landet styrker demokrati, retsstatsprincipper og begrænser korruption.

En lang, sej rejse

Får et land kandidatstatus i EU, betyder det ikke nødvendigvis, at landet hurtigt bliver medlem af unionen. Tyrkiet blev anerkendt som kandidatland i 1999, men er fortsat ikke medlem af EU.

- Danmark har fra starten af støttet Ukraine. Det har vi gjort militært, økonomisk og politisk, og det vil vi fortsætte med at gøre. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at Ukraine kan nå deres europæiske drøm, siger Jeppe Kofod:

Han understreger, at Danmark vil arbejde for, at reformerne, der skal til, også bliver gennemført.

- Skulle kommissionen, som jo vurderer ansøgningen, komme frem til, at man kan give dem en kandidatlandsstatus, så vil vi selvfølgelig også støtte det. Men det ændrer ikke ved, at det bliver en lang og sej rejse, siger han.

Spørgsmålet om status som kandidatland er helt afgørende for Ukraine, har præsident Volodymyr Zelenskyj sagt, inden EU-landenes stats- og regeringschefer i næste uge skal tage stilling til, om ønsket kan opfyldes.

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har sagt, at det spørgsmål kan afgøre krigen i Ukraine - mere end noget andet.